Netanyahu critică ministrul care a sugerat ‘opțiunea’ de a arunca o bombă nucleară asupra Gazei.
1 min read

Netanyahu critică ministrul care a sugerat ‘opțiunea’ de a arunca o bombă nucleară asupra Gazei.

Netanyahu critică ministrul care a sugerat ‘opțiunea’ de a arunca o bombă nucleară asupra Gazei

Ministrul Afacerilor din Ierusalim și Patrimoniu al Israelului, Amichai Eliyahu, a declarat duminică că aruncarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza este „o opțiune”. Într-un interviu radio, ministrul de extremă dreapta a susținut că „nu există non-combatanți în Gaza,” adăugând că furnizarea de ajutor umanitar în această zonă ar constitui „un eșec”. Eliyahu a fost întrebat dacă, având în vedere că în opinia sa nu există non-combatanți, un atac nuclear asupra Fâșiei Gaza este o opțiune. „Este o modalitate,” a răspuns el.

Reacția lui Netanyahu

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a răspuns afirmând că comentariile lui Eliyahu sunt „departe de realitate” și că Israelul și IDF acționează în conformitate cu dreptul internațional pentru a evita vătămarea non-combatanților.

Cererea liderului opoziției

Liderul opoziției, Yair Lapid, a cerut demiterea ministrului. „Prezența radicalilor în guvern ne pune în pericol și obiectivele războiului – înfrângerea Hamas și întoarcerea tuturor ostaticilor,” a scris Lapid pe X, adăugând că Netanyahu „trebuie să-l concedieze [pe Eliyahu] în această dimineață”.

Clarificare din partea ministrului

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, liderul partidului Otzma Yehudit din care face parte Eliyahu, a declarat că a discutat cu acesta, iar Eliyahu a precizat că a vorbit „metaforic”.
Ministrul Apărării al Israelului, Yoav Gallant, a reacționat și el, numind declarațiile lui Eliyahu „neîntemeiate” și adăugând că este „bine că aceștia nu sunt oamenii responsabili de securitatea Israelului”.

Lasă un răspuns