Marina franceză abordează două drone Houthi în Marea Roșie; Campania Israelului în Gaza se adâncește.
4 mins read

Marina franceză abordează două drone Houthi în Marea Roșie; Campania Israelului în Gaza se adâncește.

Marina franceză abordează două drone Houthi în Marea Roșie

Marina franceză a abordat și capturat două drone Houthi în Marea Roșie, conform unui comunicat emis de Ministerul Apărării din Franța. Incidentul a avut loc în timp ce navele de război franceze patrulau în zona pentru a asigura securitatea și siguranța navigației.

Potrivit comunicatului, dronele Houthi au fost detectate de sistemele de supraveghere ale marinei franceze și au fost abordate în conformitate cu normele internaționale. Cele două drone, care erau utilizate pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, au fost preluate și confiscate de marina franceză.

Ministrul Apărării din Franța a subliniat importanța menținerii securității în Marea Roșie și a reiterat angajamentul țării sale de a lupta împotriva amenințărilor asupra libertății de navigație în regiune.

Campania Israelului în Gaza se adâncește

Israel continuă ofensiva sa terestră în nordul și sudul Fâșiei Gaza, pe măsură ce conflictul cu gruparea Hamas se intensifică. În același timp, administrația Biden utilizează o autoritate de urgență pentru a permite vânzarea a zeci de mii de proiectile de tancuri către Israel, fără a fi supusă revizuirii legislative.

În ciuda presiunilor liderilor arabi și ai Uniunii Europene pentru un încetare imediată a focului, nu există încă un plan clar privind finalizarea războiului și controlul asupra Fâșiei Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israel nu intenționează să ocupe sau să controleze Gaza, dar respinge vehement ideea ca Autoritatea Palestiniană să o administreze. El nu dorește nici măcar ca Autoritatea Palestiniană să gestioneze afacerile civile ale Gaza.

Ce trebuie să știți după 65 de zile de război

În timp ce Israel continuă ofensiva sa terestră în Fâșia Gaza, liderii statelor arabe și ai Uniunii Europene își exercită presiunea asupra SUA pentru obținerea unei încetări imediate a focului. Iată câteva informații importante despre situația actuală:

– Qatar, Egiptul, Iordania și Arabia Saudită solicită SUA să exercite presiuni asupra Israelului pentru a obține o încetare a focului înainte de Ramadan.
– Spania, Irlanda, Belgia și Malta doresc ca liderii UE să dezbata situația din Gaza în săptămâna viitoare și să solicite în mod comun o încetare umanitară durabilă care să pună capăt conflictului.
– Cancelarul german Olaf Scholz a cerut mai mult ajutor umanitar pentru populația din Gaza într-o conversație telefonică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.
– Comandantul Comandamentului Nordic al IDF, Generalul de Divizie Ori Gordin, s-a întâlnit cu locuitorii orașului israelian Metula și le-a promis că vor putea reveni acasă în pace și cu un sentiment de securitate.
– Administrația Biden a utilizat o autoritate de urgență pentru a permite vânzarea a aproximativ 14.000 de proiectile de tancuri către Israel, fără a fi supusă revizuirii legislative.
– După ce Israel a aprobat redeschiderea punctului de trecere Kerem Shalom pentru ajutorul umanitar către Gaza, se testează un nou proces de inspecție a ajutoarelor, dar punctul de trecere nu este încă deschis, conform unui oficial senior ONU.
– SUA a vetoat o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care solicita o încetare umanitară imediată între Israel și Hamas.
– Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că SUA se face complice la ceea ce el descrie ca fiind crime de război împotriva palestinienilor. Hamas a condamnat decizia drept „nemorală și inumană”.
– Rebelii Houthi din Yemen au anunțat că consideră navele „de orice naționalitate” care navighează prin Marea Roșie către porturile israeliene ca fiind ținte legitime pentru atac, în cazul în care Gaza nu primește ajutorul de care are nevoie.

Pentru a citi toate actualizările din ziua 64 a războiului dintre Israel și Hamas, accesați link-ul de mai sus.

Lasă un răspuns