SUA blochează cererea Consiliului de Securitate ONU pentru încetare umanitară în Gaza
4 mins read

SUA blochează cererea Consiliului de Securitate ONU pentru încetare umanitară în Gaza

SUA blochează cererea Consiliului de Securitate ONU pentru încetare umanitară în Gaza

Statele Unite au blocat vineri o cerere a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru o încetare umanitară imediată în războiul dintre Israel și grupul militant palestinian Hamas din Gaza, izolând diplomatic Washingtonul în timp ce își protejează aliatul. Treisprezece membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea unei rezoluții scurte, propuse de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abținut. Votul a avut loc după ce Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară prin care a avertizat oficial Consiliul de Securitate format din 15 membri cu privire la o amenințare globală din partea războiului care durează de două luni. Israel a bombardat Gaza din aer, a impus un asediu și a lansat o ofensivă terestră. Cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene au fost alungați din casele lor. „Nu există o protecție eficientă a civililor”, a declarat Guterres Consiliului anterior vineri. „Oamenilor din Gaza li se spune să se miște ca niște bile umane – ricoșând între bucăți tot mai mici din sud, fără niciunul dintre elementele de bază pentru supraviețuire. Dar nicăieri în Gaza nu este în siguranță.” La Washington, ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat reporterilor anterior vineri că dacă Consiliul de Securitate nu adoptă rezoluția, „îi oferă Israelului o licență de a continua masacrul palestinienilor din Gaza.” Împreună cu cererea unei încetări umanitare imediate, textul proiectului de rezoluție a spus că populațiile civile palestiniene și israeliene trebuie protejate și a cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Palestinenii verifică daunele provocate de bombardamentul israelian din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, vineri. Credit: Ahmed Abed al Fattah / AFP Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat Consiliului de Securitate anterior vineri că exista o încetare a focului care fusese încălcată de Hamas pe 7 octombrie. „Ironia este că stabilitatea regională și securitatea atât a israelienilor, cât și a gazaților pot fi obținute doar odată cu eliminarea Hamas, nu un minut înainte”, a spus Erdan. „Deci singura cale reală de a asigura pacea este prin susținerea misiunii Israelului – absolut nu prin solicitarea unei încetări a focului.”

SUA blochează cererea ONU pentru încetare umanitară în Gaza

Statele Unite au blocat cererea Consiliului de Securitate al ONU pentru o încetare umanitară imediată în conflictul dintre Israel și grupul militant Hamas din Gaza. Votul a dus la izolarea diplomatică a SUA, care își protejează aliatul israelian. Treisprezece membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluției propuse de Emiratele Arabe Unite, în timp ce Marea Britanie s-a abținut.

Guterres avertizează cu privire la amenințarea globală din Gaza

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a făcut o mișcare rară prin care a avertizat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la amenințarea globală generată de conflictul din Gaza. El a subliniat lipsa protecției eficiente a civililor și suferința populației din Gaza, care este nevoită să se mute constant pentru a evita bombardamentele.

Cererea de încetare umanitară și protejarea populațiilor civile

Cererea Consiliului de Securitate al ONU a inclus solicitarea unei încetări umanitare imediate în Gaza, precum și protejarea populațiilor civile palestiniene și israeliene. Rezoluția a mai cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.

Reacția ambasadorului Israelului la ONU

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a susținut că exista deja o încetare a focului, dar aceasta fusese încălcată de Hamas. El a afirmat că singura cale către pace este eliminarea completă a Hamasului și susținerea Israelului în misiunea sa.

Concluzii

Blocarea cererii de încetare umanitară în Gaza de către SUA a generat o izolare diplomatică pentru Washington, în timp ce conflictul dintre Israel și Hamas continuă să provoace suferință populației civile. Consiliul de Securitate al ONU a emis o avertisment cu privire la amenințarea globală reprezentată de acest război și a solicitat protejarea populațiilor civile și eliberarea ostaticilor. În același timp, Israel susține că pacea poate fi obținută doar prin eliminarea completă a Hamasului.

Lasă un răspuns