8 mins read

Ucraina contracarează tactici de atac aerian rusești cu noi sisteme de luptă electronică

Ucraina contracarează tactici de atac aerian rusești cu noi sisteme de luptă electronică

Comandantul Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi, a scris într-un eseu intitulat „Războiul pozițional modern și cum să-l câștigi” că „războiul în prezent se mută treptat într-o formă pozițională”. Potrivit lui Zaluzhnyi, Ucraina are nevoie să obțină superioritate aeriană, să crească eficacitatea capacităților de contrabaterie, să creeze și să antreneze rezervele necesare și să dezvolte mai multe capacități de luptă electronică pentru a câștiga războiul de uzură.

Războiul pozițional este descris de Institutul pentru Studiul Războiului ca fiind angajamente militare în care liniile frontului rămân relativ stabile fără schimbări semnificative, chiar dacă ambele părți încearcă activ să-și avanseze pozițiile.

Ucraina investește în drone pentru a contracara pierderile rusești

Trecând peste războiul pozițional, Ucraina are nevoie de superioritate aeriană, iar în timp ce piloții ucraineni își încep antrenamentul pe avioanele F-16, dronele pot deveni un factor crucial. Dronele UAV „Army of Drones” sunt responsabile pentru peste 35% din pierderile de tancuri rusești în octombrie.

Armata rusă, conștientizând acest lucru, nu numai că și-a intensificat loviturile aeriene în regiunile Kherson și Kharkiv în ultimele luni folosind bombe ghidate, dar investește și activ în producția și modificarea dronelor. Deoarece ambele părți investesc masiv în drone, contramăsura necesară este lupta electronică. Cu toate acestea, Rusia a început să dezvolte lupta electronică mult mai devreme și deține încă un avantaj.

Armata rusă a „adoptat aproximativ 60 de tipuri de echipamente moderne de luptă electronică, care au caracteristici mai bune, mobilitate ridicată, securitate crescută, timp scurt de instalare și demontare, introducerea de noi soluții tehnice, instrumente de automatizare, software special”, a scris Zaluzhnyi.

Pe axele Kupiansk și Bakhmut, Rusia a construit un sistem de luptă electronică multiciclic cu locații în continuă schimbare, a remarcat el.

În ceea ce privește Forțele Armate Ucrainene, până în 2022 acestea au incorporat sisteme avansate de luptă electronică pentru utilizare cu drone, inclusiv Bukovel-AD, Enclave, Khmara și Nota. Aceste sisteme și-au demonstrat eficacitatea în luptă. Cu toate acestea, la începutul războiului, aproximativ 65% din tipurile de stații de blocate din unitățile militare ucrainene erau de fabricație sovietică, cu doar 25 fiind noi, conform lui Zaluzhnyi.

„Datorită capacităților limitate ale complexului industrial de apărare intern, dezvoltarea capacităților de luptă electronică a fost realizată în detrimentul asistenței militare și logistice internaționale prin obținerea de sisteme (active) de detectare și luptă electronică împotriva dronelor, tunuri anti-dronă, sisteme tactice mobile de direcționare, sisteme de luptă electronică cu stații radar la bord”, a afirmat Zaluzhnyi.

În articolul său, Zaluzhnyi a declarat că Ucraina desfășoară un sistem național de luptă electronică Pokrova „cu posibilitatea înlocuirii câmpului de navigație radio prin satelit (spoofing)”.

Potrivit Defense Express, „acest lucru nu are doar o importanță mare, ci cu adevărat strategică”.

Cu toate că informațiile disponibile sunt limitate, se știe că Pokrova își propune să suprime navigația radio prin satelit pe întregul front și pe cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei. Acest lucru înseamnă că toate sistemele care utilizează navigația prin satelit nu vor funcționa sau vor afișa date incorecte aproape în întreaga Ucraină atunci când sistemul este activat.

