Moscheea veche din Gaza, deteriorată în lupte. Hamas o folosea, afirmă IDF.
3 mins read

Moscheea veche din Gaza, deteriorată în lupte. Hamas o folosea, afirmă IDF.

Moscheea veche din Gaza, deteriorată în lupte

Moscheea Mare Omari, cunoscută și sub numele de Moscheea Mare din Gaza, a fost grav deteriorată în timpul confruntărilor din orașul Gaza. Aceasta este concluzia la care a ajuns Armata Israeliană (IDF), afirmând că gruparea Hamas a folosit moscheea ca bază de operațiuni.

Impactul distrugerilor asupra moscheii

Moscheea Mare Omari, un important loc de cult și un simbol al istoriei și culturii palestiniene, a suferit daune semnificative în urma luptelor dintre forțele israeliene și militanții Hamas. Fotografiile și înregistrările video postate pe rețelele sociale arată clădirea în ruină, cu pereți prăbușiți și dărâmături peste tot. Minaretele și cupola moscheii au fost, de asemenea, afectate grav.

Acuzații aduse de IDF

Potrivit IDF, moscheea a fost utilizată de Hamas ca centru de comandă și depozit de arme. Aceste acuzații au fost susținute de imagini aeriene care arată mișcarea militantă în jurul moscheii în timpul conflictului. IDF a declarat că această utilizare a moscheii drept bază militară contravine acordurilor internaționale și principiilor umanitare.

Reacția organizațiilor internaționale și a comunității internaționale

Distrugerea moscheii a stârnit reacții puternice din partea organizațiilor internaționale și a comunității internaționale. UNESCO a denunțat acțiunile care au dus la deteriorarea moscheii și a subliniat importanța protejării patrimoniului cultural în timpul conflictelor armate.

De asemenea, mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la distrugerea moscheii și au solicitat o investigație independentă pentru a clarifica circumstanțele acestor evenimente. Aceste țări au subliniat importanța respectării dreptului internațional și a principiilor umanitare în timpul conflictelor armate.

Reconstrucția moscheii și restabilirea păcii

În urma distrugerilor, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a sprijini eforturile de reconstrucție a moscheii și de restabilire a păcii în regiune. Donatori din diferite țări au oferit asistență financiară și logistică pentru a ajuta la refacerea clădirii și a infrastructurii adiacente.

Reconstrucția moscheii este considerată un pas important către reconciliere și reconciliere în rândul comunităților din Gaza. Restaurarea acestui loc de cult simbolizează dorința de pace și de coexistență pașnică în regiune.

Concluzie

Deteriorarea gravă a Moscheii Mari Omari în timpul luptelor din Gaza a stârnit reacții puternice la nivel internațional. Acuzațiile aduse de IDF cu privire la utilizarea moscheii ca bază militară de către Hamas au generat îngrijorare și solicitări pentru o investigație independentă. În același timp, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a sprijini reconstrucția moscheii și pentru a restabili pacea în regiune.

Lasă un răspuns