Acum 25 de ani s-a deschis Aeroportul Internațional Gaza. A urmat apoi A Doua Intifada.
2 mins read

Acum 25 de ani s-a deschis Aeroportul Internațional Gaza. A urmat apoi A Doua Intifada.

25 de ani de la deschiderea Aeroportului Internațional Gaza

Acum 25 de ani, pe 24 noiembrie 1998, s-a deschis Aeroportul Internațional Gaza, în Fâșia Gaza. Acest eveniment a fost un moment istoric pentru palestinieni, care au adunat mii de oameni la granița sud-vestică, în fața punctului de trecere Kerem Shalom, pentru a fi martorii aterizării avioanelor mari din Maroc, Egipt și Iordania.

Istoricul Aeroportului Dahaniya

Construcția Aeroportului Internațional Gaza a început în urma Acordurilor de la Oslo, care au fost semnate între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Acest acord prevedea construirea unui aeroport în Fâșia Gaza, pentru a permite palestinienilor să călătorească în străinătate și să își dezvolte economia.

O nouă eră de transport și dezvoltare economică

Deschiderea Aeroportului Internațional Gaza a reprezentat o mare realizare pentru palestinieni. Acesta le-a oferit o nouă modalitate de a călători și de a se conecta cu restul lumii. Mai mult decât atât, aeroportul a avut un impact semnificativ asupra economiei locale, generând locuri de muncă și stimulând comerțul.

A Doua Intifada și închiderea aeroportului

Cu toate acestea, bucuria palestinienilor a fost de scurtă durată. În anul 2000, a izbucnit A Doua Intifada, un val de violențe și conflicte între israelieni și palestinieni. Aeroportul Internațional Gaza a fost afectat de aceste evenimente și a suferit daune considerabile.

Pe măsură ce violențele au escaladat, Israelul a decis să închidă complet aeroportul în anul 2001, într-o încercare de a controla mișcarea palestinienilor și de a preveni atacurile teroriste. Această închidere a avut un impact devastator asupra economiei locale și a dus la pierderea locurilor de muncă.

Perspectivele viitoare pentru Aeroportul Internațional Gaza

Deși Aeroportul Internațional Gaza rămâne închis în prezent, există încă speranțe că acesta va fi redeschis în viitor. În discuțiile de pace dintre Israel și Palestina, redeschiderea aeroportului este un subiect important. Palestinienii speră că vor putea călători liber și că se va relansa economia locală.

În concluzie, deschiderea Aeroportului Internațional Gaza acum 25 de ani a fost un moment istoric pentru palestinieni. Cu toate acestea, închiderea ulterioară a aeroportului din cauza conflictului israeliano-palestinian a avut consecințe devastatoare. Cu toate acestea, există speranțe că în viitor aeroportul va fi redeschis și va contribui la dezvoltarea și conectarea acestei regiuni.

Lasă un răspuns