Israel intenționează să folosească apă de mare pentru a inunda tunelurile din Gaza, potrivit unui raport
3 mins read

Israel intenționează să folosească apă de mare pentru a inunda tunelurile din Gaza, potrivit unui raport

Israel intenționează să folosească apă de mare pentru a inunda tunelurile din Gaza, potrivit unui raport

Conform unui raport publicat în Wall Street Journal, Israel ia în considerare inundarea tunelurilor subterane ale Hamas din Fâșia Gaza și a acumulat ceea ce ziarul numește „un sistem de pompe mari”. Raportul, care citează oficiali americani neidentificați, afirmă că tactica israeliană „ar putea distruge tunelurile și ar putea determina luptătorii să părăsească refugiul lor subteran, dar ar putea amenința și rezerva de apă a Gaza”. Potrivit raportului, Forțele de Apărare a Israelului (IDF) „au finalizat asamblarea pompelor mari de apă de mare aproximativ un mile la nord de tabăra de refugiați Al-Shati, în jurul jumătății lunii trecute. Fiecare dintre cel puțin cinci pompe poate extrage apă din Marea Mediterană și poate muta mii de metri cubi de apă pe oră în tuneluri, inundându-le în câteva săptămâni”. Raportul afirmă că Israelul a prezentat planul Statelor Unite luna trecută, iar fezabilitatea acestuia și impactul asupra mediului au fost dezbătute de atunci. Raportul afirmă că oficialii americani cred că Israelul nu a luat o decizie finală cu privire la plan, dar nici nu l-a exclus.

Posibile consecințe umanitare și îngrijorări internaționale

Potrivit raportului, sentimentul în Statele Unite este mixt în ceea ce privește planul, unii fiind îngrijorați de consecințele umanitare ale unei astfel de operațiuni, precum și de reacția publicului într-un moment în care susținerea pentru acțiunile Israelului în Gaza scade. O persoană familiarizată cu planul a declarat pentru WSJ că inundarea ar dura săptămâni pentru a fi finalizată, permițând timp Hamas-ului și ostaticilor să evacueze.

Cu toate acestea, acest plan, care ar putea fi cel mai puțin sângeros mod pentru Israel de a distruge vasta rețea de tuneluri, ridică alte probleme. Pomparea a milioane de metri cubi de apă de mare sub Gaza ar putea deteriora grav sistemele lor deja slăbite de apă și canalizare și ar putea provoca prăbușirea clădirilor și drumurilor. Gaza depinde parțial de acviferele sale pentru aprovizionarea cu apă potabilă, iar acest plan ar putea face această sursă vitală de apă impropriu de băut.

Exemple anterioare ale folosirii acestei tactici

Egiptul a utilizat aceste tactici în repetate rânduri în ultimul deceniu pentru a distruge tunelurile care traversează de la Gaza în Peninsula Sinai, utilizate în principal pentru trafic de contrabandă. Utilizând pompe de apă de mare, Egiptul a inundat mai multe rețele de tuneluri din Gaza în 2013 și 2015, reușind să le facă inutilizabile pentru operațiunile de contrabandă.

Cu toate că inundarea a funcționat pentru a distruge tunelurile din Gaza în trecut, având în vedere atenția internațională concentrată asupra situației umanitare precare din Gaza, Israel se confruntă cu o decizie mai dificilă cu privire la continuarea acestui plan.

Lasă un răspuns