8 mins read

Om își pierde ochii și mâinile, dar nu și dorința de a trăi

Andriy Smolenskyi, un erou al războiului din Ucraina, își pierde ochii și mâinile dar nu și dorința de a trăi

Andriy Smolenskyi, cunoscut sub numele de cod „Apostol”, servea pe linia frontului, conducând o unitate ucraineană de recunoaștere aeriană, când a fost lovit direct într-o luptă cu artilerie în mai anul trecut. Explozia morțarului, care a aterizat la picioarele sale, i-a cauzat pierderea completă a vederii, amputarea parțială a ambelor brațe, pierderea a 70% din auz și grave leziuni faciale. Intervenția promptă a medicilor a împiedicat fragmentele de schrapnel să-i cauzeze leziuni cerebrale, fapt pentru care Andriy se simte într-o recunoștință imensă. De fapt, pasiunea lui pentru viață rămâne neschimbată.

Andriy își păstrează identitatea și scopul în viață

„Știi, mulți veterani s-au întors fără să-și poată aminti familiile, propriii copii. Mulțumesc lui Dumnezeu că pot vorbi. Pot gândi. Pot auzi, chiar și cu un singur ureche. Îmi amintesc cine sunt și de ce am luat deciziile pe care le-am luat. Acest lucru îmi permite să fiu mândru de mine și de familia mea”, a spus Andriy recent, subliniind importanța menținerii identității și a scopului său.

O viață schimbată

Înainte de război, Andriy era un tânăr vesel, cu o pasiune pentru cântat, călătorii și lucrul în domeniul IT. Astăzi, el trebuie să se adapteze la o viață complet schimbată. În ciuda dificultăților și durerilor, el continuă să cânte și să își dezvolte talentele muzicale.

Un erou pe front

Când Rusia a lansat invazia sa în luna februarie 2022, Andriy nu a ezitat și, ca mulți ucraineni, a stat la coadă la biroul de recrutare militară. Cu toate respingerile inițiale, el a reușit în cele din urmă să obțină o poziție în Brigada 47, unde a preluat conducerea unei unități de recunoaștere aeriană.

În timpul unei misiuni de recunoaștere la sfârșitul lunii mai, Andriy s-a trezit sub un foc intens de artilerie, suferind leziuni grave atunci când o grenadă a explodat sub picioarele sale. Colegii săi soldați și medicii responsabili de evacuarea sa au crezut inițial că nu va fi posibil să-l transporte în siguranță. Miraculos, el a rămas conștient și a continuat să dea ordine celor din jur.

O viață schimbată într-o clipă

În acea zi fatală, Andriy și camarazii săi s-au trezit devreme pentru a duce la bun sfârșit o misiune critică de luptă. Merită menționat că Andriy își luase ochelarii înainte de a fi rănit, o decizie care i-ar fi putut cauza pierderea parțială a vederii în luptele ulterioare. Era haos în jurul lor; zgomotul și fumul erau sufocanți pe măsură ce bărbații își ocupau pozițiile.

„Ne-am trezit foarte devreme, în jur de la 4-5 dimineața. Ne-am sculat, ne-am pregătit, ne-am încărcat echipamentul în mașină. Purta ochelari din plastic, și îmi amintesc că am coborât din mașină… vorbeam, iar camaradul meu spune: ‘Doamne, arăți ca un prost în ochelarii ăia!’ Hei, eram comandantul, trebuia să merg la comandament să vorbesc cu comandantul batalionului, și nu voiam să arăt ca un prost!”, a povestit Andriy.

Unitatea lui Andriy se afla aproape de linia de contact, cu proiectile de artilerie trecând pe deasupra lor într-un schimb continuu de focuri. În mijlocul haosului, Andriy le-a sugerat camarazilor să se acopere într-o tranșee înainte de a o face și el însuși.

„Mi-am întins brațele din tranșee și am început să ies, doar pentru a mă trezi mai târziu în întuneric, transpirat și tremurând de frig, întins pe un pat. Mi-am spus în gând: ‘Ce coșmar, sunt aici cu frații mei la punctul zero…’ Am aflat mai târziu că întunericul nu era noaptea, ci pierderea vederii mele, iar patul nu era al meu, ci un pat de spital”, își amintește el.

