Regatul biblical al lui David și Solomon ar fi putut exista, sugerează un nou studiu
3 mins read

Regatul biblical al lui David și Solomon ar fi putut exista, sugerează un nou studiu

Un nou studiu sugerează existența Regatului lui David și Solomon

Un nou studiu arheologic publicat în revista PLOS ONE susține că Regatul biblic al lui David și Solomon ar fi putut exista în realitate. Cercetătorii au descoperit ruinele porților, zidurilor de apărare și a unei clădiri administrative mari la Gezer, un sit antic din Israelul central, care datează din secolul al X-lea î.Hr., ceea ce se potrivește cu perioada în care se presupune că a fost construit de către regele Solomon, așa cum susține Biblia. Studiul nu pretinde să dovedească că Monarhia Unită a israeliților descrisă în Biblie a fost o realitate istorică, dar arată că existența regatului și implicarea acestuia în construcții majore la Gezer nu poate fi exclusă, spun autorii.

Descoperiri arheologice contradicte

De-a lungul ultimelor patru decenii, multe cercetări au arătat că ruinele antice răspândite în Israel și atribuite anterior lui David și Solomon datează de fapt cu aproximativ un secol după presupusa perioadă a domniei lor, ceea ce înseamnă că nu există dovezi concrete care să susțină istoricitatea regatului lor. Cu toate acestea, unii arheologi s-au opus acestui paradigma, descoperind în ultimii ani ruine impresionante din secolul al X-lea î.Hr. la diferite situri, în special în Israelul central și sudic, și afirmând că acestea ar putea fi dovezi că regatul lui David și Solomon a existat în cele din urmă.

Noi dovezi arheologice

Studiul recent publicat se concentrează pe situl arheologic Gezer și perioada cuprinsă între sfârșitul epocii bronzului târziu și începutul epocii fierului II. Cercetătorii au colectat probe de materiale organice, în special semințe carbonizate, din straturile relevante pentru această perioadă de aproximativ 400 de ani, între anii 1300 și 900 î.Hr. Rezultatele radiocarbonului indică faptul că Gezer a fost distrus în secolul al X-lea î.Hr., la scurt timp după construcția sa. Aceste date se potrivesc cu afirmațiile biblice conform cărora Solomon a reconstruit Gezer după ce a fost distrus de un faraon anonim și i-a dăruit orașul o fiică pe care a dat-o în căsătorie regelui israelit.

Dezbateri și opoziție academică

Studiul recent a stârnit controverse printre arheologi, unii susținând că este irelevant și lipsit de date arheologice solide, în timp ce alții consideră că aduce noi dovezi care pot susține istoricitatea regatului lui David și Solomon. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că studiul nu rezolvă în mod definitiv dezbaterile privind existența și întinderea Monarhiei Unite a lui David și Solomon.

Implicații asupra istoricității biblice

Descoperirile realizate la Gezer și la alte situri arheologice din Israel continuă să alimenteze dezbaterile privind istoricitatea poveștii biblice a regatului lui David și Solomon. Deși studiul recent introduce noi elemente în această dezbatere, există încă multe necunoscute și incertitudini. Cercetările viitoare și descoperirile arheologice suplimentare vor fi necesare pentru a obține o imagine mai clară a acestei perioade a istoriei biblice.

Lasă un răspuns