Doi soldați IDF uciși în luptele din Gaza; SUA lovește ținte legate de Iran în Siria
3 mins read

Doi soldați IDF uciși în luptele din Gaza; SUA lovește ținte legate de Iran în Siria

Doi soldați IDF uciși în luptele din Gaza; SUA lovește ținte legate de Iran în Siria

Hezbollah intensifică atacurile în nordul Israelului

Duminică a avut loc o escaladare a conflictului în Israel, de-a lungul frontierei de nord. Organizația Hezbollah a inițiat atacuri intensive îndreptate inițial împotriva forțelor IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) aproape de graniță, și apoi mai spre sud, inclusiv focuri de rachete spre Acre și suburbiile Krayot Haifa. Deși oficial aceste rachete au fost atribuite Hamas-ului, este clar că Hezbollah trage sforile. Organizația șiiită joacă un joc periculos care ar putea duce la deschiderea unui al doilea front complet. Dacă nu ar fi fost atacul din 7 octombrie împotriva comunităților din zona Gaza, Israelul ar fi fost deja implicat profund într-un război cu Hezbollah. După 37 de zile de lupte concentrate în special în Fâșia Gaza și într-o măsură mai mică în Liban, riscul unei greșeli de calcul în arena de nord a crescut considerabil. Temerea este că Israelul nu are controlul real asupra ritmului și intensității escaladării.

Operațiuni IDF în Gaza și Cisiordania

Forțele israeliene au efectuat raiduri în casa unui lider senior al Jihadului Islamic în apropierea taberei de refugiați Shati din Gaza și au descoperit un depozit de armament în camera copiilor. IDF a declarat că în timpul operațiunii, forțele se concentrează pe depistarea infrastructurii teroriste și confiscarea explozivilor, armelor și echipamentului de luptă care sunt amplasate în instituții civile centrale, cum ar fi școli, universități și moschei. Într-o operațiune separată în Beit Hanoun, au fost găsite materiale de informații ale Hamas și provizii de luptă într-un tunel. În Cisiordania, un bărbat palestinian a fost ucis de focurile IDF în orașul Hebron în timpul unor confruntări care au izbucnit în timpul perchezițiilor și confiscărilor de echipament în zonă.

Doi soldați IDF uciși în luptele din Gaza

Israel a dezvăluit numele a doi soldați IDF uciși în luptele din nordul Fâșiei Gaza – Yisachar Natan în vârstă de 28 de ani și Itay Shoham în vârstă de 21 de ani.

SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la posibila cucerire a spitalului Al-Shifa din Gaza de către Israel

Administrația Biden și-a exprimat îngrijorarea în conversațiile cu oficialii israelieni cu privire la posibilitatea ca Israelul să cucerească complexul spitalicesc Al-Shifa din Gaza în timp ce sunt pacienți și personal medical înăuntru. Administrația se teme că spitalul, despre care serviciile de informații israeliene spun că este un centru de comandă pentru Hamas, va deveni scena unei bătălii mortale în care un număr mare de civili vor fi răniți sau uciși. Aceasta face parte dintr-o preocupare mai largă în cadrul administrației cu privire la creșterea numărului de victime civile în Gaza pe măsură ce luptele dintre Hamas și Israel intră în a cincea săptămână.

Concluzii

Războiul dintre Israel și Hamas a intrat în a 38-a zi, la o lună după ce Hamas a ucis cel puțin 1.200 de israelieni și a rănit peste 3.300 într-un asalt nemilos. În Gaza, ministerul sănătății controlat de Hamas raportează că peste 11.078 de palestinieni au fost uciși. Conflictul continuă să escaladeze, iar comunitatea internațională încearcă să găsească soluții pentru a proteja civili și a aduce pacea în regiune.

Lasă un răspuns