Houthi din Yemen amenință navele în Marea Roșie către Israel
5 mins read

Houthi din Yemen amenință navele în Marea Roșie către Israel

Houthi din Yemen amenință navele în Marea Roșie către Israel

Grupul militant Houthi din Yemen a emis o amenințare serioasă pentru navele care tranzitează Marea Roșie către Israel. Un purtător de cuvânt militar al grupului a avertizat toate companiile de transport maritime sâmbătă să nu coopereze cu Israel, afirmând că acestea vor deveni ținta unui atac în Marea Roșie. „Dacă Gaza nu primește hrana și medicamentele de care are nevoie, toate navele din Marea Roșie care se îndreaptă către porturile israeliene, indiferent de naționalitatea lor, vor deveni ținte pentru forțele noastre armate”, a declarat Yahya Saree, anunțând interzicerea trecerii navelor care se îndreaptă către Israel. Houthis, gruparea sprijinită de Iran, au lansat atacuri asupra Israelului și asupra navelor din Marea Roșie într-o campanie pe care o consideră un sprijin pentru palestinieni. Navele militare americane au doborât mai multe din proiectilele lansate de aceștia.

Israelul ia măsuri împotriva amenințării Houthi

Potrivit publicației The New York Times, oficialii israelieni ai apărării au obținut informații despre faptul că Iran încurajează aliații săi regionali, precum Hezbollah și Houthis, să intensifice atacurile și presiunea asupra Israelului. Israelul este îngrijorat de escaladarea recentă a acțiunilor Houthi și consideră amenințarea suficient de gravă încât să înființeze o unitate specială dedicată Yemenului și amenințării reprezentate de Houthis. The New York Times a intervievat un analist politic din Teheran apropiat regimului iranian, care a declarat că „considerăm că Houthis din Yemen vor deveni o amenințare mai mare pentru Israel pe termen lung decât Hamas sau chiar Hezbollah. Iranul îi consideră un actor important și parte a strategiei colective a axei de rezistență.”

Houthi lansează atacuri asupra Israelului și navelor comerciale

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie, Houthis au lansat zeci de rachete balistice și drone armate îndreptate către Israel. Aceștia au profitat și de poziționarea lor într-un punct cheie al uneia dintre cele mai aglomerate rute maritime globale pentru a ataca navele comerciale pe care le consideră legate de Israel. Într-unul dintre cele mai recente incidente, trei nave comerciale au fost atacate în ape internaționale duminică. Houthis au declarat că au tras în ceea ce ei au considerat două nave israeliene. Israelul a negat orice legătură cu aceste nave. Un distrugător al Marinei SUA, Carney, a doborât trei drone în timp ce răspundea apelurilor de ajutor ale navelor, pe care armata SUA a afirmat că sunt conectate la 14 țări separate. Pentagonul a declarat luni că Carney a acționat în momentul în care o dronă se îndrepta către navă, dar nu a putut evalua dacă distrugătorul era ținta intenționată.

Iranul și conflictul din Yemen

Oficialii de informații americani au declarat pentru NYT că nu sunt siguri că Iranul va putea controla grupările sale proxy din Yemen, ceea ce ar putea duce la un război regional mai amplu, deși Iranul însuși a afirmat că nu este interesat de acest lucru. Un purtător de cuvânt pentru securitatea națională al președintelui Biden a afirmat că Houthis reprezintă „o clară amenințare pentru extinderea și aprofundarea conflictului.” Un oficial israelian al apărării a declarat pentru The New York Times că dacă aceste rachete sau drone ar reuși să ajungă în Israel și să provoace daune majore sau să ucidă civili, ar fi foarte dificil pentru Israel să nu răspundă. Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a negat într-un interviu recent acordat NYT că Iranul controlează Houthis și alte grupări aliate. Cu toate acestea, oficialii de apărare iranieni au afirmat în discursuri publice și în postări pe rețelele de socializare că Iranul furnizează arme, sprijină și coordonează milizia șiiită yemenită.

Saudi Arabia și reacția la amenințarea Houthi

Arabia Saudită, care se confruntă cu Houthis într-un război început în 2015, a cerut reținere SUA și Israelului în ceea ce privește gruparea rebelă yemenită. Două surse familiare cu poziția Arabiei Saudite au declarat că mesajul Riadului de reținere către Washington are scopul de a evita o escaladare suplimentară. Până acum, arabii sunt mulțumiți de modul în care Statele Unite au gestionat situația, au adăugat sursele. Oficialii americani și israelieni ai apărării au luat deja în considerare atacuri împotriva forțelor Houthis din Yemen, conform surselor familiare cu conversațiile, dar nu există planuri concrete de a face acest lucru din cauza temerilor legate de un conflict mai larg.

Lasă un răspuns