13 ostagi israelieni, deținuți de Hamas, vor fi eliberați sâmbătă când se reia încetarea focului în Gaza.
12 mins read

13 ostagi israelieni, deținuți de Hamas, vor fi eliberați sâmbătă când se reia încetarea focului în Gaza.

13 ostagi israelieni, deținuți de Hamas, vor fi eliberați sâmbătă când se reia încetarea focului în Gaza

13 ostagi israelieni, care au fost ținuți captivi de către Hamas, vor fi eliberați sâmbătă, odată cu reluarea încetării focului în Gaza. Informația a fost confirmată de către Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații al Statului Egiptean (SIS). El a declarat că țara sa a purtat discuții extinse cu toate părțile implicate pentru a ajunge la un acord privind prelungirea încetării focului de patru zile. Această prelungire ar însemna eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Israelul primește semnale pozitive privind prelungirea încetării focului

Egiptul a anunțat sâmbătă că a primit semnale pozitive de la toate părțile implicate în conflict privind posibila prelungire a încetării focului din Gaza pentru una sau două zile. Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații al Statului Egiptean (SIS), a declarat că țara sa a purtat discuții extinse cu toate părțile implicate pentru a ajunge la un acord privind prelungirea încetării focului de patru zile. Acest acord ar însemna eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Primele eliberări de ostagi din Gaza

Sâmbătă, 13 ostagi israelieni, care au fost ținuți captivi de către Hamas în Gaza, vor fi eliberați odată cu reluarea încetării focului. Această veste vine după ce Egiptul a primit semnale pozitive de la toate părțile implicate pentru prelungirea încetării focului pentru una sau două zile. Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații al Statului Egiptean (SIS), a declarat că țara sa a purtat discuții extinse cu toate părțile implicate pentru a ajunge la un acord privind prelungirea încetării focului de patru zile. Acest acord ar însemna eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Eliberarea ostagiilor israelieni și palestinieni

13 ostagi israelieni și un număr necunoscut de palestinieni vor fi eliberați sâmbătă, odată cu reluarea încetării focului în Gaza. Informația a fost confirmată de către Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații al Statului Egiptean (SIS). El a declarat că țara sa a purtat discuții extinse cu toate părțile implicate pentru a ajunge la un acord privind prelungirea încetării focului de patru zile. Acest acord ar însemna eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Autoritățile israeliene au primit o listă cu numele ostagiilor care urmează să fie eliberați și familiile acestora au fost informate. Un număr de 24 de ostagi, inclusiv 13 femei și copii israelieni și 11 cetățeni străini, au fost eliberați vineri și au fost transferați în custodia Crucii Roșii și au ieșit din Gaza prin punctul de trecere Rafah în Egipt. Aceștia vor fi ulterior transferați în Israel pentru tratament medical.

Condițiile ostagiilor eliberați

Ostagiile israeliene eliberate vineri se află într-o stare bună din punct de vedere medical, potrivit unui comunicat emis de către Spitalul pentru Copii Schneider din Petah Tikva. Celelalte cinci ostagi eliberate, toate femei, sunt tratate la Spitalul Wolfson din orașul Holon și se află într-o stare stabilă. Cele zece ostagi thailandezi eliberați de către Hamas sunt într-o stare bună și vor fi ținuți în spital timp de 48 de ore înainte de a fi repatriați în Thailanda.

Atacuri și încălcări ale acordului

Un detașament limitat al delegației qatareze a ajuns în Israel pentru a avansa negocierile privind eliberarea ostagiilor și pentru a asigura implementarea acordului până în prezent. Un diplomat care face parte din delegație a declarat că aceștia au sosit pentru a coordona acțiunile între părți și pentru a discuta mai multe detalii despre acordul în curs. De asemenea, el a menționat că Qatarul este deschis la noi propuneri și este pregătit să le examineze.

Pe de altă parte, consilierul șefului biroului politic al Hamas, Taher al-Nunu, a declarat că „există multe încălcări ale acordului din partea Israelului” și a adăugat că Hamas este deschis la propuneri din partea mediatorilor și este gata să examineze propunerile pentru noi acorduri. El a menționat că Israelul nu s-a conformat înțelegerilor legate de eliberarea prizonierilor și intrarea camioanelor cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza. De asemenea, el a acuzat Israelul că a încălcat acordul prin deschiderea focului în mai multe locații, ceea ce a dus la moartea a două persoane.

Reacții și emoții ale familiilor

Familia membrilor israelieni eliberați din captivitatea Hamas a început să posteze pe rețelele de socializare fotografii și impresii despre reuniunile cu cei dragi, cerând eliberarea completă a tuturor celor care sunt încă ținuți în Gaza. Într-o postare pe Facebook, Carmit Palty Katzir, fiica unuia dintre ostagiile eliberate, Hanna Katzir, a scris: „Mama mea, eroina, este cu noi! Este atât de impresionantă și uimitoare și are atât de multe de asimilat”.

De asemenea, membrii familiei thailandeze care au fost eliberați au avut reuniuni emoționante prin apeluri video cu familiile lor. Sora unuia dintre eliberați a povestit că acesta i-a spus să nu plângă și să-i spună mamei că se întoarce acasă.

