De ce Israel nu ar trebui să compare Hamas cu naziștii
3 mins read

De ce Israel nu ar trebui să compare Hamas cu naziștii

De ce Israel nu ar trebui să compare Hamas cu naziștii

În cursul unui conflict militar, lupta internă în cadrul establishmentului israelian a escaladat marți printr-o confruntare la care nimeni nu se aștepta: între directorul centrului memorial Yad Vashem pentru Holocaust, Dani Dayan, și ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan. Până nu demult, amândoi erau membri ai aceleiași formațiuni politice.

O comparație controversată

Confruntarea dintre Dayan și Erdan a avut loc în urma declarațiilor făcute de ambasadorul Israelului la ONU, care a comparat mișcarea islamistă Hamas cu naziștii. Această comparație a stârnit un val de controverse și nemulțumiri, atât în rândul opiniei publice internaționale, cât și în cadrul comunității evreiești din Israel.

Argumentele directorului Yad Vashem

Dani Dayan, directorul centrului memorial Yad Vashem pentru Holocaust, a argumentat că comparația făcută de ambasador este inacceptabilă și incorectă. El a subliniat faptul că Holocaustul a fost o tragedie unică în istorie, iar naziștii au comis crime împotriva umanității fără precedent. Compararea acestora cu Hamas, o organizație militantă palestiniană, este, conform lui Dayan, o eroare gravă și o minimalizare a suferinței evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reacția comunității evreiești

Deși există opinii diferite în rândul comunității evreiești din Israel, mulți lideri și organizații evreiești s-au alăturat directorului Yad Vashem în criticarea comparației făcute de ambasadorul Erdan. Aceștia consideră că asocierea între Hamas și naziști este lipsită de fundament și poate distorsiona percepția asupra Holocaustului și a atrocităților comise de regimul nazist.

Argumentele ambasadorului Israelului la ONU

În replică, ambasadorul Gilad Erdan a susținut că intenția sa nu a fost de a minimaliza suferința evreilor în timpul Holocaustului, ci de a evidenția caracterul antisemit al mișcării Hamas. El a declarat că Hamas propagă ura și terorismul împotriva Israelului și are o ideologie similară cu cea a naziștilor, care urmăreau distrugerea evreilor. Erdan a subliniat că aceasta este o comparație între ideologii și acțiuni, nu între nivelul suferinței.

Dezbateri aprinse pe tema comparației

Declararea publică a ambasadorului Erdan a stârnit dezbateri aprinse în interiorul și în afara Israelului. Unii susțin că comparația este justificată, având în vedere atacurile teroriste asupra Israelului desfășurate de Hamas și retorica antisemită promovată de această organizație. Alții consideră că această comparație este exagerată și poate diminua gravitatea atrocităților comise în timpul Holocaustului.

Confruntarea politică

Această confruntare între directorul Yad Vashem și ambasadorul la ONU reprezintă doar un episod din lupta politică internă din Israel. În ultimele luni, tensiunile au crescut în cadrul establishmentului israelian, iar aceasta este doar una dintre manifestările acestui conflict. Este de așteptat ca dezbaterea privind comparația dintre Hamas și naziști să continue și să genereze noi polemici în perioada următoare.

Lasă un răspuns