O recuperare dificilă

Deși starea sa este stabilă, Andriy are în față o cale dificilă de tratament și recuperare, complicată de absența centrelor specializate de reabilitare în Ucraina pentru persoanele cu astfel de leziuni. Cu toate acestea, el rămâne hotărât să devină mai puternic și să continue să contribuie la Forțele Armate ale Ucrainei.

„Voi găsi o modalitate de a contribui în ciuda condiției mele. Planific să abordez Statul Major General și să-mi ofer serviciile. Sunt dispus să preiau orice rol, chiar și unul de muncă de birou; pot dictez Siri”, a spus el.

Soția lui, Alina, susține în continuare

Andriy nu este singur în această călătorie. Soția sa, Alina Smolenska, a fost alături de el de când a fost rănit, oferindu-i sprijinul și asistența necesară. Legătura lor, consolidată în dragoste și pasiunea comună pentru muzică și natură, rămâne o sursă de putere pentru Andriy.

Andriy și Alina Smolenskyi aveau amândoi doar 22 de ani când s-au întâlnit la o petrecere în Kiev.

„Am vorbit toată noaptea. Apoi, el m-a căutat pe Facebook și mi-a scris. Așa am început să ne conectăm aproape zilnic”, spune ea.

Conexiunea lor s-a aprofundat prin pasiunea lor comună pentru muzică, drumeții și natură. Doar trei luni mai târziu, Andriy a cerut-o în căsătorie, iar Alina a acceptat fără să stea pe gânduri.

O recuperare dificilă și speranța în tehnologie

Recuperarea lui Andriy este solicitantă, iar cuplul explorează posibilitatea ochilor biotici (proteze vizuale), o opțiune costisitoare care ar putea ajuta la restabilirea vederii lui Andriy.

Reflectând asupra angajamentului soțului său de a servi în război, Alina spune: „El este soțul meu. Îl iubesc. Ce altceva aș putea face? Pentru mine, asta nu este un act de eroism.”

Prezența și sprijinul emoțional al lui Alina sunt vitale în procesul de recuperare al lui Andriy. Experții medicali care îl supraveghează pe Andriy la un spital militar din Kiev subliniază importanța iubirii și sprijinului ca unul dintre cele mai vitale componente ale unui proces de reabilitare de succes.

Dată fiind pierderea senzației tactile și a vederii, Andriy știe că nevoile sale de reabilitare prezintă provocări care nu pot fi abordate în totalitate în Ucraina. Cuplul speră să găsească oportunități în SUA, Canada sau Europa pentru a avea acces la soluții de proteze și tehnologii de ultimă generație care ar putea îmbunătăți calitatea vieții lui.

Într-un mesaj sincer pe Facebook, Alina exprimă recunoștința pentru ajutorul și sprijinul pe care l-au primit.

„Aceasta este lumea mea în prezent. Andriy și cu mine ne-am mutat într-o cameră de spital dedicată. Ieșim să ne plimbăm afară, iar vorbirea lui, deși puțin răgușită, sună a ecourile lui Darth Vader.

„Rănile lui se vindecă, iar rezistența lui Andriy crește. Sprijinul pe care îl oferiți are un rol vital în menținerea moralului său ridicat. Fie că este vorba de un apel, un mesaj sau o vizită, fiecare gest are o importanță imensă.

„Vă mulțumesc tuturor pentru timpul, asistența și sprijinul vostru!”

Pentru a-l sprijini pe Andriy și familia sa, consultați detaliile de pe pagina de Instagram a Alinei și pe pagina ei de Facebook.

@alina_smolenska

Bancă: send.monobank.ua/jar/7kniCnvh1

Card bancar: 5375411206082195

Pryvat Bank: 5363542092797241

Paypal: [email protected]

TRC20: TASbgTSHgfTMytisS1R51ngCXB2HWDeRvJ ERC20: 0x6e001ca45bf3569147d978f38d0390cddc2f100c

Lasă un răspuns