Show TV satiric de top din Israel parodiază acoperirea BBC a războiului dintre Israel și Hamas
7 mins read

Show TV satiric de top din Israel parodiază acoperirea BBC a războiului dintre Israel și Hamas

Show TV satiric de top din Israel parodiază acoperirea BBC a războiului dintre Israel și Hamas

Unul dintre cele mai apreciate show-uri satirice din Israel, „Eretz Nehederet”, a parodiat acoperirea BBC a războiului dintre Israel și Hamas în Gaza în acest weekend, prezentând postul național britanic ca fiind excesiv de simpatizant și amabil față de Hamas. Într-un sketch de trei minute și jumătate difuzat în weekend, emisiunea a înfățișat postul ca distorsionând intenționat faptele pentru a prezenta organizația teroristă într-o lumină pozitivă în timpul unui interviu cu liderul său, Yahya Sinwar.

Sketchul satiric

În cadrul sketchului, prezentatoarea BBC a anunțat: „La 39 de zile după ce luptătorii pentru libertate ai Hamas au atacat în mod pașnic Israelul, avem acum un interviu exclusiv cu liderul lor, Yahya Sinwar”, doar pentru a fi corectată de Sinwar, care a adăugat că „au existat și violatori ai libertății și criminali ai libertății.”

„Desigur. Îmi cer scuze. Domnule Sinwar, am înțeles că lucrați acum pentru obținerea unui armistițiu”, a continuat prezentatoarea, determinându-l pe Sinwar să înceapă să cânte „Tot ce spunem este să dăm o șansă armistițiului”.

„Situația din Gaza este teribilă, Rachel. Toți civili nevinovați fug din oraș, astfel că rămânem fără protecție”, a declarat Sinwar.

„Fără scuturi umane deloc. Atât de nedrept”, a răspuns prezentatoarea.

„Atât de nedrept. Și spitalele noastre, Rachel, școlile noastre, toate au rămas fără rachete. Cum să omorâm evrei în aceste condiții? Vreau să spun, cu lecții”, a întrebat Sinwar. „Solicit lumii un armistițiu. Suntem obosiți, avem nevoie de o pauză. Nu uitați că noi am început cu o zi înaintea israelienilor.”

„Atât de nedrept. Atât de nedrept”, a simpatizat prezentatoarea înainte de a-l ruga pe Sinwar să liniștească un copil care plângea în spatele lui.

Când Sinwar a răspuns că este vorba despre un copil israelian și că nu a putut dormi bine pentru că a fost răpit, prezentatoarea a răspuns cu groază, întrebând: „Există un copil israelian care vă torturează prin privare de somn? Ocupându-vă casa?”

„Atât de nedrept. Atât de nedrept”, a declarat ea. „Și lumea nu face absolut nimic în această privință. Sper sincer să obțineți armistițiul cât mai curând.”

Critici aduse BBC

Nu este prima dată când Eretz Nehederet se ia de BBC. Cu câteva săptămâni în urmă, a difuzat un segment în care făcea haz de acoperirea postului referitoare la o explozie la spitalul Al-Ahli din Gaza, pe care Israelul, Statele Unite și alte guverne au atribuit-o unui rachetă palestiniană care a ratat ținta.

În sketch, o prezentatoare BBC poate fi văzută cerându-și producătorilor să modifice un chyron pentru a arăta un număr mai mare de morți în urma exploziei, în timp ce un corespondent de pe teren declară că raportează din „colonia ilegală Tel Aviv” și prezintă imagini evident falsificate care arată un avion de hârtie lansând stele evreiești peste Gaza.

„Am primit acest videoclip de la Hamas, cea mai credibilă organizație teroristă din lume”, a declarat el, în timp ce pe ecran apăreau cuvintele „iubim Hamas”. Cei doi jurnaliști trec apoi la căutarea unei modalități de a da vina pe Israel pentru bombardament, chiar și după ce au primit informații că Washingtonul susține versiunea Jerusalemului cu privire la incident și încep să se angajeze în teorii ale conspirației despre cunoașterea prealabilă a evreilor despre atacurile de la 11 septembrie.

„Dar totuși, vina este a Israelului, deoarece blocada israeliană a împiedicat Hamas să obțină rachete cu funcționare corectă”, a declarat reporterul de pe teren.

Reprezentanții guvernului israelian au criticat dur BBC pentru acoperirea sa, acuzând-o că „regurgitează propaganda Hamas”.

Jon Donnison de la BBC a declarat într-un raport referitor la incidentul de la spital că „este greu să vezi ce altceva ar putea fi, având în vedere amploarea exploziei, decât un atac aerian sau mai multe atacuri aeriane israeliene”.

În luna trecută, mai mulți jurnaliști BBC au fost suspendați neoficial în urma acuzațiilor că au lăudat atacurile brutale ale Hamasului asupra Israelului pe rețelele de socializare, iar mai multe persoane afiliate canalului arab al BBC au declarat că victimele civile nu ar trebui considerate civili nevinovați.

Freelancerul Aya Hossam, cu care BBC-ul a întrerupt ulterior colaborarea, a retweetat o declarație conform căreia „sionistul trebuie să știe că va trăi ca un hoț și un ocupant”. Ea a scris că „fiecare membru al entității sioniste a servit la un moment dat în armată, fie bărbați, fie femei, și toți au avut victime ale încălcărilor evidente”.

Prin urmare, ea a susținut că „acest termen ‘civili’ se aplică animalelor și animalelor de companie care trăiesc acolo și nu sunt grav vinovați”.

Un alt jurnalist afiliat canalului BBC a fost raportat că a apreciat tweet-uri care numeau masacrele „o operațiune de calitate” și „o scenă mândră”.

Postul finanțat de contribuabilii britanici a fost, de asemenea, criticat în ultimele săptămâni pentru decizia sa de a nu numi membrii Hamas, desemnat de Vest ca organizație teroristă, drept teroriști.

Într-un articol pe site-ul său, redactorul șef pentru afaceri mondiale al BBC, John Simpson, a afirmat că „terorismul este un cuvânt încărcat”. „Nu este pur și simplu rolul BBC-ului să spună oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne – cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi”, a scris el.

Într-o declarație făcută luna trecută, Consiliul Deputaților Evrei Britanici a anunțat că a instruit avocații săi să depună o plângere oficială către autoritatea de reglementare a mass-media Ofcom „cu privire la refuzul BBC-ului de a numi Hamas drept organizație teroristă”.

În vara aceasta, BBC-ul și-a cerut scuze public pentru limbajul „neadecvat” al unuia dintre prezentatorii săi, care a declarat în direct că „forțele israeliene sunt fericite să omoare copii” în timpul unui interviu cu fostul prim-ministru Naftali Bennett.

Anul trecut, Ofcom a constatat că BBC-ul a făcut „o greșeală editorială gravă” într-un raport în care se afirma că victimele unui incident antisemit din Londra ar fi rostit o insultă anti-musulmană la adresa agresorilor.

În 2021, postul a fost criticat după difuzarea unei dezbateri despre faptul dacă evreii ar trebui considerați o minoritate etnică, în cadrul căreia au participat patru comentatori non-evrei și un evreu.

Lasă un răspuns