Ministrul israelian anunță evacuarea nordului Fâșiei Gaza în Nakba 2023.
3 mins read

Ministrul israelian anunță evacuarea nordului Fâșiei Gaza în Nakba 2023.

Ministrul israelian anunță evacuarea nordului Fâșiei Gaza în Nakba 2023

Ministrul agriculturii din Israel, Avi Dichter, a anunțat că nordul Fâșiei Gaza va fi evacuat în Nakba 2023. Într-un interviu acordat sâmbătă, Dichter a fost întrebat dacă imaginile rezidenților din nordul Fâșiei Gaza evacuând spre sud, la ordinul IDF, sunt comparabile cu imaginile din timpul Nakba. El a răspuns: „Acum facem cunoscută Nakba din Gaza. Din punct de vedere operațional, nu există o modalitate de a duce un război – așa cum IDF încearcă să facă în Gaza – cu mase de oameni între tancuri și soldați.” Când a fost întrebat din nou dacă aceasta este „Nakba din Gaza”, Dichter – membru al cabinetului de securitate și fost director Shin Bet – a spus „Nakba din Gaza 2023. Așa se va încheia.” Când a fost întrebat ulterior dacă acest lucru înseamnă că rezidenții din orașul Gaza nu vor avea voie să se întoarcă, el a răspuns: „Nu știu cum se va întâmpla, deoarece orașul Gaza reprezintă o treime din fâșie – jumătate din populație, dar o treime din teritoriu.”

Evacuarea coloniilor din Fâșia Gaza

Colonii israeliene din Fâșia Gaza au fost evacuate în 2005 în cadrul unui dezangajament unilateral condus de fostul prim-ministru Ariel Sharon. După declarațiile membrilor coaliției cu privire la revenirea asupra acestei decizii, palestinienii din Gaza au început să se evacueze spre sud, vineri.

Poziția premierului Benjamin Netanyahu

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost întrebat vineri dacă susține reasezarea israelienilor în Fâșia Gaza după încheierea războiului. „Nu, nu cred”, a răspuns el, „am spus că vreau control total al securității. Gaza trebuie demilitarizată. Nu cred că (reasezarea) este un obiectiv realist, spun asta în mod clar.”

Netanyahu, care a vorbit într-o conferință de presă alături de ministrul apărării Yoav Gallant și ministrul Benny Gantz, a adăugat că nu va renunța la controlul asupra securității în Gaza „sub nicio formă”. În răspuns la o întrebare despre consecințele războiului și posibilitatea ca Autoritatea Palestiniană să controleze fâșia, el a declarat: „Repet, vom avea control total al securității, cu capacitatea de a intra oricând dorim pentru a elimina orice teroriști care reapar. Pot spune ce nu se va întâmpla – nu va exista Hamas.”

Netanyahu a adăugat: „Pot spune și că nu va exista o autoritate civilă acolo care să educe copiii să urască Statul Israel, să ucidă israelieni, să elimine Statul Israel. Nu poate exista o autoritate care să plătească familiile criminalilor. Nu poate exista o autoritate a cărei lider nu a condamnat încă teribilul masacru, mai mult de 30 de zile după ce acesta a avut loc.”

Lasă un răspuns