Atacul Israelului asupra locuinței lui Ismail Haniyeh, afirmă Hamas
10 mins read

Atacul Israelului asupra locuinței lui Ismail Haniyeh, afirmă Hamas

Atacul Israelului asupra locuinței lui Ismail Haniyeh, afirmă Hamas
Ministerul Hamas responsabil cu advocacy în Gaza a anunțat că Israel a atacat locuința lui Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, în tabăra de refugiați Al-Shati din Fâșia Gaza. Haniyeh și familia sa locuiesc în Qatar.
Israel trebuie să înceteze imediat atacurile în Fâșia Gaza
Ministerul de Externe al Egiptului și al Iordaniei au transmis că statele arabe vor prezenta o poziție unită Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, sâmbătă, afirmând că Israel trebuie să înceteze imediat atacurile în Fâșia Gaza.
Reuniune între Blinken și miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Qatarului
Blinken urmează să se întâlnească astăzi în Oman cu miniștrii de externe ai Iordaniei, Egiptului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Qatarului. Iordania a raportat și participarea Secretarului General al Ligii Arabe, Hussein Al-Sheikh, la summit.
Forțele israeliene au distrus infrastructura Hamas în Fâșia Gaza
Potrivit IDF, forțele israeliene au eliminat teroriști și au distrus infrastructura Hamas în nordul Fâșiei Gaza vineri. De asemenea, s-a dezvăluit că forțele IDF de infanterie și blindate, sub comanda Diviziei 460, au descoperit tuneluri și armament Hamas.
Forțele IDF au atacat posturile de observare ale Hamas
Conform IDF, forțele au intrat în conflict cu 15 teroriști și au dirijat tancuri care au distrus trei posturi de observare ale Hamas. Unitățile de inginerie și blindate au efectuat, de asemenea, operațiuni concentrate în sudul Fâșiei Gaza pentru cartografierea structurilor și dezamorsarea explozibililor.
Probleme în distribuirea ajutorului în Fâșia Gaza
Convoyurile de ajutor care ajung în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah din Egipt nu au rezolvat încă problema; angajații UNRWA care primesc și distribuie ajutorul întâmpină dificultăți în a ține pasul. Agenția ONU afirmă că zeci de angajați ai săi au fost uciși în timpul războiului, alții sunt forțați să plece mai devreme de la serviciu și marți au fost nevoiți să nu se prezinte la muncă din cauza loviturilor aeriene israeliene. Ca rezultat, zeci de camioane sunt blocate în partea egipteană a punctului de trecere pentru că nu există nimeni care să primească încărcătura în partea palestiniană.
Israelul se va concentra pe operațiuni terestre
CNN raportează că oficialii americani estimează că Israel va reduce amploarea atacurilor aeriene în Fâșia Gaza în zilele următoare și se va concentra pe operațiuni terestre. Potrivit unui oficial american citat în raport, administrația Biden se așteaptă la o tranziție către „un focus mai tactic pe operațiunile terestre”, îndreptat împotriva extinselor rețele de tuneluri ale Hamas.
Planuri pentru o posibilă vizită a președintelui Ucrainei în Israel
Oficiali israelieni și ucraineni au declarat pentru Haaretz că cele două țări lucrează la planuri pentru o posibilă vizită a lui Volodymyr Zelenskyy în Israel în cursul săptămânii viitoare. Un oficial israelian implicat în contacte afirmă că vizita propusă are sprijinul Statelor Unite, care caută să prezinte o front comun al democrațiilor pro-americane care luptă împotriva axei ruso-iraniene.
Războiul dintre Israel și Hamas intră în cea de-a 29-a zi
Războiul dintre Israel și Hamas a intrat în cea de-a 29-a zi, la trei săptămâni după ce Hamas a ucis cel puțin 1.300 de israelieni și a rănit peste 3.300 într-un asalt nemilos. În Fâșia Gaza, Ministerul Sănătății controlat de Hamas raportează că peste 9.227 de palestinieni au fost uciși. Hamas și Jihadul Islamic Palestinian dețin ostatici peste 242 de soldați și civili, inclusiv cetățeni străini.
Forțele israeliene înconjoară orașul Gaza
Forțele israeliene înconjoară orașul Gaza și zonele învecinate „din aer, de pe uscat și de pe mare”, conform IDF. Rocii Hamas și Hezbollah au atacat Israelul, iar loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza continuă. Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Israelul pentru a reitera sprijinul SUA și pentru a lucra la eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas. Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a lăudat atacul brutal al Hamas ca fiind „eroic” și a dat vina pe SUA pentru războiul din Gaza.
Avem nevoie de o pauză umanitară și de protecția civililor palestinieni
Iată ce trebuie să știți la 29 de zile de la război:
– Un oficial american a declarat că Hamas a încercat să-și scoată luptătorii din Gaza în ambulanțe prin Rafah, întârziind eforturile de evacuare a cetățenilor străini. Hamas a furnizat Egiptului și SUA o listă cu răniții grav pe care dorea să-i evacueze, împreună cu miile de cetățeni străini care voiau să plece.
