Ministrul britanic de interne demis după atacurile la adresa „indulgenței” poliției față de protestatarii pro-palestinieni (39 characters)
3 mins read

Ministrul britanic de interne demis după atacurile la adresa „indulgenței” poliției față de protestatarii pro-palestinieni (39 characters)

Ministrul britanic de interne demis după atacurile la adresa „indulgenței” poliției față de protestatarii pro-palestinieni

Ministrul britanic de interne, Suella Braverman, a fost demis de către prim-ministrul Rishi Sunak, după ce a acuzat poliția că este prea indulgentă cu protestatarii pro-palestinieni. Decizia de a o destitui pe Braverman face parte dintr-o reorganizare a cabinetului, în timp ce Sunak își revoluționează echipa guvernamentală de top. Totuși, această mutare a fost determinată și de presiunea crescândă exercitată asupra lui Sunak de a o concedia pe Braverman, o figură controversată populară în cadrul aripii autoritare a Partidului Conservator.

Atacuri la adresa poliției și escaladarea tensiunilor

Într-un atac extrem de neobișnuit asupra poliției săptămâna trecută, Braverman a afirmat că forțele de poliție din Londra ignoră încălcările legii comise de „mobi pro-palestinieni”. Ea i-a descris pe manifestanți drept „participanți la marșuri ale urii” care cer un încetarea focului în Gaza. Sâmbătă, protestatari de extremă-dreapta s-au ciocnit cu poliția în încercarea de a se confrunta cu un mare marș pro-palestinian prin străzile Londrei. Criticii au acuzat-o pe Braverman că contribuie la inflamarea tensiunilor.

Critici aduse poliției și preferințe în gestionarea protestelor

Într-un articol publicat săptămâna trecută în Times of London, Braverman a afirmat că poliția „favorizează anumiți protestatari” și acționează mai indulgent cu demonstranții pro-palestinieni și susținătorii mișcării Black Lives Matter decât cu protestatarii de dreapta sau huliganii de fotbal. Articolul nu a fost aprobat în prealabil de biroul prim-ministrului, așa cum se întâmplă de obicei.

Suella Braverman și profilul său politic

Braverman, avocată în vârstă de 43 de ani, a devenit lider al aripii populiste a partidului prin promovarea unor restricții tot mai stricte în ceea ce privește migrația și prin susținerea unui război împotriva protecțiilor drepturilor omului, a valorilor sociale liberale și a ceea ce ea a numit „woke-ratiul care mănâncă tofu”. În calitate de ministru al internelor, ea era responsabilă de aplicarea legii și politica de imigrație și susținea planul guvernului de a trimite solicitanții de azil care ajung în Marea Britanie cu bărcile într-o călătorie fără întoarcere în Rwanda. O decizie a Curții Supreme din Marea Britanie cu privire la legalitatea acestei politici este așteptată miercuri.

Criticii susțin că Braverman și-a construit profilul în vederea unei posibile competiții pentru conducerea partidului, în cazul în care Conservatorii pierd puterea în alegerile așteptate anul viitor. Sondajele de opinie din ultimele luni au plasat partidul cu 15-20 de puncte în spatele Partidului Laburist.

Înlocuitorul lui Braverman va fi James Clevery, actual ministru de externe, iar fostul prim-ministru David Cameron va prelua funcția lui Clevery în Ministerul de Externe.

Lasă un răspuns