Navă israeliană atacată de dronă iraniană în Oceanul Indian, spune oficialul american.
5 mins read

Navă israeliană atacată de dronă iraniană în Oceanul Indian, spune oficialul american.

Navă israeliană atacată de dronă iraniană în Oceanul Indian, spune oficialul american

Sâmbătă, un oficial american de apărare a declarat că o navă de containere deținută de un miliardar israelian a fost atacată de o dronă iraniană suspectată în Oceanul Indian, în timp ce Israelul duce război împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Atacul asupra navei CMA CGM Symi a avut loc vineri și vine în contextul în care transportul maritim global este tot mai des ținta conflictelor din ultimele săptămâni, care amenință să devină un conflict regional mai larg – chiar și în contextul în care un armistițiu a oprit luptele și Hamas face schimb de ostatici pentru prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Atacul cu dronă și prejudiciile produse

Oficialul de apărare, care a vorbit cu Associated Press sub protecția anonimatului pentru a discuta aspecte de informații, a declarat că nava sub pavilion maltez, suspectată că a fost vizată de o dronă Shahed-136 în formă de triunghi, care transporta bombe, în timp ce se afla în ape internaționale. Drona a explodat, cauzând daune navei, dar fără a răni membrii echipajului.

Suspectul: Garda Revoluționară Iraniană

Oficialul american a refuzat să ofere detalii cu privire la informațiile deținute de armata SUA pentru a stabili că Iranul se află în spatele atacului, deși autoritățile suspectează că Garda Revoluționară paramilitară a Teheranului a efectuat asaltul. Aceleași drone au fost utilizate de Rusia în războiul său cu Ucraina, cel mai recent într-un atac lansat sâmbătă, pe care Kyiv l-a descris ca fiind cel mai mare atac cu drone al Moscovei din timpul războiului.

Informații din surse anonime

Al-Mayadeen, un canal pan-arab de televiziune politic aliat grupării militante libaneze susținute de Iran, Hezbollah, a raportat că o navă israeliană a fost vizată în Oceanul Indian. Canalul a citat surse anonime pentru această informație, care a fost ulterior preluată de media iraniană.

Reacția companiei proprietare a navei

CMA CGM, un important operator de transport maritim cu sediul la Marsilia, Franța, a refuzat să ofere detalii și a direcționat întrebările către proprietarul navei Symi, Eastern Pacific Shipping, cu sediul în Singapore. Această companie este controlată în cele din urmă de miliardarul israelian Idan Ofer. Printr-un comunicat emis în numele Eastern Pacific, compania și-a exprimat conștientizarea cu privire la informațiile că o navă de containere sub managementul său a fost vizată într-un posibil incident de securitate în timpul nopții de vineri. Nava în cauză navighează în continuare conform planului, iar echipajul se află în siguranță.

Contextul și istoricul incidentelor similare

În noiembrie 2022, petrolierul Pacific Zircon sub pavilion liberian, de asemenea asociat cu Eastern Pacific, a suferit daune în urma unui atac suspectat de Iran în apropierea Omanului. În zilele recente, echipajul navei Symi se comporta ca și cum ar fi considerat că nava se află în pericol. Sistemul său automat de identificare a fost oprit începând de marți, când a părăsit portul Jebel Ali din Dubai, conform datelor deținute de MarineTraffic.com și analizate de AP. Navele ar trebui să mențină sistemul AIS activ din motive de siguranță, însă echipajele îl opresc dacă există suspiciuni că ar putea fi vizate. Acțiunea a fost întreprinsă anterior și când nava a trecut prin Marea Roșie lângă Yemen, unde se află rebelii Houthi sprijiniți de Iran.

Provocările pentru Iran și posibilele repercusiuni

Misiunea Iranului la Națiunile Unite nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Cu toate acestea, Iranul și Israelul sunt implicați într-un război pe ascuns de mai mulți ani în Orientul Mijlociu, cu atacuri cu drone care vizează nave asociate cu Israel în regiune. În timpul războiului dintre Israel și Hamas, care a început cu atacul din 7 octombrie, rebelii Houthi au capturat o navă de transport de vehicule în Marea Roșie, lângă Yemen.

Sâmbătă, United Kingdom Maritime Trade Operations, entitatea britanică care furnizează avertismente pentru marinarii din Orientul Mijlociu, a anunțat că „o entitate care se declară autoritățile yemenite” a ordonat cel puțin unei nave să se îndepărteze de o locație lângă Hodeida, Yemen, în Marea Roșie. „Vaselor din zonă li se recomandă să fie precaute și să raporteze orice activitate suspectă”, se arată în avertisment.

Milizile susținute de Iran din Irak au lansat și ele atacuri asupra trupelor americane atât în Irak, cât și în Siria în timpul războiului. Cu toate acestea, nu există dovezi directe care să lege Iranul în mod direct de un astfel de atac.

„Eurasia Group”, o firmă de consultanță privind riscurile geopolitice, a declarat într-o analiză că „Iranul a fost prudent în a interveni în criza din Orientul Mijlociu în curs și este probabil să evite orice acțiune care ar putea escalada conflictul”. Atacurile de mici dimensiuni ale aliaților Iranului împotriva forțelor SUA și Israelului din regiune sugerează că Teheranul este dispus să crească tensiunile într-o manieră limitată, dar dacă aceste atacuri nu cauzează victime sau daune semnificative, este puțin probabil să existe o reacție majoră din partea SUA.

Lasă un răspuns