– Pe măsură ce ofensiva terestră a Israelului în Gaza continuă, forțele israeliene înconjoară orașul Gaza și zonele învecinate „din aer, de pe uscat și de pe mare”, conform IDF, afirmând că tunelurile Hamas au fost vizate și că un comandant Hamas a fost ucis vineri. IDF crede că Iranul îndeamnă procurorii să creeze provocări pentru a devia Israelul de la lupta din Gaza, inclusiv Hezbollah în nord.
– Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat vineri dimineața în Israel. El a reiterat sprijinul neclintit al SUA „pentru dreptul Israelului de a se apăra, într-adevăr obligația sa de a se apăra” și că îl împinge pe Israel să adopte „pauze umanitare” pentru livrarea de ajutoare în Gaza și eliberarea posibililor ostatici. A declarat că trebuie făcut mai mult pentru „protejarea civililor palestinieni”.
– În răspuns, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israel respinge orice încetare a focului fără eliberarea ostaticilor.
– Pentagonul a confirmat că dronele sale survolează Gaza în cadrul eforturilor de recuperare a ostaticilor.
– Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat într-un discurs mult așteptat că masacrul „eroic” al Hamas este „100% palestinian” și a fost organizat într-o asemenea secretomanie încât alte grupuri regionale de „rezistență” nu au fost informate. A spus că acțiunile Hezbollah de la începutul războiului au deviat forțele israeliene de la Gaza, dar nu au anunțat alte escaladări. A declarat că „America este complet responsabilă” pentru războiul din Gaza și „Israel este doar un instrument al ei”.
– Ministerul Sănătății controlat de Hamas din Gaza a declarat că numărul deceselor a crescut la 9.227, dintre care 3.826 sunt copii.
– Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene a raportat că șase palestinieni au fost uciși în timpul confruntărilor cu armata israeliană în Cisiordania în timpul nopții.
– IDF a difuzat o înregistrare în care se spune că un oficial al Ministerului Sănătății din Gaza recunoaște că Hamas depozitează combustibil pentru uz propriu („un milion [de litri] sub pământ”) sub Spitalul Shifa din Gaza City.
– Consiliul Național de Securitate și Ministerul de Externe al Israelului au emis o avertisment neobișnuit de comun către israelieni să-și reconsidere călătoriile în străinătate din cauza creșterii antisemitismului și a violențelor împotriva israelienilor și evreilor din întreaga lume. Dacă israelienii călătoresc, li se recomandă să ascundă semnele exterioare ale identității lor israeliene și/sau evreiești.
– 58 de democrați din Senat și Camera Reprezentanților au îndemnat Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, să împingă în continuare Israelul să adopte pauze umanitare pentru a asigura un flux suficient de ajutor umanitar. Legislatorii, conduși de senatorul Martin Heinrich și reprezentanta Veronica Escobar, i-au cerut în continuare să clarifice că Israelul trebuie să desfășoare operațiuni militare în cadrul dreptului internațional și să minimizeze prejudiciul asupra civililor, precum și să împingă Israelul să prevină violențele suplimentare ale coloniștilor. În cele din urmă, au îndemnat-o pe Blinken să pregătească temeiul pentru eforturi diplomatice intensive pentru a obține o pace durabilă.
Negocieri pentru eliberarea ostaticilor
Un oficial american a declarat că Hamas a încercat să-și scoată luptătorii din Gaza în ambulanțe prin Rafah, întârziind eforturile de evacuare a cetățenilor străini. Hamas a furnizat Egiptului și SUA o listă cu răniții grav pe care dorea să-i evacueze, împreună cu miile de cetățeni străini care voiau să plece.
Oficiali americani și egipteni au constatat că o treime dintre nume erau luptători Hamas, niciunul dintre aceștia nefiind printre cei 76 de palestinieni răniți care au fost evacuați în cele din urmă.
Eliberarea a doi ostatici americani la începutul acestui an din Gaza servește și ca „pilot” în negocierile în curs de desfășurare pentru securizarea altor ostatici, a declarat oficialul.
„Există un proces activ în desfășurare aici, cu mai multe linii de efort”, a menționat oficialul, descriindu-l ca fiind „extrem de dificil, complex și consumator de timp.”
Orice aranjament ar necesita „o pauză destul de semnificativă în ostilități”, a remarcat oficialul, reflectând susținerea administrației Biden pentru pauzele umanitare.
Oficialul a mai remarcat că Israelul a „refinat semnificativ ceea ce a fost inițial planul lor” în ceea ce privește răspunsul militar în Gaza, adăugând că discursul liderului Hezbollah Hasan Nasrallah nu semnalează „începutul unui front nordic sau ceva de genul acesta”.

Lasă un răspuns