5 mins read

Proiectul „Cutia Neagră”: Ucrainenii au finanțat fără să știe o nouă flotă mortală de drone

Proiectul „Cutia Neagră”: Ucrainenii au finanțat fără să știe o nouă flotă mortală de drone

Un proiect militar secret din Ucraina a fost finanțat de către cetățenii ucraineni, fără ca aceștia să știe exact la ce contribuie. Rezultatul final s-a dovedit a fi eficient, provocând daune considerabile capacităților militare ale Rusiei, conform fundației care a strâns banii și a serviciilor de informații militare din Ucraina.

La începutul verii anului 2022, fundația voluntară ucraineană „Come Back Alive”, care strânge fonduri pentru susținerea trupelor ucrainene, a fost abordată de către serviciul de informații militare al Ucrainei, Direcția Principală de Informații (HUR), cu o idee ambițioasă – să strângă fonduri pentru a finanța drone cu rază lungă de acțiune care să poată lovi ținte rusești la o distanță de până la 600 km în teritoriul inamic.

Acum, la un an și jumătate după aceasta, șeful fundației, Taras Chmut, a descris oferta HUR-ului ca fiind „intrigantă și ambițioasă”, menită să ofere forțelor ucrainene capacitatea de a lovi inamicul acolo unde acesta nu se așteaptă, de a-l forța să împrăștie resurse și de a menține partea sa din spate și industria „în gardă”.

Fondurile strânse prin intermediul campaniei „Cutia Neagră” au permis achiziționarea a 10 drone prototip, care au fost testate în luptă în vara anului 2022. Rezultatele au demonstrat promisiunea proiectului și viabilitatea acestuia.

Campania de strângere de fonduri
Astfel, serviciul de informații militare și fundația Come Back Alive au planificat în secret să extindă dramatic producția de drone necunoscute lansând o campanie de strângere de fonduri printre ucrainenii obișnuiți.
Sub numele de cod „Cutia Neagră”, cetățenii au donat în cele din urmă 230 de milioane de hryvnia (6,3 milioane de dolari) în vara anului 2022 pentru a produce 60 de drone misterioase, despre care nimeni în afara proiectului nu știa nimic, nici măcar un nume sau o descriere. A fost vorba despre o armă internă complet clasificată, finanțată exclusiv din credință și patriotism.

Aceste fonduri au permis Ucrainei nu numai să achiziționeze mai multe drone de atac, dar și să îmbunătățească în continuare capacitățile acestora datorită ingeniozității ucrainene.

Dronele Bober
Dronele Bober pot zbura pe o distanță de 800 km și pot transporta o încărcătură explozivă de 25 kg. Acestea au o formă aerodinamică unică, asemănătoare unei rațe, care ajută la evitarea detectării radar.

Fundația Come Back Alive a dezvăluit că, prin intermediul campaniei „Cutia Neagră”, cetățenii au strâns fondurile necesare pentru producția întregului lot de 45 de drone Bober pentru arsenalul secret al HUR-ului, în timp ce alte 15 drone au reprezentat niște prototipuri.

Chmut susține că, potrivit Direcției Principale de Informații a Ucrainei, loviturile efectuate de noile drone cu rază lungă au provocat pierderi considerabile forțelor rusești – o eficiență remarcabilă, chiar dacă nu fiecare dronă a ajuns la ținta sa.

În mod specific, flota secretă de drone Bober finanțată prin intermediul campaniei „Cutia Neagră” este estimată să fi provocat pierderi de echipamente și infrastructură rusească în valoare de 900 de milioane de dolari până acum. Și probabil că aceasta este doar vârful aisbergului în ceea ce privește daunele totale.

Bombardamentul neașteptat a forțat Rusia să cheltuiască mai multe resurse pentru apărarea zonelor din spate și a infrastructurii critice – active și teritoriu pe care probabil că le considerau în siguranță înainte.

Sistemele avansate de apărare antiaeriană și unitățile de război electronic ruse au fost nevoite să se relocheze din zonele de luptă în apropierea Ucrainei înapoi în inima Rusiei pentru a proteja locațiile vitale. Propagandiștii mass-media de stat se confruntă, de asemenea, cu o presiune crescândă de a explica cum au devenit atât de vulnerabile sistemelor lor de apărare antiaeriană, anterior lăudate.

Dronelor ucrainene le-a reușit să pătrundă în spațiul aerian rus pentru a lovi numeroase ținte de mare valoare legate de mașina de război a Rusiei. Chmut spune că dronele dezvoltate în secret au vizat fabrici care produceau componente pentru rachetele cu rază lungă Kh-59, rachetele aer-sol Kh-31 și rachetele antinavă lansate din aer Kh-35. De asemenea, a fost atins un depozit care deținea piese balistice neprețuite pentru sistemele de rachete balistice Iskander.

Campania de strângere de fonduri „Cutia Neagră” inițiată în vara anului 2022 de cetățenii ucraineni a permis direct dezvoltarea acestei capacități, deoarece donațiile lor au furnizat banii necesari pentru a demara producția internă a acestor drone nou dezvoltate.

Pe lângă dronele Bober, campania „Cutia Neagră” ar putea fi produs și alte tipuri de arme secrete, conform unei postări pe Twitter a fundației Come Back Alive.

În iulie 2023, Fundația de Caritate Serhiy Prytula, o altă organizație importantă care strânge donații pentru armata ucraineană, a comandat 50 de unități ale dronei Bober în valoare de 200 de milioane de hryvnia (aproximativ 5,4 milioane de dolari).

Informațiile furnizate de acest articol au fost scrise în conformitate cu regulile de optimizare SEO ale Rank Math.

Lasă un răspuns