Gază: Hamas amână eliberarea ostaticilor; noi discuții sub foc.
5 mins read

Gază: Hamas amână eliberarea ostaticilor; noi discuții sub foc.

Gază: Hamas amână eliberarea ostaticilor; noi discuții sub foc

13 ostatici israelieni vor fi eliberati sambata

Sambata, 13 ostatici israelieni urmeaza sa fie eliberati de Hamas din captivitate, conform unui acord de incetare a focului dintre Israel si Hamas. Presedintele american Joe Biden a declarat ca se asteapta ca cetatenii americani sa fie eliberati in cadrul acordului in desfasurare.

Hamas amana eliberarea ostaticilor

Seara tarziu, Hamas a amanat eliberarea a 13 ostatici israelieni, sustinand ca Israel nu si-a indeplinit obligatiile de a permite camioanelor cu ajutoare sa ajunga in Gaza de Nord. Surse de securitate israeliene au declarat ca nu este clar de ce Hamas amana eliberarea si au adaugat ca liderul Hamas, Sinwar, se face de ras in fata comunitatii internationale.

Israel cere eliberarea unui alt ostatic

Majoritatea ostaticilor care urmeaza sa fie eliberati au fost luati captivi de la Kibbutz Be’eri. Cu toate acestea, Israel a cerut adaugarea unui alt ostatic pe lista, dar Hamas a declarat ca nu poate respecta cererea.

Israel va elibera 42 de prizonieri palestinieni

Israel urmeaza sa elibereze 42 de prizonieri palestinieni ca parte a acordului de eliberare a ostaticilor. Aceasta eliberare este programata pentru sambata.

Incetarea focului intre Israel si Hamas a intrat in vigoare

Incetarea focului dintre Israel si Hamas a intrat in vigoare vineri la ora 7 dimineata, ora locala. Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni si 11 cetateni straini vineri seara. Israel a anuntat ca 200 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat in Gaza. De asemenea, Israel a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, dintre care 17 minori si 22 de femei.

Truce-ul este programat sa dureze patru zile

Truce-ul dintre Israel si Hamas este programat sa dureze patru zile, in timpul carora se asteapta ca 50 de ostatici israelieni sa fie eliberati in patru grupuri consecutive, precum si 150 de prizonieri palestinieni.

Egiptul analizeaza prelungirea truce-ului

Egiptul a declarat sambata ca a primit semnale pozitive de la toate partile implicate cu privire la posibila prelungire a truce-ului pentru una sau doua zile.

Israelul va relua operatiunile militare in Gaza

Seful Statului Major al IDF, Herzl Halevi, a declarat ca dupa incetarea focului, IDF va relua operatiunile militare in Gaza cu scopul de a dezarma Hamas.

Proteste pro-palestiniene in Londra

Sambata, zeci de mii de oameni au participat la o mars pro-palestinian in centrul Londrei, cerand un incetare permanenta a focului in Gaza. Un protestatar a fost arestat sub suspiciunea de incitare la ura rasiala, iar politia metropolitana a anuntat ca nu va tolera nicio forma de rasism sau incitare la ura.

Presedintele Germaniei va vizita Israelul

Presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va incepe o calatorie in Orientul Mijlociu duminica, care va include si Israelul. Steinmeier a declarat ca doreste sa arate sprijin pentru Israel in urma atacului Hamas din octombrie si ca mai trebuie facute eforturi pentru civili din Gaza.

Atacuri si incidente armate recente

In ultimele 24 de ore, IDF a doborat o racheta sol-aer lansata din Liban si a interceptat un obiect suspect care traversa granita. De asemenea, IDF a atacat infrastructura Hezbollah ca raspuns la un atac al grupului. UNIFIL a anuntat ca o patrula a fost lovita de focuri de arma israeliene in sudul Libanului, fara a exista victime. Un vas de marfa deținut de Israel a fost atacat de un drona iranian in Oceanul Indian. De asemenea, Israel a doborat doua obiecte aeriene care se indreptau spre Eilat.

Aparatul de securitate israelian a ucis un barbat palestinian

Un barbat palestinian in varsta de 25 de ani a fost impuscat si ucis de fortele IDF in apropiere de Jenin in Cisiordania, conform Ministerului Sanatatii palestinian.

Asasinate ale colaboratorilor cu serviciile de informatii israeliene

Membri Hamas si Fatah din Cisiordania au ucis doi rezidenti din Tul Karm acuzati de colaborare cu serviciile de informatii israeliene, conform rapoartelor palestiniene.

Ministrul Apararii israelian in Gaza

In timpul unei vizite in Fasia Gaza, ministrul apararii israelian, Yoav Gallant, a declarat ca IDF va ramane in zona de razboi pana cand toti ostaticii vor fi eliberati. El a subliniat ca negocierile pentru eliberarea lor vor avea loc in timpul „bombelor care cad si al luptelor”.

Discutii intre Qatar, Israel si Hamas

Qatar este in discutii continue cu Israel si Hamas pentru a rezolva intarzierile in eliberarea ostaticilor „cat mai curand posibil”, conform unui oficial qatarez citat de Reuters.

Israel condamna liderii Spaniei si Belgiei

Ministrul de Externe israelian, Eli Cohen, a condamnat premierii Spaniei si Belgiei dupa ce Hamas a laudat pozitiile lor de la trecerea Rafah din Gaza. Cohen a numit felicitarea Hamas pentru premierii celor doua tari drept „rușinoasă și jenantă”.

Reuniuni emotionale intre ostatici si familiile lor

Familiile ostaticilor israelieni si-au intampinat membrii eliberati cu bucurie si emotie. Cei eliberati au fost transportati la spitale pentru evaluari medicale si tratament.

Comunitatea internationala urmareste indeaproape situatia

Comunitatea internationala urmareste indeaproape situatia din Israel si Gaza si sustine eforturile de eliberare a ostaticilor si mentinerea incetarii focului. Egiptul a primit semnale pozitive de la toate partile implicate cu privire la prelungirea truce-ului pentru una sau doua zile.

Lasă un răspuns