Când au început evreii să aprindă lumânări de Hanukkah?
2 mins read

Când au început evreii să aprindă lumânări de Hanukkah?

Când au început evreii să aprindă lumânări de Hanukkah?

Hanukkah, cunoscut și sub numele de Festivalul Luminilor, este o sărbătoare importantă în calendarul evreiesc și este sărbătorită timp de opt nopți consecutive. Unul dintre ritualurile principale ale Hanukkah este aprinderea unui menorah, un candelabru cu nouă suporturi pentru lumânări. Lumânările sunt aprinse în fiecare seară a sărbătorii, iar numărul lor crește treptat.

Ritualul aprinderii lumânărilor

În prima seară a Hanukkah, două lumânări sunt aprinse. Prima lumânare este numită shamash, care înseamnă „slujitor” și este folosită pentru a aprinde celelalte lumânări. Cea de-a doua lumânare este, de asemenea, aprinsă în această seară. În a doua seară a sărbătorii, trei lumânări sunt aprinse: shamash și încă două lumânări. În fiecare seară următoare, numărul de lumânări aprinse crește cu câte una, incluzând lumânarea shamash.

Ultima seară a Hanukkah

În a opta și ultima seară a Hanukkah, toate cele nouă lumânări ale menorah-ului sunt aprinse, inclusiv lumânarea shamash. Acest moment marchează finalul sărbătorii și este unul plin de bucurie și celebrare pentru comunitatea evreiască.

Simbolismul aprinderii lumânărilor

Aprinderea lumânărilor de Hanukkah are un puternic simbolism în cultura evreiască. Aceasta comemorează miracolul petrecut acum mai bine de două mii de ani, când o mică cantitate de ulei a ars timp de opt zile în Templul din Ierusalim. Această poveste este cunoscută sub numele de „Miracolul untdelemnului” și este sărbătorită în fiecare an prin aprinderea lumânărilor.

Concluzie

Hanukkah este o sărbătoare importantă în cultura evreiască, iar aprinderea lumânărilor este unul dintre cele mai semnificative ritualuri ale acesteia. Fiecare seară a sărbătorii aduce o nouă lumină și bucurie în casele evreilor din întreaga lume, marcând miracolul petrecut acum mult timp în istorie.

Lasă un răspuns