Hamas a putut folosi un spion pentru a supraveghea baza IDF înainte de atacul din 7 octombrie, conform unui raport
2 mins read

Hamas a putut folosi un spion pentru a supraveghea baza IDF înainte de atacul din 7 octombrie, conform unui raport

Hamas a folosit un spion pentru a supraveghea o bază IDF înainte de atacul din 7 octombrie, conform unui raport

Conform unui oficial de informații israelian, Hamas ar fi putut utiliza un spion pentru a supraveghea o bază IDF de-a lungul frontierei cu Gaza în timp ce planifica asaltul său din 7 octombrie asupra Israelului de sud. Această informație a fost dezvăluită de oficialul israelian neidentificat într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian. Acesta a susținut că nivelul de detaliu găsit în documentul descoperit implică „cunoștințe interne” ale facilității respective.

Detalii despre operațiunea Hamas

Documentele lăsate în urmă de teroriști oferă informații relevante despre organizarea operațiunii, gradul de planificare și extinderea informațiilor deținute de Hamas. Armata Israeli Defense Forces (IDF) a menționat în conferințele de presă că Hamas avea informații despre locația caselor șefilor de securitate din diferitele kibuțuri și intenționa să le lovească la începutul fiecărui atac.

Conform oficialilor de apărare, Military Intelligence avea informații detaliate despre planul Hamas de a încălca frontiera Gaza la zeci de puncte și de a ataca zeci de comunități și poziții militare cu peste un an înainte de masivul atac al Hamas – primele semne ale unui plan operațional ajungând în mâinile armatei cu câțiva ani în urmă.

Avertismente și suspiciuni

Existau și avertismente din partea observatorilor armatei de pe frontiera Gaza, care au raportat despre pregătirile Hamas în apropierea gardului de frontieră, activitatea dronelor în ultimele luni, eforturile de a dezactiva camerele de supraveghere, utilizarea extensivă a furgonetelor și motocicletelor, precum și repetițiile pentru lovirea tancurilor.

Cu toate acestea, în ciuda obținerii unui document de 40 de pagini care detaliază planul Hamas în cele mai mici detalii, oficialii israelieni l-au respins ca fiind prea ambițios pentru organizația teroristă. Potrivit unui evaluări citată de The New York Times, „nu este încă posibil să se determine dacă planul a fost acceptat în întregime și cum se va manifesta”.

Înainte de război, Israel a crescut numărul permiselor de intrare pentru muncitorii gazani în Israel, iar suspiciunile au crescut ulterior că unii dintre acești muncitori ar fi putut colecta informații despre comunitățile de la frontiera Gaza pe care Hamas le-a folosit în atacurile sale asupra civililor din 7 octombrie.

Israelul a retras toate permisele de muncă după izbucnirea ostilităților și a ținut mii de muncitori palestinieni într-un centru de detenție la baza militară Anatot și în închisoarea Ofer, situată în Cisiordania. De atunci, Israelul a deportat mii de muncitori înapoi în Gaza.

Lasă un răspuns