3 mins read

Medic ucrainean, martor al ororilor din captivitatea rusă

Medic ucrainean, martor al ororilor din captivitatea rusă

Un medic combatant din Ucraina, pe nume Yuriy Armash, a ajuns martor al ororilor din timpul captivității sale în mâinile rușilor. El a fost capturat pe 3 aprilie 2022 și ținut prizonier timp de mai mult de un an. Armash a fost ținut în una dintre cele mai cunoscute camere de tortură din regiunea Kherson, închisă în stația de poliție Nova Kakhovka. El a fost de asemenea deținut în Sevastopol și în infamul Colonie Nr. 12 din regiunea Rostov, Rusia, recunoscut ca fiind un lagăr de concentrare pentru prizonierii de război ucraineni și civili.

Martor al brutalității rușilor în timpul invaziei din Kherson

Yuriy Armash se afla în Oleshky, regiunea Kherson, când a început războiul pe 24 februarie 2022. El a fost martor al invaziei ruse și a văzut cum soldații ruși au debarcat în oraș. Oamenii au încercat să fugă, iar Yuriy a cumpărat alimente în grabă, neștiind ce îl așteaptă. El nu a văzut nicio forță ucraineană în zonă, doar civili în panică și focuri de armă în depărtare.

Închisoare și tortură în Nova Kakhovka

După capturare, Yuriy Armash a fost dus în stația de poliție Nova Kakhovka, unde a fost interogat și torturat de ofițeri ai FSB-ului rus și de colaboratorii locali. A fost supus la poziții de stres, bătut și torturat cu bastoane de cauciuc și cu șocuri electrice. A fost privat de hrană și asistență medicală adecvată. Deși era medic, nu i s-au acordat medicamente și a trebuit să folosească cârpe pentru a bandaja rănile celorlalți prizonieri.

Martor al abuzurilor și torturii în închisorile rusești

În timpul captivității sale, Yuriy Armash a fost martor al abuzurilor și torturii la care au fost supuși prizonierii ucraineni. El a văzut cum oamenii erau bătuți brutal, torturați și violați. Rușii au folosit diverse metode de tortură, precum bătăi cu bastoane de cauciuc, înjunghieri cu cuțite și șocuri electrice. De asemenea, prizonierii au fost lipsiți de hrană și asistență medicală adecvată.

Eliberarea și revenirea în Ucraina

După opt luni de detenție, Yuriy Armash a fost eliberat în mod neașteptat. El a fost întrebat de un ofițer rus ce cadou și-ar dori pentru ziua sa de naștere și a răspuns că cel mai bun cadou ar fi să se întoarcă acasă. După eliberare, Yuriy a revenit în Ucraina și a fost supus unor interogatorii și tratamente medicale. Din cauza rănilor suferite în timpul torturii, el a fost declarat inapt pentru serviciul militar.

Mărturie despre atrocitățile comise de ruși

Yuriy Armash consideră că este datoria sa să împărtășească povestea sa și să dezvăluie atrocitățile comise de ruși în timpul captivității sale. El speră că prin povestea sa va putea aduce la cunoștința lumii suferința și cruzimea la care au fost supuși prizonierii ucraineni. În prezent, el este liber, dar unul dintre camarazii săi, Mykola, se află încă într-un lagăr de concentrare în regiunea Rostov, Rusia.

Lasă un răspuns