Folosirea forței nu contribuie niciodată la pace: Interviu cu președintele Armeniei
3 mins read

Folosirea forței nu contribuie niciodată la pace: Interviu cu președintele Armeniei

Folosirea forței nu contribuie niciodată la pace: Interviu cu președintele Armeniei

YEREVAN, Armenia – Cu aproximativ trei săptămâni înainte ca Israelul și teritoriile palestiniene să se scufunde în infern, o altă societate care trăiește într-un conflict perpetuu, nerezolvat, uneori fierbinte, dar și vulcanic a suferit un infern similar. Pe 19 septembrie, Azerbaidjanul a declanșat un asalt militar împotriva enclavei Nagorno-Karabah, populată de armeni. Într-o campanie militară de o zi, soldată cu sute de morți, Azerbaidjanul a expulzat efectiv întreaga populație de aproximativ 120.000 de persoane, care au fugit în mare parte în Armenia în săptămânile următoare.

Un conflict fără sfârșit

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan asupra regiunii Nagorno-Karabah durează de mai bine de trei decenii. Această regiune autonomă din Azerbaidjan, cu o majoritate etnică armeană, a declarat independența în 1991 și a fost susținută de Armenia în timpul unui război care a durat până în 1994. De atunci, a existat un armistițiu fragil, dar tensiunile au persistat și conflictele au izbucnit periodic.

Atacul Azerbaidjanului

Pe 27 septembrie 2020, Azerbaidjanul a lansat un atac militar asupra Nagorno-Karabahului, într-o încercare de a recâștiga controlul asupra regiunii. Conflictul a escaladat rapid, cu ambii părți angajându-se în lupte violente. Armata azeră a beneficiat de sprijinul Turciei și al altor aliați, iar forțele armene au luptat pentru a apăra teritoriul pe care îl consideră drept al lor.

Exodul populației armenilor

În urma atacului Azerbaidjanului, populația armeană din Nagorno-Karabah a fost nevoită să fugă în Armenia pentru a se proteja. Aproximativ 120.000 de persoane și-au părăsit casele și au traversat frontiera într-o încercare disperată de a-și salva viețile. Această migrație masivă a creat o criză umanitară, cu mii de oameni care au nevoie de adăpost, hrană și asistență medicală.

Apelul președintelui Armeniei

Într-un interviu recent, președintele Armeniei, al cărui nume nu a fost menționat în articol, a condamnat folosirea forței și a subliniat că aceasta nu contribuie niciodată la pace. El a solicitat comunității internaționale să se implice și să medieze un acord de încetare a focului între Armenia și Azerbaidjan. De asemenea, a subliniat importanța rezolvării conflictului pe cale diplomatică și a respectării drepturilor omului în regiune.

Pacea, o necesitate urgentă

Pe măsură ce conflictul din Nagorno-Karabah continuă să escaladeze și să provoace suferință umană, este vital ca comunitatea internațională să se implice și să găsească o soluție pașnică. Folosirea forței nu face decât să agraveze tensiunile și să aducă mai multe suferințe populației civile. Este momentul ca liderii mondiali să acționeze și să se asigure că această zonă a lumii găsește în cele din urmă pacea pe care o merită.

Lasă un răspuns