Turcia recheamă ambasadorul din Israel; Erdogan „șterge” pe Netanyahu
4 mins read

Turcia recheamă ambasadorul din Israel; Erdogan „șterge” pe Netanyahu

Turcia recheamă ambasadorul din Israel

Turcia a anunțat sâmbătă că își recheamă ambasadorul din Israel, Sakir Ozkan Torunlar, pentru consultări, după ce Israelul și-a rechemat trimișii în Turcia luna trecută pentru a-și reevalua relațiile în urma descrierii lui Erdogan a Hamas drept luptători pentru libertate.

Ankara critică atacurile Israelului asupra civililor din Gaza

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Turciei a declarat că Torunlar a fost rechemat „în contextul tragediei umanitare care se desfășoară în Gaza ca urmare a atacurilor continue ale Israelului asupra civililor și refuzului acestuia de a respecta apelurile la încetarea focului și la un flux neîngrădit de ajutor umanitar.”

Israelul consideră această decizie drept susținerea organizației teroriste Hamas

Ministerul de Externe al Israelului a emis un răspuns sâmbătă seara, numind decizia de a rechema ambasadorul „un alt pas al președintelui turc de a se alătura organizației teroriste Hamas.” Declarația a adăugat că „Hamas este adevăratul dușman al poporului palestinian.” Diplomații israelieni din Turcia au părăsit țara înainte ca ministerul lor de externe să-i recheme, din motive de securitate după izbucnirea protestelor pro-palestiniene în întreaga țară.

Erdogan critică țările occidentale pentru sprijinul acordat Israelului

Într-o declarație făcută în timpul unui zbor de întoarcere din Kazahstan vineri, Erdogan și-a repetat critica la adresa țărilor occidentale pentru sprijinul acordat Israelului, spunând că încrederea Ankarei în Uniunea Europeană este „puternic zdruncinată”. El a adăugat că Turcia va sprijini orice inițiative pentru a asigura că Israelul este tras la răspundere pentru ceea ce el a descris ca fiind crime de război și încălcări ale drepturilor omului, și că lipsa unei astfel de acțiuni va eroda încrederea în sistemul global.

Erdogan nu mai consideră pe Netanyahu un interlocutor

Erdogan a afirmat că șeful serviciilor secrete turcești, Ibrahim Kalin, este în contact cu autoritățile israeliene și palestiniene, precum și cu Hamas, dar a adăugat că nu-l va mai considera pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu – pe care Erdogan l-a descris ca fiind singurul responsabil de situația din Gaza – drept un interlocutor. „Netanyahu nu poate fi luat în niciun caz ca un interlocutor pentru noi. L-am șters, l-am eliminat”, a spus el. „Dar în rest, nu poate exista o separare completă a relațiilor, mai ales în diplomația internațională”, a fost citat Erdogan de Haberturk.

Reparații în relațiile dintre Turcia și Israel

Înainte de războiul dintre Israel și Hamas, Turcia lucra la repararea relațiilor cu Israelul după ani de neînțelegeri. Erdogan a adăugat că președintele iranian Ebrahim Raisi va vizita Turcia la sfârșitul lunii noiembrie, și că el va participa la o summit al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) în Riyadh în această lună pentru a discuta despre un armistițiu în Gaza.

Turcia susține o soluție cu două state și găzduiește membri ai Hamas

Turcia, care și-a intensificat criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a intensificat, susține o soluție cu două state și găzduiește membri ai Hamas, pe care nu-i consideră o organizație teroristă, spre deosebire de SUA, Marea Britanie și alții din vest. Turcia a solicitat un armistițiu imediat și s-a oferit să instituie un sistem pentru a-l garanta. Erdogan a declarat că Gaza trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian independent și suveran după încheierea războiului dintre Israel și Hamas, și Ankara nu va sprijini niciun plan care „șterge treptat palestinienii” din istorie.

Lasă un răspuns