Qatar: Provocări logistice în dealul Israel-Hamas
4 mins read

Qatar: Provocări logistice în dealul Israel-Hamas

Provocări logistice în dealul Israel-Hamas

În Qatar, Prim-ministrul Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani a declarat duminică că are tot mai multă încredere că se va ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor între Israel și Hamas, adăugând că provocările care rămân sunt „foarte minore”.

Acordul întâmpină doar provocări practice și logistice

Sheikh Mohammed a declarat la o conferință de presă comună cu șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, că „acordul are parte de suișuri și coborâșuri în ultimele săptămâni. Dar acum sunt mai încrezător că suntem suficient de aproape de a ajunge la un acord care să aducă oamenii în siguranță înapoi acasă”.

Potrivit Washington Post, care citează surse familiare cu acordul, Israelul, SUA și militanții Hamas au ajuns la un acord provizoriu pentru eliberarea zecilor de femei și copii luați ostatici în Gaza în schimbul unei pauze de cinci zile în lupte.

Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și oficialii americani au declarat că încă nu s-a ajuns la un acord. Sâmbătă seara, oficiali israelieni și străini au declarat pentru Haaretz că negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni au stagnat deoarece Israelul încearcă să înțeleagă câți ostatici – femei și copii – intenționează Hamas să elibereze. „Nu există nicio propunere și niciun acord pe agendă”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu la o conferință de presă sâmbătă seara. „Vrem să aducem înapoi toți ostaticii și facem tot posibilul să aducem cât mai mulți dintre ei, chiar dacă se face în etape”.

Hamas a declarat săptămâna trecută că intenționează să elibereze aproximativ 50 de ostatici din cei aproximativ 70 care îndeplinesc criteriile. Organizația teroristă a declarat că acest lucru se datorează faptului că nu știe unde sunt ținuți toți ostaticii. A afirmat că unii dintre ei sunt ținuți de alte organizații, iar alții de entități private. Israel crede că majoritatea ostaticilor sunt în viață. După declarația făcută de Hamas, Israel a trimis un mesaj grupului cerându-i să elibereze toate femeile și copiii ca parte a oricărui acord.

Eșalonul politic se teme că Hamas nu va implementa pe deplin orice acord se va ajunge și în timp real poate întârzia eliberarea tuturor ostaticilor incluși într-un acord pentru a obține mai multe realizări. Israel nu exclude posibilitatea unei pauze lungi în lupte dacă Hamas permite eliberarea unui număr mare de ostatici și a precizat că numărul de deținuți de securitate – în principal femei și minori – pe care Israel îi eliberează depinde de numărul de ostatici eliberați de Hamas.

Există unanimitate în cabinetul de război cu privire la această chestiune

Surse politice au declarat pentru Haaretz că nu există dezacorduri substantiale în cabinetul de război cu privire la această chestiune și că toți miniștrii pot fi așteptați să susțină „un acord rezonabil”. O sursă a declarat că dezacordurile din cabinetul de săptămâna trecută s-au învârtit în jurul „nuanțelor” în ceea ce privește încercările de a crește numărul de ostatici eliberați, dar că în orice caz pașii următori ai Israelului vor fi decideți doar după ce Hamas va face clar câți ostatici intenționează să elibereze.

Miniștrii din cabinetul Uniunii Naționale, Benny Gantz și Gadi Eisenkot, au cerut ca un acord să fie încheiat chiar și cu un număr mic de ostatici, pentru a nu-și pune viața în pericol. Ministrul Apărării, Yoav Galant, ar fi cerut presiuni militare sporite asupra Hamas în încercarea de a îmbunătăți termenii acordului, în conformitate cu pozițiile exprimate de eșalonul militar.

Sâmbătă, membrii familiilor israeliene ținute de Hamas au încheiat o marș de cinci zile și au ajuns la Ierusalim, unde au organizat un miting în fața biroului prim-ministrului cerând un acord privind eliberarea ostaticilor.

Pe tot parcursul marșului, mulțimile s-au adunat la intersecții și drumuri pentru a-și exprima susținerea față de familiile respective. Vineri, aproximativ zece mii de persoane s-au alăturat și au mărșăluit alături de ei în semn de solidaritate.

Lasă un răspuns