Portavion în largul Iranului, bombardiere strategice în Golful Persic: SUA își arată forța
7 mins read

Portavion în largul Iranului, bombardiere strategice în Golful Persic: SUA își arată forța

Portavion în largul Iranului, bombardiere strategice în Golful Persic: SUA își arată forța

SUA și-au finalizat săptămâna aceasta o desfășurare masivă de forțe ofensive în jurul Iranului și Hezbollah într-un efort de a-i descuraja să extindă războiul dintre Israel și Hamas pe un al doilea front în Liban sau chiar în Siria și Irak. Grupul de atac al portavionului Dwight D. Eisenhower, care a fost trimis în Orientul Mijlociu acum trei săptămâni și a oprit pentru a se antrena cu grupul de atac al portavionului Gerald R. Ford în Marea Mediterană, a ajuns în Marea Arabiei săptămâna aceasta. Acum este la doar aproximativ 300 de kilometri de coasta iraniană. Portavionul U.S.S. Eisenhower, care are zeci de avioane de luptă, este însoțit de două distrugătoare de rachete, un crucișător de rachete și un submarin avansat, care sunt echipate împreună cu sute de rachete de croazieră capabile să lovească ținte în cea mai mare parte a estului și centrului Iranului.

Desfășurarea forțelor SUA

Portavionul U.S.S. Ford, care operează în largul Ciprului de când a ajuns în Marea Mediterană acum o lună, are în grupul său de atac mai mulți distrugătoare înarmate cu rachete Tomahawk capabile să lovească ținte în vestul Iranului, Siria și Irak. Un al treilea grup de atac naval, Unitatea Expediționară Marină 26, este staționat în Marea Roșie. Cu două săptămâni în urmă, în completarea desfășurării de avioane de luptă F-16, F-15 și A-10 în Iordania și în Golful Persic, două bombardiere B-1B Lancer au ajuns la Baza Aeriană Incirlik din Turcia, în apropierea frontierei cu Siria.

Luni, Comandamentul Central al SUA (Centcom) a eliberat o fotografie – a treia într-o săptămână – a unuia dintre aceste bombardiere demonstrând forța în cerurile deasupra uneia dintre țările din Golful Persic. Între timp, operațiunile de transport aerian ale SUA spre Orientul Mijlociu continuă, livrând echipamente, muniții și sisteme de apărare antiaeriană. Informațiile publice disponibile despre activitatea aviației arată că numai în ultima săptămână aproape 30 de avioane de transport Galaxy și Globemaster au aterizat pe o bază aeriană lângă capitala Arabiei Saudite, Riyadh, de la baze din SUA, iar livrările către Israel și alte țări din regiune continuă și ele.

Amenințarea Iranului și a grupurilor sale de procuratori

Războiul care a izbucnit pe 7 octombrie a prezentat Israelului și SUA o provocare strategic-economică complexă în ceea ce privește modul de a se ocupa de Iran, care a creat o rețea de miliții procuratoare în întregul Orient Mijlociu cu o loialitate limitată față de țările în care operează. Pentru a compensa capacitățile tehnologice și militare limitate atât ale sa, cât și ale procuratorilor săi, Iran furnizează rachete balistice, drone și rachete de croazieră care amenință Israelul și forțele și activele din regiune. Cu un arsenal de 150.000 de rachete și rachete, Hezbollah a intensificat tensiunile la granița cu Israelul prin lansarea de rachete anti-tanc și bombardarea țintelor IDF, în timp ce lansează, de asemenea, drone de atac și efectuează câteva atacuri asupra țintelor civile israeliene. În Yemen, houthiții au lansat în mai multe rânduri rachete balistice și de croazieră, precum și drone asupra orașului israelian Eilat din sud. Milițiile pro-iraniene atacă constant bazele americane din Siria și Irak. Iran și procuratorii săi sunt echipați cu arme invers inginerizate din armamentul american și israelian, combinate cu produse obișnuite precum drone comerciale și motoare fabricate în China, Germania și Cehia. Iran a investit resurse considerabile în îmbunătățirea preciziei rachetelor și rachetelor simple.

Arsenalul SUA și Israelului

SUA și Israelul dețin în continuare un avantaj tehnologic uriaș, dar Iranul și grupurile pe care le înarmează reprezintă totuși o amenințare care îngustează acest avantaj la un cost considerabil mai mic în comparație cu ceea ce cheltuiesc Israelul și SUA pentru dezvoltarea de echipamente similare. Astfel, de exemplu, Hezbollah a construit un arsenal de rachete al cărui mărime și amploare amenință eficacitatea sistemului multistrat de apărare antiaeriană al Israelului. SUA, în schimb, pun accent pe calitate în detrimentul cantității și au construit un arsenal masiv de arme ghidate cu precizie. Demonstrația prezenței americane de la începutul războiului din Gaza arată clar că de data aceasta SUA nu se mulțumește numai cu calitatea, ci și cu cantitatea. Se transmite Iranului că poate lovi oriunde în Orientul Mijlociu.

Pe lângă cele două grupuri de portavioane de atac, semnalul cel mai evident a venit într-o serie de tweet-uri despre prezența bombardierelor strategice ale SUA în apropierea Iranului. Pe 31 octombrie, Armata SUA a anunțat că două bombardiere B1-B Lancer, staționate acum la Baza Aeriană Fairford a Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie, au ajuns la Baza Aeriană Incirlik din Turcia pentru prima lor vizită. Guvernul turc, care a criticat dur Israelul, a declarat că prezența bombardierelor nu are legătură cu războiul din Gaza. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Pentagonul a reiterat prezența lor în regiune. „Pentru a treia oară în opt zile, bombardierele B-1 au efectuat misiuni în zona de responsabilitate a USCENTCOM, demonstrând capacitatea de a proiecta rapid puterea de luptă”, a afirmat Centcom într-un tweet. Bombardierele Lancer au fost dezvoltate în timpul Războiului Rece ca bombardiere strategice supersonice pe termen lung capabile să transporte arme nucleare. Ele urmau să înlocuiască B-52, cel puțin până la introducerea bombardierului furtiv B-2. Patruzeci de ani mai târziu, toate cele trei modele sunt încă în serviciu în Forțele Aeriene ale SUA. Lancer combină viteză, rază de acțiune și capacitatea de a transporta o încărcătură care depășește toate avioanele existente din cadrul armatei SUA.

Viitorul bombardier B-21 Raider

În timp ce toate privirile erau îndreptate spre Orientul Mijlociu, joi trecută SUA au prezentat pentru prima dată aeronava desemnată pentru a înlocui bombardierele Lancer și B-2: bombardierul stealth de nouă generație B-21 Raider a fost fotografiat pentru prima dată în timp ce efectua primul zbor de testare. B-21 Raider de la Northrop Grumman este una dintre cele mai noi și mai avansate aeronave aflate în dezvoltare în Statele Unite. Prezentat în decembrie anul trecut, este conceput pentru a transporta armament greu pentru misiuni pe distanțe lungi, cu capacități de stealth. Forțele Aeriene ale SUA planifică să se doteze cu o flotă de cel puțin 100 de astfel de aeronave.

Lasă un răspuns