În context civil, acest lucru înseamnă că toate dispozitivele de navigație care se bazează pe sisteme GPS vor funcționa defectuos sau vor furniza date inexacte. Din perspectiva militară, disfuncția sistemelor de navigație prin satelit ar putea avea un impact critic asupra anumitor sisteme de arme. De exemplu, drona Shahed-136 depinde exclusiv de navigația prin satelit combinată cu un sistem inerțial de bază, care permite un zbor liniar continuu către o țintă în cazul în care semnalul prin satelit este pierdut, dar cu erori incrementale, explică Defense Express.

Studiile asupra dronelor Shahed sugerează că eroarea sistemului inerțial în astfel de drone poate ajunge la aproximativ 5% pe o anumită distanță. Prin urmare, fără navigația prin satelit, ar putea exista o eroare de 5 kilometri pe o traiectorie de 100 de kilometri.

În scenariile de „spoofing”, semnalele autentice prin satelit sunt înlocuite cu unele false. Ca rezultat, o dronă Shahed poate presupune că se află pe cursul corect, în timp ce în realitate se abate de la coordonatele dorite. Această strategie este concepută pentru a induce în eroare amenințările potențiale și s-ar putea dovedi mai eficientă.

Rusia dezvoltă dronele sinucigașe de tip Lancet pentru a evita sistemele de apărare ale Ucrainei

Sistemul de luptă electronică Pokrova este, de asemenea, conceput pentru a diminua precizia utilizării rachetelor de croazieră inamice, cu toate că nu la fel de eficient ca în cazul dronelor Shahed. Rachetele de croazieră folosesc sisteme de navigație mult mai sofisticate, cum ar fi DSMAC și TERCOM, care compară imaginile terenului și topografiei în timpul zborului cu o imagine de referință preîncărcată. Cu toate acestea, precizia lor se deteriorează fără suportul navigației prin satelit.

Este de remarcat faptul că Pokrova nu este singura dezvoltare recentă în domeniul luptei electronice care a fost dezvăluită publicului.

Ucraina a dezvoltat un nou sistem mobil de luptă electronică numit „Eter” în cadrul inițiativei clusterului tehnologic Brave1 al apărării, a anunțat ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, pe 14 noiembrie.

Eter „ajută armata să își îndeplinească misiunile de luptă, să lanseze drone mai eficient și să distrugă pozițiile inamice”, a scris Fedorov pe canalul său de Telegram.

Defense Express descrie Eter ca fiind un sistem de informații de semnalizare „trench” conceput pentru a detecta semnale de la sistemele inamice de luptă electronică, pentru a monitoriza stațiile radio ostile și pentru a identifica activitatea dronelor inamice. Acesta funcționează pasiv, ascultând doar emisiile radio fără a emite semnale proprii.

Eter este destinat informațiilor tactice la nivelul semnalelor, ceea ce ajută la evaluarea ordinii de bătălie electronică a inamicului și la identificarea vulnerabilităților în apărarea electronică a acestuia. În plus, interceptând semnalele de control, Eter poate oferi avertizare în caz de atacuri cu drone inamice. Ca o rețea de sisteme de direcționare, este capabil nu numai să detecteze, ci și să localizeze emițătoarele radio, inclusiv comunicările inamice.

De asemenea, Eter are potențialul de a detecta mișcarea vehiculelor blindate rusești care sunt echipate cu încărcături de luptă electronică, mai ales că Rusia a început să integreze sisteme de blocare a dronelor în tancurile modernizate T-80 și în vehiculele de luptă cu infanterie BMP, așa cum a fost raportat anterior de Defense Express.

Anterior, Fedorov a declarat că Ucraina a început să desfășoare sistemul de luptă electronică Piranha AVD 360, care creează un perimetru de apărare care se extinde pe o rază de 600 de metri în jurul vehiculelor blindate și blochează semnalele care controlează dronele rusești.

Astfel, desfășurarea unui sistem național de luptă electronică care se integrează cu alte sisteme localizate are o importanță strategică paramount pentru Ucraina. Acesta servește la subminarea semnificativă a dependenței Rusiei de armele aeriene precum Shahed-136, neutralizând sau cel puțin diminuând eficacitatea acestora.

Lasă un răspuns