Lapid condamnă încercarea de a aprinde alte fronturi de război
3 mins read

Lapid condamnă încercarea de a aprinde alte fronturi de război

Lapid condamnă încercarea de a aprinde alte fronturi de război

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a condamnat cu fermitate planurile activiștilor de extremă dreaptă evrei de a organiza o marsă prin Orașul Vechi al Ierusalimului, în această seară. Aproximativ 200 de activiști au primit autorizație de la poliție pentru a participa la acest marș, având ca scop promovarea supravegherii evreiești asupra Muntelui Templului/Complexului Al Aqsa și solicitând încheierea controlului exercitat de Waqf-ul islamic.

Miting autorizat în Orașul Vechi

Potrivit poliției israeliene, marsul a primit autorizație oficială, iar participanții sunt așteptați să se adune în Orașul Vechi al Ierusalimului în această seară. Cu toate acestea, atât decizia de a permite acest marș, cât și obiectivul declarat al activiștilor evrei au stârnit controverse și critici.

Supraveghere evreiască a Muntelui Templului/Complexului Al Aqsa

Activiștii de extremă dreapta susțin că evenimentul are scopul de a promova supravegherea evreiască asupra Muntelui Templului/Complexului Al Aqsa. Ei consideră că controlul exercitat de Waqf-ul islamic este ilegitim și că trebuie să fie înlocuit cu un control evreiesc. Această poziție a fost criticată de mulți, care consideră că aceasta ar putea duce la escaladarea tensiunilor și la aprinderea unor noi conflicte.

Condamnarea fermă a ministrului de externe

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a emis o declarație în care condamnă cu fermitate această inițiativă. El a subliniat că aceasta reprezintă o încercare de a aprinde alte fronturi de război și de a crea tensiuni suplimentare într-o perioadă deja dificilă. Lapid a reiterat importanța menținerii unei atmosfere de calm și de dialog, în vederea rezolvării conflictului israeliano-palestinian.

Tensiuni crescute în Ierusalim

Această marsă vine în contextul unei creșteri a tensiunilor în Ierusalim, în special în Orașul Vechi. Recentele confruntări dintre poliție și manifestanți palestinieni au dus la numeroase violențe și răniți. Aceste incidente au amplificat temerile cu privire la o posibilă escaladare a conflictului israeliano-palestinian.

Reacții internaționale

Comunitatea internațională a reacționat prompt la această situație. Numeroase state și organizații au exprimat îngrijorare cu privire la această marsă și la posibilitatea ca aceasta să genereze violențe suplimentare în regiune. S-a subliniat necesitatea de a evita escaladarea conflictului și de a relua dialogul între părțile implicate.

Concluzie

Planurile activiștilor de extremă dreaptă evrei de a organiza o marsă în Orașul Vechi al Ierusalimului pentru a promova supravegherea evreiască a Muntelui Templului/Complexului Al Aqsa au stârnit controverse și critici. Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a condamnat cu fermitate această inițiativă, avertizând cu privire la posibilitatea aprinderii unor noi fronturi de război și a escaladării tensiunilor deja ridicate în regiune. Comunitatea internațională a reacționat prompt, exprimând îngrijorare și subliniind necesitatea menținerii dialogului pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Lasă un răspuns