Ministrul comunicării din Israel amenință Haaretz, propune sancționarea acoperirii sale despre război
4 mins read

Ministrul comunicării din Israel amenință Haaretz, propune sancționarea acoperirii sale despre război

Ministrul comunicării din Israel propune sancționarea acoperirii Haaretz despre război

Ministrul Comunicațiilor din Israel, Shlomo Karhi, a înaintat o propunere pentru a lua măsuri împotriva ziarului Haaretz prin încheierea publicării anunțurilor guvernamentale în Haaretz. Karhi, membru al partidului Likud al Primului Ministru Benjamin Netanyahu, a declarat că ziarul „sabotează Israel în timp de război” și este „un instrument inflamator pentru dușmanii Israelului”. Propunerea, care a fost înaintată fără a fi supusă avizului consilierului juridic al ministerului, ar opri imediat orice plăți către Haaretz din partea oricărei entități de stat sub autoritatea sa.

Haaretz răspunde propunerii ministrului Karhi

Amos Schocken, editorul Haaretz, a răspuns propunerii lui Karhi afirmând: „Dacă guvernul vrea să închidă Haaretz, atunci e momentul să citești Haaretz”. Propunerea lui Karhi ar interzice publicarea anunțurilor guvernamentale oficiale în Haaretz și ar anula toate abonamentele angajaților de stat la Haaretz – inclusiv cele ale membrilor IDF, poliției, serviciului penitenciar, ministerelor guvernamentale și companiilor de stat – și a fost trimisă secretarului cabinetului, Yossi Fuchs.

Ministrul Karhi acuză Haaretz de propagandă mincinoasă și defetistă

Într-o scrisoare adresată lui Fuchs intitulată „Luarea de măsuri împotriva ziarului Haaretz pentru răspândirea propagandei mincinoase și defetiste”, Karhi a scris: „De la începutul războiului, am primit multe plângeri că Haaretz a adoptat o poziție ofensivă care subminează obiectivele războiului și denigrează efortul militar și rezistența socială. Este posibil ca unele publicații ale ziarului să treacă chiar de standardul penal prevăzut în acele secțiuni îndepărtate ale codului penal rezervate exclusiv timpului de război”. Karhi a adăugat: „Statul Israel este unul dintre clienții Haaretz, iar guvernul are puterea de a decide că nu este interesat să fie clientul unui ziar care sabotează Israelul în timp de război și subminează spiritul soldaților și civililor israelieni în fața inamicului”. El a menționat că încă așteaptă opinia consilierului juridic al ministerului său cu privire la propunerea sa, „și nu știu ce va fi”.

Uniunea jurnaliștilor israelieni condamnă amenințările ministrului Karhi

Uniunea jurnaliștilor israelieni a declarat într-un comunicat că „ministrul comunicațiilor și-a pierdut direcția. Karhi, care și-a petrecut cea mai mare parte a scurtei sale mandate în încercări eșuate de a închide corporația de radiodifuziune publică, a decis să domolească o nouă țintă. Noua lui propunere de a încheia toate afacerile guvernamentale cu Haaretz este o propunere populistică lipsită de orice fezabilitate sau logică, iar întregul său scop este de a obține aprecieri din partea bazei politice în detrimentul jurnaliștilor dedicați care lucrează zi și noapte acum pentru a acoperi războiul”. „Susținem jurnaliștii Haaretz și suntem siguri că vor continua să facă o muncă importantă în beneficiul Israelului și nu vor fi descurajați de amenințările stupide și goale ale ministrului Karhi”, a adăugat uniunea.

Reacții internaționale față de amenințările ministrului Karhi

Jurnaliști renumiți din întreaga lume au condamnat amenințările lui Karhi. Jake Tapper de la CNN a scris pe Twitter: „O încercare de subminare a presei libere din partea guvernului Netanyahu”. Jeet Heer de la The Nation a scris: „Haaretz este un mare ziar, mai necesar ca niciodată”. Yashar Ali, care scrie pentru Huffington Post și New York Magazine, a scris în răspuns: „Tocmai m-am abonat”.

Această propunere a ministrului Karhi a atras atenția asupra libertății presei în Israel și a generat dezbateri aprinse cu privire la rolul și influența ziarului Haaretz în timpul războiului.

Lasă un răspuns