Israel deschide punctul de trecere Kerem Shalom, în timp ce Biden cere „ajutor mult mai mare” pentru Gaza.
6 mins read

Israel deschide punctul de trecere Kerem Shalom, în timp ce Biden cere „ajutor mult mai mare” pentru Gaza.

Israel deschide punctul de trecere Kerem Shalom, în timp ce Biden cere „ajutor mult mai mare” pentru Gaza

Israelul deschide punctul de trecere Kerem Shalom

Forțele militare israeliene au anunțat numele a doi soldați uciși în luptele din Fâșia Gaza. Aceștia sunt sergentul major (rezervist) Eyal Meir Berkowitz, în vârstă de 28 de ani, din Ierusalim și sergentul major (rezervist) Kobi Dvash, în vârstă de 41 de ani, din Tiberias.

Apelul lui Biden pentru „ajutor mult mai mare” pentru Gaza

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat vineri cu omologul său israelian, ministrul apărării Yoav Gallant, cerând „eforturi sporite pentru protejarea civililor din Gaza, creșterea livrării de asistență umanitară și reducerea violenței extremiste a coloniștilor în Cisiordania”.

Israelul deschide punctul de trecere Kerem Shalom la cererea SUA

Israelul a acceptat, la cererea SUA, deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom doar pentru verificarea și inspecția ajutorului umanitar livrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah, a declarat un oficial american de rang înalt joi.

Biden cere „ajutor mult mai mare” pentru Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că, în timp ce Statele Unite „salută decizia recentă a Israelului de a se asigura că nivelul de combustibil va satisface nevoile necesare, este necesar un ajutor mult mai mare în toate domeniile”.

Rechemarea lui Biden privind violența extremistă și nevoia de stabilitate în Cisiordania

Potrivit Casei Albe, Biden și-a exprimat îngrijorarea profundă pentru ostaticii care rămân în Gaza și a reiterat faptul că Crucea Roșie trebuie să aibă acces la ostaticii rămași în captivitate de teroriștii Hamas. „Refuzul Hamas de a elibera ostatici civili tineri a dus la ruperea pauzei umanitare”, a subliniat Biden.

Președintele și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la violența extremistă comisă împotriva palestinienilor și nevoia de a spori stabilitatea în Cisiordania.

SUA nu impun un termen limită strict Israelului pentru încheierea operațiunii militare în Gaza

Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jon Finer, a declarat la Forumul Aspen Security că administrația Biden nu impune un termen limită strict Israelului pentru încheierea operațiunii militare în Gaza. „Nu, nu am stabilit un termen limită pentru Israel. Nu este într-adevăr rolul nostru. Aceasta este conflictul lor”, a spus el.

Finer a recunoscut că „avem influență, chiar dacă nu avem control absolut”, adăugând că SUA încearcă să folosească influența sa pentru a „dirija acel conflict în cel mai constructiv mod posibil”.

Informații privind situația actuală în timpul războiului Israel-Hamas

Iată ce trebuie să știți la 63 de zile de la începutul războiului:
– Zeci de militanți Hamas s-au predat forțelor israeliene în apropierea orașului Jabalya din Gaza, cea mai mare predare a Hamas de la începutul războiului.
– Forțele de apărare israeliene au dezvăluit numele a cinci soldați uciși în Gaza joi, printre care se numără și fiul ministrului cabinetului de război și fost șef al IDF, Gadi Eisenkot.
– Ministerul Sănătății condus de Hamas din Gaza a declarat că 17.177 de palestinieni au fost uciși și 46.000 răniți începând cu data de 7 octombrie.
– SUA au reluat zborurile cu drone neînarmate peste Gaza pentru a sprijini eforturile de recuperare a ostaticilor, conform Pentagonului. Hamas încă deține 138 de ostatici, inclusiv 8 americani.
– Rachetele continuă să fie trase spre Israel din Gaza și Liban. Un civil în vârstă de 60 de ani a fost ucis de un atac cu rachetă antitanc dinspre Liban către nordul Israelului. IDF a declarat că a atacat locațiile de lansare din Liban.
– Premierul Netanyahu a declarat joi că, dacă Hezbollah declanșează un război total împotriva Israelului, „atunci va transforma Beirut și sudul Libanului… în Gaza [City] și Khan Yunis”.
– Amnesty International a cerut investigarea loviturilor israeliene care l-au ucis pe jurnalistul Reuters, Issam Abdallah, și au rănit alți șase în sudul Libanului pe 13 octombrie, ca fiind un crime de război.
– Un oficial egiptean de rang înalt a declarat pentru Haaretz că Egiptul nu va permite expulzarea palestinienilor din Gaza și încearcă să accelereze furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza. El a declarat că Egiptul crede că operațiunile Israelului în Cisiordania au ca scop împingerea palestinienilor către Iordania.
– Invocarea Articolului 99 al Cartei ONU de către Secretarul General Guterres, care solicită Consiliului de Securitate să dezbată o criză care amenință „pacea și securitatea internațională”, a fost susținută joi de ministrul de externe al UE, Borrell, și de directorul general al OMS, Ghebreyesus. Borrell a cerut acțiuni imediate „pentru a preveni o prăbușire completă a situației umanitare din Gaza”.
– Oficialii de rang înalt din SUA colectează rapoarte privind violența sexuală comisă de Hamas la data de 7 octombrie din partea familiilor ostaticilor ținuți în captivitate în Gaza și oficialilor israelieni de rang înalt.
– O sursă israeliană a declarat pentru The Washington Post că Hamas a menținut Israelul „adormit” înainte de data de 7 octombrie, furnizând informații despre Jihadul Islamic Palestinian, folosind protestele de-a lungul frontierei Gaza pentru a obișnui IDF cu mulțimile acolo și „pentru a adormi Israelul în complacere”.
– Forțele de securitate israeliene au arestat 21 de suspecți în Cisiordania în timpul nopții de joi, conform unui comunicat al IDF.
– Poliția militară a Israelului investighează împușcarea și rănirea lui Tariq Abu ‘Abed, un palestinian cu nevoi speciale, în orașul Hebron din Cisiordania.
– Senatul SUA nu a reușit să aprobe suma de 14 miliarde dolari pentru asistență militară de urgență către Israel, parte din pachetul de ajutor de 100 de miliarde dolari al Casei Albe pentru Ucraina și Israel.
– Consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA, Phil Gordon, s-a întâlnit cu oficiali palestinieni la Ramallah și a subliniat angajamentul administrației față de autodeterminarea palestiniană, conform unei declarații a Casei Albe.

Pentru actualizări de la ziua 62 a războiului dintre Israel și Hamas, click aici.

Lasă un răspuns