IDF: Trei drone lovește lângă baza militară din nord, detectate 25 de lansări din Liban.
4 mins read

IDF: Trei drone lovește lângă baza militară din nord, detectate 25 de lansări din Liban.

Atacurile cu drone în apropierea bazei militare din nordul Israelului

Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat că trei drone au atacat în apropierea unei baze militare din nordul țării. Potrivit informațiilor furnizate de IDF, au fost detectate 25 de lansări de la Liban către Israel. Atacurile cu drone survin în contextul în care IDF a atacat sediul operațional și infrastructura teroristă a organizației Hezbollah din Liban, ca răspuns la rachetele lansate în ultimele zile. În plus, IDF a atacat o celulă teroristă în zona Metula. Sirenele de alarmă au fost activate în nordul Israelului sub suspiciunea unei tentative de intruziune a unui avion ostil, însă IDF a declarat că a fost detectată o rachetă care a căzut într-o zonă deschisă și că nu s-a detectat nicio intruziune aeriană. Ambasadorul Israelului în Africa de Sud a fost rechemat în țară ca urmare a unor declarații recente din partea Africii de Sud. Revista The New Yorker a anunțat că a pierdut contactul cu un colaborator din Gaza, poetul și eseistul Mosab Abu Toha, care a fost arestat. Organizația literară PEN America a exprimat îngrijorarea cu privire la această situație.

Incidentele în Gaza și reacțiile internaționale

Clinica organizației Medici fără Frontiere din Gaza a fost atacată, iar mai multe mașini ale organizației au fost distruse în timpul luptelor grele din zonă. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că crede că un acord privind eliberarea ostaticilor din Gaza va fi încheiat în curând. Yemeniții Houthi au eliberat imagini ale capturării unei nave comerciale deținute parțial de omul de afaceri israelian Rami Ungar. În Israel, un adolescent arab israelian în vârstă de 14 ani a fost arestat după ce a postat pe Facebook un mesaj de susținere a organizației Hamas. În plus, doi locuitori ai Fâșiei Gaza, care au intrat în Israel într-un atac în octombrie, au fost arestați în urmă cu două săptămâni. Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, va călători în Israel și teritoriile palestiniene joi, conform declarației sale de pe site-ul oficial. Familii ale copiilor ținuți ostatici în Gaza au protestat în fața birourilor UNICEF din Tel Aviv cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului. Acestea au cerut sprijinul agențiilor ONU pentru protejarea copiilor și au denunțat tăcerea acestora în fața suferinței copiilor din Gaza.

Declarațiile lui Erdogan și criticile la adresa Israelului

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia nu va permite abandonarea problemei armelor nucleare ale Israelului pe agenda internațională și a criticat sprijinul european pentru Israel, pe care l-a numit „rușinea Holocaustului”. Erdogan a afirmat că Occidentul încearcă să justifice ceea ce el consideră a fi crime de război și crime împotriva umanității comise de Israel în Gaza și că țările occidentale au o „fraternitate a minciunilor” cu Israel, pe care a numit-o „rușinoasă”.

Sirene de alarmă și evoluții militare

Sirenele de alarmă au fost activate în mai multe orașe și localități din centrul Israelului, inclusiv Tel Aviv și Ashkelon, iar s-a raportat despre atacuri cu rachete și drone. Forțele israeliene au anunțat că au atacat poziții ale Hamas și Hezbollah și că au reușit să elimine mai mulți comandanți teroriști. În același timp, Hamas a lansat mai multe rachete spre Israel, iar organizația avertizează asupra unor epidemii și foametei în Fâșia Gaza din cauza lipsei hranei și serviciilor medicale de bază. Există îngrijorări cu privire la situația umanitară din Gaza și la numărul mare de persoane rănite și dislocate.

Apeluri internaționale pentru un armistițiu

Numeroase țări și organizații internaționale au făcut apel la un armistițiu și la încetarea violențelor în regiunea Israel-Gaza. China a găzduit o întâlnire a miniștrilor de externe ai țărilor arabe și musulmane, care au cerut un armistițiu și intervenția comunității internaționale pentru oprirea „dezastrului umanitar” din Gaza. Amnesty International acuză Israelul de crime de război în urma unor atacuri asupra unui spital și unei biserici din Gaza, soldate cu moartea a 46 de civili, inclusiv 20 de copii. Organizația cere o anchetă internațională asupra acestor atacuri.

Lasă un răspuns