Gleb Pavlovsky și apariția putinismului (Partea a doua și ultima)
5 mins read

Gleb Pavlovsky și apariția putinismului (Partea a doua și ultima)

Gleb Pavlovsky și apariția putinismului

Gleb Pavlovsky, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți „polit-tehnologi” din Rusia și unul dintre principalii „constructori” ai putinismului, a jucat un rol crucial în construirea imaginii publice a lui Vladimir Putin și în promovarea conceptului de „verticală a puterii”. Gleb Pavlovsky a lucrat îndeaproape cu Administrația Prezidențială și cu Vladislav Surkov pentru a-l ajuta pe Putin să fie ales și pentru a crea sistemul politic pe care îl vedem astăzi în Rusia.

În această a doua și ultimă parte a seriei „Au creat putinismul”, istoricul Cécile Vaissié analizează contribuțiile lui Gleb Pavlovsky la construirea putinismului și la crearea imaginii publice a lui Putin. Pavlovsky a fost unul dintre membrii cheie ai echipei care a lucrat la campania prezidențială din 1996, iar după succesul acesteia, echipa a continuat să lucreze pentru Administrația Prezidențială în vederea pregătirii alegerilor din 2000.

„Un președinte ca Stirlitz”

Pavlovsky a fost unul dintre principalii arhitecți ai campaniei prezidențiale din 1996, iar după succesul acesteia, Fundația pentru Politici Eficace (FEP) a continuat să lucreze pentru Administrația Prezidențială în vederea pregătirii alegerilor din 2000. În această perioadă, Pavlovsky a lucrat strâns cu Vladislav Surkov și cu alți membri ai Administrației Prezidențiale pentru a crea conceptul de „verticală a puterii” și a pregăti terenul pentru viitorul lui Putin.

În această perioadă, Pavlovsky a lucrat îndeaproape cu membrii Administrației Prezidențiale pentru a dezvolta strategii de comunicare și pentru a crea imaginea publică a lui Putin. El a fost prezent la întâlnirile săptămânale cu Administrația Prezidențială, unde el și colegul său Alexander Oslon prezentau actualizări privind evoluția opiniei publice în ultima săptămână.

Pavlovsky a remarcat că, în această perioadă, el și echipa sa au dezvoltat conceptul de „verticală a puterii” și au pus bazele strategiei de marketing pe care Putin o folosește și astăzi. El a afirmat că aceasta era modalitatea cea mai eficientă de a-și asigura victoria în alegeri și de a-și consolida puterea.

Campania prezidențială a lui Putin

În 1999, Putin a fost numit prim-ministru și popularitatea sa era încă mică. Cu toate acestea, Pavlovsky a lucrat intens pentru a crește popularitatea lui Putin în rândul alegătorilor. El a organizat întâlniri cu liderii de opinie și a folosit diverse strategii de marketing pentru a-și promova imaginea.

Cu toate acestea, campania lui Putin a fost marcată și de acuzații de fraudă electorală și de manipulare a rezultatelor exit-poll-urilor. Deși aceste acuzații au fost aduse în discuție, Putin a fost ales președinte în primul tur al alegerilor din 2000, cu 52,9% din voturi.

Prima președinție a lui Putin (2000-2004)

După alegeri, Putin a fost învestit ca președinte al Rusiei, iar Pavlovsky a continuat să lucreze ca consultant politic și consilier de marketing pentru Administrația Prezidențială. În această perioadă, el a jucat un rol important în elaborarea Doctrinei de Securitate Informațională, care a definit limitele informațiilor care puteau fi propagate în mass-media și în strategia de comunicare a guvernului.

Pavlovsky a justificat și atacurile asupra mass-mediei și a criticilor regimului, considerând că era necesar ca noul regim să se distanțeze de „păcatele” comise în anii ’90. El a susținut că aceste atacuri erau necesare pentru a marca o separare clară între vechiul și noul stat.

Al doilea mandat al lui Putin (2004-2008)

În 2004, au avut loc alegeri parlamentare în Rusia, iar principalul obiectiv al administrației prezidențiale a fost de a slăbi Partidul Comunist și de a câștiga sprijinul electoratului acestuia pentru partidul Rusia Unită. Obiectivul a fost atins, iar Partidul Comunist a devenit un partener fidel al Kremlinului.

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Putin, Pavlovsky a continuat să joace un rol important în elaborarea strategiilor de comunicare și în promovarea imaginii publice a lui Putin. El a avut propria sa emisiune televizată, intitulată „Politica Reală”, și a continuat să lucreze ca consultant politic pentru diverse proiecte și campanii.

După demiterea din Administrația Prezidențială

În 2011, Pavlovsky a fost demis din Administrația Prezidențială și a rămas fără loc de muncă. El a continuat să lucreze ca consultant politic și să ofere interviuri în mass-media, în care adesea critica politica Kremlinului.

Pavlovsky a devenit tot mai critic față de autoritățile ruse și a început să vorbească despre necesitatea unor reforme politice și economice majore în Rusia. El a declarat că sistemul politic actual nu mai este viabil și că Rusia se îndreaptă spre un impas.

În 2014, Pavlovsky a criticat decizia lui Putin de a interveni militar în Ucraina și a avertizat că aceasta va duce la un război cu consecințe grave. În ciuda acestor critici, el a continuat să se opună sancțiunilor occidentale și a pledat pentru intensificarea dialogului politic între Rusia și Europa.

În concluzie, Gleb Pavlovsky a fost unul dintre principalii „constructori” ai putinismului și a jucat un rol crucial în construirea imaginii publice a lui Putin. Cu toate acestea, după demiterea sa din Administrația Prezidențială, el a devenit tot mai critic față de regimul Kremlinului și a început să vorbească despre necesitatea unor reforme politice majore în Rusia.

Lasă un răspuns