Apocalipsa din Bakhmut
3 mins read

Apocalipsa din Bakhmut

Apocalipsa din Bakhmut: Un oraș distrus de miliția lui Prigozhin

O victorie pustie și simbolică în capturarea orașului Bakhmut de către miliția lui Yevgeny Prigozhin este analizată de eseistul și jurnalistul Jean-François Bouthors, care consideră că această miliție Wagner încarnează un nihilism comparabil doar cu ideologia al-Qaida și Statului Islamic (SI). Este cultul morții în numele unui viitor mai bun, iar acest cult nu este nou în tradiția rusă, așa cum atestă romanele lui Dostoievski. Prigozhin și-a propus să recucerească orașul Bakhmut într-o ofensivă lansată pe 1 august 2022, sperând să taie liniile de aprovizionare ale armatei ucrainene și să deschidă drumul spre Kramatorsk, un centru de comandă important al forțelor ucrainene din Donbas. El a jucat toate rolurile, de la recrutarea deținuților din închisorile rusești, până la amenințarea dezertorilor cu o secure. Bătălia de la Bakhmut a devenit atât o tragedie umană îngrozitoare, cât și un spectacol proiectat zilnic pe ecranele din întreaga lume. Emblemele miliției Wagner sunt negre ca cele ale henchmenilor Statului Islamic, iar Prigozhin a proclamat victoria finală pe 23 mai 2023, atârnând drapelul rusesc între cele două ale sale, ca două aripi întunecate.

Mesajul distruge al lui Putin

Bătălia de la Bakhmut dezvăluie proiectul lui Putin dincolo de loquacity și cinismul liderului lui Wagner. Aici nu este vorba doar de restabilirea imperiului sovietic sau a Rusiei sfinte a țarilor. Ceea ce își dorește Putin este să facă Ucraina să plătească pentru dorința sa de a trăi liber, în afara puterii sale. Ruinele din Bakhmut poartă mesajul că viața în afara voinței sale este permanent imposibilă. Nihilismul exemplificat de distrugerea totală a orașului Bakhmut a găsit un teren fertil în Rusia. Această apocalipsă a morții, condusă de Prigozhin, nu se limitează doar la Ucraina. În Bakhmut, în ultimele cinci luni, se estimează că au murit în luptă 20.000 de luptători ruși și alți 80.000 au fost răniți. Putin își epuizează propriul popor, iar economia țării suferă o scurgere considerabilă a capacităților de producție și rezerve din cauza războiului care se transformă într-un coșmar pentru armată. Întreaga țară este prinsă în strânsoarea mortală a nebuniei lui Putin.

Consecințele pe termen lung

Efectele imediate pot fi îngrozitoare, dar consecințele pe termen lung vor fi la fel de devastatoare, nu doar material, ci și psihologic pentru milioane de oameni. Propaganda delirantă promovată de media oficială rusească răspândește dorința de moarte a liderului Kremlinului și fantezia omnipotenței în mintea oamenilor. Acest venin se răspândește mult dincolo de Rusia, în special în așa-numitul „Sud Global”, dar și aici acasă, prin intermediul rețelelor sociale. În plus față de daunele mentale considerabile provocate de stalinism, așa cum este descris de Svetlana Alexievitch în „Time Secondhand: Ultimele zile ale sovieticilor”, trebuie să adăugăm deja daunele produse de putinism.

Articolul a fost scris în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns