Racheta tandem cu focos dublu: Armele Hezbollah care provoacă IDF
3 mins read

Racheta tandem cu focos dublu: Armele Hezbollah care provoacă IDF

Racheta tandem cu focos dublu: Armele Hezbollah care provoacă IDF

Organizația teroristă libaneză Hezbollah a folosit rachete anti-tanc ghidate (ATGMs) pentru a provoca armata israeliană la frontiera nordică, în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas în Gaza. Hezbollah a intrat în scenă în ziua de după atacul Hamas din 7 octombrie, lansând un tir de morțiare asupra lui Har Dov. De atunci, strategia lor s-a concentrat pe lansarea de morțiare către posturile de frontieră ale IDF și ATGM-uri către posturile și vehiculele militare. Până în prezent, șapte soldați și civili israelieni au fost uciși la frontiera nordică.

Rachetele anti-tanc ale Hezbollah sunt pe distanțe scurte, comparativ cu gama vastă de rachete pe care le dețin, având un domeniu de acțiune de aproximativ 5 km, dar sunt foarte precise și pot lovi ținte mici de la kilometri distanță. Acestea pot fi transportate pe vehicule ușoare sau de unități mici de luptători, care se pot instala ușor, lansează rachetele și apoi dispar. Ușurința de transport și prețul relativ scăzut – zeci de mii de dolari per unitate – permit forțelor mai puțin experimentate, cum ar fi armata ucraineană la începutul invaziei ruse din 2022, să oprească forțele blindate mai mari și mai bine echipate.

Schimbul de focuri menține conflictul într-un cadru adoptat de Hezbollah în trecut, de răzbunare. Organizația a declarat în trecut că pentru fiecare luptător Hezbollah rănit, va face rău unui soldat israelian. Hezbollah și Iranul doresc să mențină conflictul în nord la un nivel scăzut, sub pragul unui război total.

În primele săptămâni ale războiului, se pare că IDF a reușit în multe cazuri să împiedice squad-urile Hezbollah să deschidă focul. Potrivit rapoartelor organizației, zeci de luptători ai lor au fost uciși de la începutul ostilităților.

Hezbollah se pregătește pentru o invazie a Israelului și în acest sens a folosit rachete anti-tanc Kornet, aceleași care au luat viețile multor soldați IDF în timpul războiului din Liban din 2006. Acestea sunt lansate din lansatoare cu două țevi, ceea ce permite organizației să lanseze rachetele în câteva secunde unul după altul, reprezentând astfel o amenințare mai mare chiar și pentru tancurile și vehiculele blindate echipate cu sistemul Trophy.

În plus față de rachetele Kornet, Hezbollah mai folosește și rachete TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) și versiuni actualizate ale rachetelor AT-3 Sagger.

Israelul este primul care a adoptat un sistem de protecție activ pentru tancuri și vehicule blindate. Sistemul „Trophy”, numit Windbreaker în ebraică, este capabil să intercepteze rachetele și rachetele RPG înainte să ajungă la tanc. Cu toate acestea, profesorul Gat avertizează că „războiul este o afacere cu două fețe și chiar și avansuri semnificative precum Trophy nu oferă o protecție completă”.

În cazul în care IDF este forțat să intre într-o invazie terestră a Libanului, sistemele precum Trophy nu vor oferi o soluție magică, deoarece până acum doar brigăzile de linia întâi sunt echipate cu acestea. „În orice caz, trebuie să spunem că modul de acțiune împotriva Hezbollah, dacă și când va fi necesar, nu va implica aducerea unor forțe blindate într-o scară masivă”, a adăugat Gat. „Acestea vor participa desigur, dar majoritatea luptelor vor trebui să fie purtate de infanteria ușoară și, desigur, de forțele aeriene și alte mijloace.”

Lasă un răspuns