Ostagiile thailandeze eliberate

Zece cetățeni thailandezi au fost eliberați de către Hamas în cadrul primului schimb de prizonieri în baza noului acord de încetare a focului. Aceștia au fost eliberați împreună cu ostagiile israeliene și vor fi repatriați în Thailanda după 48 de ore petrecute în spital pentru evaluări medicale. Aceștia se află într-o stare bună și au povestit că au fost ținuți în tuneluri, dar nu au fost răniți sau torturați. Ei au primit hrană și apă și nu au slăbit în greutate.

Atacul asupra unui vas de marfă israelian

Un vas de marfă israelian a fost atacat în Oceanul Indian de Nord în noaptea de vineri, înainte de începerea încetării focului. Potrivit informațiilor, vasul a fost atacat de o dronă iraniană, care a fost suspectată că transporta o bombă. Drona a explodat, provocând daune vasului, dar nu a rănit membrii echipajului. Armata israeliană a reacționat și a atacat infrastructura Hezbollah.

Informații neglijate de către Israel

Oficialii din cadrul apărării susțin că, timp de peste un an înainte de masiva atac a Hamas asupra Israelului, Serviciul de Informații Militare avea informații detaliate cu privire la planul grupului de a pătrunde prin granița Gaza și de a ataca comunitățile și posturile armate. Aceste informații au fost în mare parte împărtășite cu Serviciul de Securitate Internă Shin Bet, dar Israelul nu s-a pregătit suficient pentru această amenințare și nu a crezut că liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, intenționa să pună în aplicare planul. Această eroare de informare, combinată cu o apărare insuficientă de-a lungul frontierei și o politică greșită privind palestinienii în general, a dus la un total surprinzător și la un număr mare de victime civile și militare.

Familiile ostagiilor așteaptă reîntâlnirea

Familiile celor 13 ostagi israelieni eliberați din captivitatea Hamas îi așteaptă cu emoție pe aceștia în spitalele din țară. Aceștia au fost supuși unei evaluări medicale preliminare și acum sunt însoțiți către spitalele în care familiile îi așteaptă. De asemenea, familiile celorlalte 4 femei și 4 copii eliberați se află la Spitalul pentru Copii Schneider din Petah Tikva, iar cetățenii străini sunt întâmpinați de reprezentanții ambasadelor lor. În total, 24 de ostagi, inclusiv 13 femei și copii israelieni și 11 cetățeni străini, au fost eliberați din captivitatea Hamas și au fost transferați în custodia Crucii Roșii pentru a fi repatriați în Israel.

Reacții și speranțe pentru pace

Andreas Wimmer, unul dintre cei mai importanți și prolifici cercetători în domeniul naționalismului și al conflictelor etnice, sugerează că acest război va ajunge la o concluzie și că există speranțe pentru o pace viitoare între Israel și Fâșia Gaza. Profesorul Wimmer afirmă că, deși pare imposibil în prezent să se imagineze sfârșitul acestui ciclu de violență, acesta se va întâmpla într-un fel sau altul. El subliniază că este important ca soluția găsită să fie una pe care să o putem susține din punct de vedere politic și moral. Chiar dacă este dificil în condițiile actuale să găsim o cale către sfârșitul conflictului, există studii care arată că este posibil să se stabilească o pace stabilă chiar și între părți care se luptă de mult timp.

Eliberarea ostagiilor thailandezi

Zece cetățeni thailandezi care au fost ținuți captivi de către Hamas în Gaza au fost eliberați vineri, odată cu eliberarea ostagiilor israelieni. Aceștia vor fi repatriați în Thailanda după ce vor petrece 48 de ore în spital pentru evaluări medicale. Cetățenii thailandezi eliberați au fost identificați ca fiind Natthawaree Moonkan, Santi Boonphrom, Boonthom Phankhong, Mongkhol Phajuabboon, Withoon Phumee, Wichai Kalapat, Bancha Kongmanee, Buddee Saengboon, Uthai Thunsri și Uthai Sangnuan.

Atacul asupra unui vas de marfă israelian

Un vas de marfă israelian a fost atacat în Oceanul Indian de Nord în noaptea de vineri, înainte de începerea încetării focului. Potrivit informațiilor, vasul a fost atacat de o dronă iraniană care transporta o bombă. Drona a explodat, provocând daune vasului, dar nu a rănit membrii echipajului. Armata israeliană a reacționat și a atacat infrastructura Hezbollah.

Informații neglijate de către Israel

Oficialii din cadrul apărării susțin că, timp de peste un an înainte de masiva atac a Hamas asupra Israelului, Serviciul de Informații Militare avea informații detaliate cu privire la planul grupului de a pătrunde prin granița Gaza și de a ataca comunitățile și posturile armate. Aceste informații au fost în mare parte împărtășite cu Serviciul de Securitate Internă Shin Bet, dar Israelul nu s-a pregătit suficient pentru această amenințare și nu a crezut că liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, intenționa să pună în aplicare planul. Această eroare de informare, combinată cu o apărare insuficientă de-a lungul frontierei și o politică greșită privind palestinienii în general, a dus la un total surprinzător și la un număr mare de victime civile și militare.

Lasă un răspuns