Cine a creat putinismul: Mikhail Lesin (1958-2015) de la Russia Today la Hollywood
4 mins read

Cine a creat putinismul: Mikhail Lesin (1958-2015) de la Russia Today la Hollywood

Cine a creat putinismul: Mikhail Lesin (1958-2015) de la Russia Today la Hollywood

Mikhail Lesin, considerat de unii „dușmanul numărul 1 al presei independente din Rusia”, a jucat un rol decisiv în remodelarea peisajului media după ce Vladimir Putin a devenit președintele Rusiei. Viața lui Mikhail Lesin a început ca a milioane de oameni sovietici, dar s-a transformat intr-o poveste extraordinară, cu elemente preluate din biografiile unor personalități importante ale Uniunii Sovietice și din romane celebre. Lesin a jucat un rol important în campania electorală a lui Boris Elțîn și a avut o influență semnificativă în promovarea imaginii lui Putin. Cu toate acestea, cariera lui s-a încheiat brusc odată cu moartea sa misterioasă în 2015.

Origini sovietice obișnuite

Mikhail Lesin s-a născut pe 11 iunie 1958 în Moscova, într-o familie de evrei sovietici. Tatăl său era constructor în armată. După serviciul militar, Lesin s-a întors la școală la prestigiosul Institut Kuibîșev și a devenit inginer în 1984. Se pare că s-a alăturat PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice), dorind să-și facă o carieră în sistemul existent. Punctul de cotitură a venit în timpul perestroikăi: între 1988 și 1990, Lesin a fost adjunctul directorului responsabil cu programele de televiziune într-o structură care părea a fi o structură de jocuri de noroc, unde l-a întâlnit pe Konstantin Ernst, care avea să devină puternicul șef al Canalului Rusia 1. Apoi, între 1990 și 1993, Lesin a condus RTV, un grup de cooperative care organizau concursuri TV, iar din acest grup a apărut în 1991 o agenție de publicitate: Video International. Publicitatea abia începuse în Rusia; totul trebuia făcut în ceea ce avea să devină un piață uriașă. Unele asasinate ocazionale, cum ar fi cel al lui Vladislav Listiev (1956-1995), vor fi atribuite, cu dreptate sau nu, luptei pentru obținerea unei cote de piață, și numele lui Lesin va rămâne asociat cu această agenție uriașă. În 2010, agenția a fost vândută lui Yuri Kovalchuk, fondatorul și șeful Rossia Bank și prietenul și „portofelul” lui Vladimir Putin.

De la comunicator la ministru

În perioada 1993-1996, Lesin a fost director de vânzări și apoi director general al TV Novosti, o agenție guvernamentală de comunicare și presă atașată RIA Novosti. În 1995, împreună cu Gleb Pavlovsky, a înființat Fondul pentru Politică Eficientă (FEP), la sugestia lui Andrei Vinogradov, fost președinte al RIA Novosti. Dorința de a se implica în comunicarea politică era evidentă. Se pare însă că, în 1993, Mikhail Lesin și-a trimis fiul în vârstă de zece ani să trăiască în Elveția. Această decizie arată o relație specifică cu patria, rădăcinile și familia sa, dar și posibile amenințări adresate celor care reușesc prea bine, prea repede, într-o societate în schimbare. În timpul campaniei prezidențiale a lui Boris Elțîn din 1996, Lesin a fost membru cheie în echipa de campanie, lucru care l-a dus la numirea sa în funcția de „Ministru al Presei, Televiziunii și Radioului și Mass-Media” în perioada 1999-2004. În timpul campaniei prezidențiale din 2000, el a lucrat direct cu Vladislav Surkov și Gleb Pavlovsky. În această perioadă, el a avut un rol important în controlul și restricționarea mass-mediei ruse.

Moartea misterioasă

Mikhail Lesin a fost găsit mort în camera sa de hotel în dimineața zilei de 5 noiembrie 2015, la Washington DC (SUA). La început, s-a crezut că a suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord, mai ales că fostul ministru petrecuse ultimele trei zile consumând alcool. Cu toate acestea, ulterior s-a descoperit că avea multiple răni, în special la cap și gât, și coaste rupte, ceea ce sugerează că a fost lovit cu o bâtă de baseball. Înmormântarea lui Mikhail Lesin a avut loc în Los Angeles, la Hollywood Forever Cemetery.

Există multe mistere în jurul vieții și dispariției lui Mikhail Lesin, iar multe dintre ele vor rămâne, probabil, nerezolvate. Cu toate acestea, rolul său în crearea și modelarea putinismului nu poate fi negat.

Lasă un răspuns