Războiul Israelului în Gaza nu va diminua influența politică a Hamas
2 mins read

Războiul Israelului în Gaza nu va diminua influența politică a Hamas

Războiul Israelului în Gaza și influența politică a Hamas

Un nou capitol al conflictului dintre Israel și Hamas s-a deschis odată cu declanșarea unui război în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, se pare că acest război nu va diminua influența politică a Hamas, conform declarațiilor făcute de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

Declarățiile lui Antony Blinken în vizita sa în Qatar

Pe 13 octombrie, Antony Blinken a vizitat Qatarul, unde a făcut unele afirmații puternice referitoare la Hamas. „Nu mai poate exista o abordare obișnuită în relațiile cu Hamas”, a spus Blinken. Această afirmație a fost făcută în contextul în care Qatarul este cunoscut pentru relațiile sale cu gruparea Hamas.

Mesajul dur al SUA către Qatar

Deși declarația lui Blinken a fost făcută în termeni generali și viza oricine are legături cu Hamas, mesajul său a fost clar adresat către Doha. Qatarul a fost acuzat în trecut că susține financiar și politic gruparea Hamas, iar acum SUA își exprimă dezaprobarea față de această relație.

Influența politică a Hamas

Cu toate că războiul din Gaza poate avea consecințe devastatoare asupra regiunii, este puțin probabil ca acesta să diminueze influența politică a Hamas. Gruparea teroristă are o putere considerabilă în Fâșia Gaza și controlează guvernul acesteia. Chiar și în fața unui conflict armat, Hamas reușește să-și mențină sprijinul și popularitatea în rândul populației palestiniene.

Concluzii

În ciuda declarațiilor puternice ale SUA și a războiului în curs desfășurat în Fâșia Gaza, influența politică a Hamas pare să rămână intactă. Gruparea teroristă continuă să aibă sprijinul populației palestiniene și controlează guvernul din Gaza. Este nevoie de eforturi diplomatice suplimentare pentru a se ajunge la o soluție pașnică în conflictul dintre Israel și Hamas.

Lasă un răspuns