Soldat ucis în Gaza; Biden confirmă solicitarea de pauză umanitară lui Netanyahu.
5 mins read

Soldat ucis în Gaza; Biden confirmă solicitarea de pauză umanitară lui Netanyahu.

Soldat ucis în Gaza; Biden confirmă solicitarea de pauză umanitară lui Netanyahu

Un soldat israelian a fost ucis în timpul luptelor din Fâșia Gaza, potrivit anunțului făcut de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) miercuri dimineață. Serghentul prim clasa Yaacov Ozeri, în vârstă de 28 de ani, din Kfar Shamai, un moșav din nordul Israelului, a fost ucis în timpul luptelor din nordul Fâșiei Gaza. Alți doi soldați au fost grav răniți în luptele nocturne.

Solicitarea de pauză umanitară lui Netanyahu confirmată de către Biden

Președintele american Joe Biden a confirmat marți că a solicitat premierului israelian Benjamin Netanyahu o pauză în luptele din Gaza în timpul unei convorbiri telefonice desfășurate luni. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat anterior că cei doi lideri au discutat despre posibilitatea unor „pauze tactice” în luptele din Gaza din motive umanitare și eliberarea posibilă a ostaticilor în timpul conversației lor de luni.

Condamnarea oficială a reprezentantei palestiniene Tlaib de către Camera Reprezentanților

Rep. Rashida Tlaib, singura parlamentară palestino-americană din Congres, a fost oficial condamnată marți de către Camera Reprezentanților pentru retorica sa referitoare la războiul Israel-Hamas. 22 de democrați au votat alături de republicani pentru a o condamna pe Tlaib, demonstrând resentimentele puternice care există printre democrații pro-Israel față de afirmațiile parlamentarei din Michigan, în special apărarea sloganului „de la râu la mare”.

Protestator pro-palestinian suspectat în moartea unui contra-protestatar evreu

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, participant la un protest pro-palestinian din California de Sud, a fost identificat ca suspect în moartea unui contra-protestatar evreu, a anunțat un oficial de rang înalt al poliției marți. Vorbind la o conferință de presă, șeriful comitatului Ventura, Jim Fryhoff, a declarat că suspectul nu a fost numit sau arestat, menționând că poliția a primit rapoarte contradictorii de la martori cu privire la cauza care l-a determinat pe Paul Kessler, în vârstă de 69 de ani, să cadă și să sufere o lovitură letală în partea din spate a capului.

Analiza situației din Kashmir și poziția Indiei în conflictul Israel-Hamas

În timp ce protestele pro-Palestina din întreaga lume fac titluri de presă, regiunea Kashmir controlată de India rămâne tăcută. Autoritățile indiene au interzis orice protest de solidaritate în Kashmir, cu majoritate musulmană, și au cerut preoților musulmani să nu menționeze conflictul în predicile lor. Aceste restricții fac parte din eforturile Indiei de a curbura orice formă de protest care ar putea duce la cereri de încheiere a stăpânirii New Delhiului în această regiune disputată. Analizând situația, experții spun că aceste restricții reflectă o schimbare în politica externă a Indiei sub conducerea prim-ministrului populist Narendra Modi, care se îndepărtează de susținerea tradițională a palestinienilor.

India a avut întotdeauna relații strânse cu ambele părți implicate în conflict, dar aceasta a condamnat cu fermitate atacul grupului militant Hamas și a exprimat solidaritate față de Israel. Cu toate acestea, India a cerut respectarea dreptului internațional umanitar în Gaza, în contextul creșterii numărului de victime civile.

În Kashmir, această tăcere este dureroasă pentru mulți locuitori care simpatizează cu palestinienii și au manifestat adesea prin proteste mari împotriva Israelului în timpul conflictelor anterioare din Gaza. Aceste proteste s-au transformat adesea în confruntări de stradă, cu cereri de încheiere a stăpânirii Indiei și cu numeroase victime.

Modi, un naționalist hindus ferm, a fost unul dintre primii lideri globali care și-a exprimat rapid solidaritatea cu Israel și a numit atacul Hamas „terorism”. Cu toate acestea, pe 12 octombrie, Ministerul de Externe al Indiei a emis o declarație reiterând poziția New Delhiului în sprijinul stabilirii unui „stat suveran, independent și viabil al Palestinei, care să trăiască în limite sigure și recunoscute, alături de Israel”. Două săptămâni mai târziu, India s-a abținut de la votul Adunării Generale a ONU care cerea un încetarea umanitară în Gaza, ceea ce reprezintă o abatere de la obișnuitul său mod de vot. New Delhi a declarat că votul nu condamnă atacul din 7 octombrie al grupului Hamas.

Această schimbare de poziție a Indiei în conflictul Israel-Hamas a stârnit controverse și critici în țară, cu mulți oameni nemulțumiți de tacerea forțată și schimbarea de direcție în politica externă a țării.

Concluzie

Războiul dintre Israel și Hamas continuă să facă victime, iar comunitatea internațională este implicată în eforturi pentru a obține o pauză umanitară în lupte. Între timp, situația din Kashmir rămâne tensionată, iar autoritățile indiene încearcă să controleze orice formă de protest care ar putea pune sub semnul întrebării stăpânirea lor în regiunea disputată. Cu toate acestea, schimbarea de poziție a Indiei în conflictul Israel-Hamas a generat nemulțumiri și critici, evidențiind dificultatea țării de a naviga într-un conflict atât de complex și sensibil.

Lasă un răspuns