IDF extinde operațiunea terestră în nordul Gaza; Biden: Gaza ar trebui să fie condusă de AOP reînnoită.
3 mins read

IDF extinde operațiunea terestră în nordul Gaza; Biden: Gaza ar trebui să fie condusă de AOP reînnoită.

IDF extinde operațiunea terestră în nordul Gaza

Forțele Armate Israeliene (IDF) au anunțat extinderea operațiunii terestre în nordul Fâșiei Gaza în timp ce conflictul continuă să escaladeze. IDF a lansat numele a doi soldați căzuți în luptă, care au fost uciși în Fâșia Gaza: sergentul Binyamin Meir Airly, în vârstă de 21 de ani, din Batalionul 101 de parașutiști al Brigăzii, și căpitanul (rezervist) Roey Biber, din unitatea Yahalom a Corpului de Ingineri.

Biden: Gaza ar trebui să fie condusă de AOP reînnoită

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Gaza ar trebui să fie condusă de o Autoritate Palestiniană (AOP) reînnoită. Într-un articol publicat în Washington Post, Biden a subliniat că dorește să descurajeze violența coloniștilor evrei din Cisiordania și că Gaza și Cisiordania ar trebui să fie reunite sub conducerea AOP.

Victime în urma confruntărilor dintre IDF și palestinieni

Crucea Roșie Palestiniană a anunțat că o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma confruntărilor cu IDF în orașul Jenin din Cisiordania. Locuitorii din Jenin susțin că bărbatul avea 45 de ani și avea nevoi speciale, fiind împușcat de soldații israelieni. De asemenea, Crucea Roșie a raportat că alte patru persoane au fost rănite în zona Nablus și una în Qalandiyah.

WHO pregătește evacuarea pacienților și personalului din spitalul Al-Shifa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că personalul său a vizitat spitalul Al-Shifa din orașul Gaza și se pregătește să evacueze pacienții și membrii personalului în următoarele 24 până la 72 de ore. Potrivit declarației OMS, în prezent se află în spital 25 de membri ai personalului și 291 de pacienți, iar acțiuni sunt întreprinse pentru a coordona transferul lor către spitalul Nasser și spitalul European din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, OMS a avertizat că aceste facilități funcționează deja la capacitate maximă și transferul mai multor pacienți va agrava situația.

Proteste și atacuri în Cisiordania și Gaza

În timp ce IDF extinde operațiunea sa terestră în nordul Fâșiei Gaza, pacienții din spitalul Al-Shifa din Gaza City sunt evacuați pe jos, iar UNRWA afirmă că este necesară o cantitate dublă de combustibil pentru operațiunile umanitare. În același timp, un marș al familiilor de ostatici ajunge în Ierusalim, cerând un acord pentru eliberarea acestora. În contextul continuării tirurilor de rachete din Gaza și Liban, Iordania a condamnat ceea ce surse palestiniene susțin a fi un atac israelian asupra școlilor din Gaza.

Concluzii

Conflictul dintre Israel și gruparea Hamas continuă să escaladeze, cu IDF extinzând operațiunea sa terestră în nordul Fâșiei Gaza. Victimele se înmulțesc în ambele tabere, iar Organizația Mondială a Sănătății se pregătește să evacueze pacienții și personalul din spitalul Al-Shifa. Președintele SUA, Joe Biden, susține reunificarea Gaza și Cisiordaniei sub conducerea unei Autorități Palestinene reînnoite. Situația rămâne tensionată, iar comunitatea internațională face apel la încetarea imediată a conflictului și la găsirea unei soluții pașnice.

Lasă un răspuns