Rachetele Hamas din 7 oct. declanșează incendiu lângă depozitul de rachete cu capacitate nucleară
4 mins read

Rachetele Hamas din 7 oct. declanșează incendiu lângă depozitul de rachete cu capacitate nucleară

Rachetele Hamas declanșează un incendiu lângă depozitul de rachete cu capacitate nucleară

Un rachetă lansată de Hamas a lovit o facilitate a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) în care se află rachetele Jericho cu capacitate nucleară pe 7 octombrie, declanșând un incendiu care a ajuns la doar 300 de metri distanță de depozitul de rachete, potrivit The New York Times. Racheta, parte a unui atac mai amplu coincizând cu incursiunea terestră pe scară largă a Hamas în sudul Israelului, a lovit baza Sdot Micha a IDF-ului, situată la 40 de kilometri de Fâșia Gaza. Pe baza imaginilor de satelit publice și a alertelor de atac aerian, ziarul a raportat că baza a fost ținta unui atac cu rachete susținut pe 7 octombrie.

Israelul și capacitatea sa nucleară

Israelul, care nu este semnatar al Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, adoptă o politică de ambiguitate strategică în ceea ce privește capacitățile sale nucleare, dar se crede – conform surselor străine – că are un stoc de zeci de arme. Potrivit Asociației pentru Controlul Armelor cu sediul în SUA, „se estimează că Israelul are 90 de focoase nucleare, cu stocuri de material fisionabil de peste 200”. Un expert citat de The Times a declarat că focoasele pentru rachetele Jericho de la baza respectivă sunt depozitate separat și nu sunt păstrate la aceeași bază cu sistemele lor de lansare. IDF-ul nu a răspuns la o solicitare a The Times de a comenta, dar fotografiile de satelit văzute de ziar au arătat că „s-au construit noi movile de pământ și bariere în jurul pozițiilor militare aproape de locația impactului rachetei”.

Reacții și controverse

După atacul Hamas, ministrul extrem drept Amichai Eliyahu a fost larg criticat pentru afirmațiile sale publice privind utilizarea armelor nucleare împotriva Fâșiei Gaza. Într-un interviu radiofonic la începutul lunii noiembrie, Eliyahu a declarat că folosirea unei arme nucleare este „o opțiune”, adăugând că, în opinia sa, „nu există non-combatanți în Gaza”. Eliyahu a numit ulterior afirmațiile sale „metaforice”. În răspuns, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a respins astfel de comentarii ca fiind „rupte de realitate” și a anunțat că îl suspendă pe Eliyahu din ședințele guvernamentale până la o notificare ulterioară, o acțiune pe care nu avea dreptul legal să o ia și pe care ulterior nu a impus-o.

China, Iran și mai multe state arabe au condamnat și ele declarațiile lui Eliyahu, considerându-le o amenințare la adresa lumii. Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat că Beijingul a fost „șocat”, numind afirmațiile „extrem de iresponsabile și alarmante” și că acestea ar trebui condamnate în mod universal. „Încă o dată, un oficial din regimul sionist a recunoscut că deține arme nucleare și, mai important, prin amenințarea populației nevinovate și asuprite din Gaza, a pus sub semnul întrebării cele mai fundamentale principii ale dreptului internațional și ale Cartei ONU”, a declarat șeful Organizației Atomice a Iranului, Mohammad Eslami, pentru agenția oficială IRNA.

Avertismentele Israelului cu privire la Iran

Ierusalimul a avertizat în repetate rânduri împotriva eforturilor Teheranului de a obține arme nucleare. În 2018, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că serviciul de informații Mossad al Israelului a efectuat o raid într-o locație secretă din Teheran care părea a fi „un depozit în ruină” și a confiscat documente originale privind programul de arme nucleare pentru a le smulge ilegal înapoi în Israel într-o operațiune de o noapte. Documentele arătau că „după semnarea acordului nuclear în 2015, Iranul și-a intensificat eforturile de a ascunde dosarele secrete” și „a mutat dosarele sale privind armele nucleare într-o locație extrem de secretă din Teheran”, a susținut Netanyahu.

Articol: Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns