Atacurile IDF la 2,500 obiective în operațiunea terestră din Gaza; Blinken se pregătește să se întâlnească cu președintele PA Abbas
4 mins read

Atacurile IDF la 2,500 obiective în operațiunea terestră din Gaza; Blinken se pregătește să se întâlnească cu președintele PA Abbas

Atacurile IDF la 2,500 obiective în operațiunea terestră din Gaza

Ministrul israelian al Afacerilor din Ierusalim și al Patrimoniului, Amichai Eliyahu, a declarat duminică că aruncarea unei arme nucleare în Fâșia Gaza este „o opțiune”, după ce a fost întrebat despre acest subiect. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a răspuns afirmând că comentariile lui Eliyahu sunt „departe de realitate” și că Israelul și IDF acționează în conformitate cu dreptul internațional pentru a evita vătămarea civililor necombatanți. Liderul opoziției, Yair Lapid, a cerut demiterea ministrului.

Blinken se pregătește să se întâlnească cu președintele PA Abbas

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, se îndreaptă spre o întâlnire cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Ramallah duminică, unde cei doi urmează să discute despre aranjamentele politice viitoare în Fâșia Gaza după război și rolul Autorității Palestiniene. SUA este interesată să încurajeze implicarea semnificativă a Autorității Palestiniene cu sprijinul țărilor arabe. Miniștrii de extremă dreapta din guvernul premierului Benjamin Netanyahu se opun acestui lucru, în timp ce Netanyahu nu a abordat încă problema.

Ministerul Sănătății Palestiniene actualizează bilanțul morților în confruntările cu forțele israeliene

Ministerul Sănătății Palestiniene a actualizat bilanțul morților în confruntările cu forțele israeliene în timpul unei operațiuni de arestare în Abu Dis, ajungând la trei. A treia victimă a fost identificată ca Ahmad Afaneh, în vârstă de 20 de ani. Ministerul Sănătății Palestiniene a declarat duminică că un tânăr de 22 de ani, identificat ca Ahmad Dababseh din satul din Cisiordania Nuba, a fost ucis de focurile armate ale armatei israeliene.

IDF lovește peste 2,500 de ținte în Gaza

Armata israeliană a declarat că a lovit peste 2,500 de ținte în Gaza de la începutul operațiunii terestre. Peste noapte, armata a lovit un complex militar al Hamas, care include sediul operațional și posturile de observare.

Analiza situației actuale

Generalul David Petraeus a comentat ultimele dezvoltări din conflictul Israel-Hamas și a exprimat dezamăgirea față de faptul că liderii Israelului nu au elaborat un plan clar pentru perioada de după război. El a subliniat că pentru a obține victoria într-un război, liderii civil și militari trebuie să îndeplinească patru sarcini corect: să aibă idei mari (strategie) corecte, să comunice aceste idei militare și tuturor celor implicați în rezultatul conflictului, să supravegheze implementarea ideilor mari și să ajusteze aceste idei în funcție de evoluțiile din teren.
Analizând situația în Israel, se poate observa că războiul împotriva Hamasului a dus la schimbări politice și tensiuni în cadrul guvernului. Există opoziție față de implicarea Autorității Palestiniene în viitorul Fâșiei Gaza și există cereri de demitere a unor miniștri. În același timp, armata israeliană continuă să lovească ținte în Gaza, iar bilanțul morților crește.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, se implică în conflictul israeliano-palestinian și încearcă să faciliteze discuții privind viitorul politicii în Fâșia Gaza. Întrevederea sa cu președintele Mahmoud Abbas este considerată importantă pentru stabilirea unui plan de acțiune după război.
Situația umanitară în Gaza este una gravă, cu peste 9,488 de palestinieni care au fost uciși și peste 1,5 milioane de persoane care sunt strămutate intern. Există, de asemenea, informații despre atacuri cu rachete și conflicte în alte zone, cum ar fi Cisiordania și granița de nord a Israelului.
Războiul dintre Israel și Hamas continuă să aibă un impact semnificativ asupra populației civile și relațiilor politice din regiune. Este necesară o soluție politică durabilă pentru a pune capăt violenței și a restabili stabilitatea în regiune.

Lasă un răspuns