Proces în instanță împotriva exportului de piese F-35 din Olanda către Israel
3 mins read

Proces în instanță împotriva exportului de piese F-35 din Olanda către Israel

Proces împotriva exportului de piese F-35 către Israel

Grupuri pentru drepturile omului au cerut blocarea guvernului olandez de a exporta piese de avioane de luptă F-35 către Israel, argumentând în instanță luni că aceste exporturi ar putea face Olanda complice la posibile crime de război. Olanda găzduiește unul dintre mai multe depozite regionale de piese F-35 deținute de SUA, care sunt apoi distribuite către țările care le solicită, inclusiv Israel.

Grupurile pentru drepturile omului se opun

Grupurile pentru drepturile omului, printre care se numără și Oxfam Novib, filiala olandeză a organizației caritabile internaționale, au argumentat că Israel folosește aceste avioane în atacuri în Gaza în care sunt uciși civili. Prevenirea acestor atacuri este mai importantă decât îndeplinirea obligațiilor comerciale sau politice ale Olandei față de țările aliate, au susținut aceste grupuri. Avocatul Liesbeth Zegveld a declarat într-o ședință sumară la Judecătoria Districtuală din Haga: „Statul (olandez) trebuie să înceteze imediat furnizarea de piese F-35 către Israel. Aceasta este obligația sa conform … articolului 1 din convențiile de la Geneva, este obligația sa conform Tratatului privind Genocidul pentru a preveni genocidul și este obligația sa conform legii privind exportul.”

Israelul neagă comiterea de crime de război

Israelul neagă comiterea de crime de război în timp ce răspunde la un atac transfrontalier al Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, în care au fost uciși cel puțin 1.200 de israelieni și aproximativ 240 au fost luați ostatici. Potrivit lui Zegveld, răspunsul Israelului a fost disproporționat. Ministerul sănătății din Gaza susține că peste 15.000 de oameni au fost uciși în timpul răspunsului Israelului.

Dezbateri în instanță

Avocații statului olandez au declarat că au luat în considerare riscurile permiterii exporturilor și le-au cântărit împreună cu alte factori, inclusiv dreptul Israelului la autoapărare, inclusiv într-un posibil conflict mai larg din Orientul Mijlociu. Avocatul statului olandez, Reimer Veldhuis, a declarat că este „legitim” să ne întrebăm dacă reacția Israelului la Hamas a mers prea departe. „Dar un răspuns la această întrebare nu poate fi dat ușor”, a spus el. „Suferința poporului din Gaza este mare, iar statul nu minimizează acest lucru. Dar legea care guvernează conflictul armat nu este o simplă calculație.” El a adăugat că nu are sens ca o instanță olandeză să încerce să judece acțiunile militare ale Israelului la distanță și fără toate faptele. A mai spus că este în interesul securității și politicii generale a Olandei să-și îndeplinească obligațiile și să continue cu transporturile – care pot fi redirecționate de la alte depozite. O decizie este așteptată în două săptămâni.

Lasă un răspuns