Traseul exact al tunelurilor Hamas sub spitalul Al-Shifa din Gaza – filmări
2 mins read

Traseul exact al tunelurilor Hamas sub spitalul Al-Shifa din Gaza – filmări

Traseul exact al tunelurilor Hamas sub spitalul Al-Shifa din Gaza – filmări

Filmările realizate de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene și de jurnaliști care au vizitat tunelurile de sub Spitalul Al-Shifa din Gaza fac posibilă cartografierea rutelor subterane pe care Hamas le-a construit în incinta.

O rețea complexă de tuneluri

Imaginile surprinse dezvăluie o rețea complexă de tuneluri care se întinde pe sub Spitalul Al-Shifa din Gaza. Acestea arată că Hamas a investit efort și resurse semnificative în construirea acestor tuneluri subterane, în ciuda nevoii urgente de îngrijiri medicale pentru locuitorii din zonă.

Scopul ascuns al tunelurilor

Existența acestor tuneluri sub spital a ridicat întrebări cu privire la scopul lor real. Potrivit surselor israeliene, Hamas utilizează aceste tuneluri ca rute de transport pentru echipamente militare, arme și personal. De asemenea, ele ar putea servi drept ascunzătoare pentru membrii organizației teroriste în cazul unui atac sau ar putea fi utilizate pentru infiltrarea în teritoriul israelian.

O încălcare flagrantă a dreptului internațional

Construirea acestor tuneluri sub un spital reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar. Potrivit Convenției de la Geneva, utilizarea unor facilități medicale pentru scopuri militare este strict interzisă. Prin amplasarea tunelurilor sub Al-Shifa, Hamas pune în pericol viețile pacienților și personalului medical, încălcând principiul de a proteja civilii și personalul medical în timp de conflict.

Reacții internaționale

Comunitatea internațională a reacționat prompt la dezvăluirea acestor tuneluri sub spitalul din Gaza. Mai multe state și organizații non-guvernamentale au condamnat acțiunile Hamas și au cerut încetarea imediată a utilizării acestor tuneluri în scopuri militare. De asemenea, acestea au solicitat o investigație completă și transparentă cu privire la situația din Gaza.

Impactul asupra populației civile

Utilizarea unui spital ca locație strategică pentru construirea de tuneluri subterane are un impact direct asupra populației civile. Pacienții și personalul medical sunt expuși riscului constant de a deveni ținte în timpul conflictelor armate. Acest lucru pune în pericol accesul la îngrijiri medicale urgente și agravează deja precara situație umanitară din Gaza.

O provocare pentru comunitatea internațională

Situația din Gaza reprezintă o provocare pentru comunitatea internațională în ceea ce privește respectarea dreptului umanitar și protejarea populației civile în timpul conflictelor armate. Este esențial ca statele și organizațiile internaționale să acționeze în unanimitate pentru a pune capăt utilizării facilităților medicale în scopuri militare și pentru a asigura respectarea normelor internaționale în timpul conflictelor.

Lasă un răspuns