Justificarea lui Bin Laden pentru 9/11 devine virală pe TikTok după războiul dintre Israel și Hamas
4 mins read

Justificarea lui Bin Laden pentru 9/11 devine virală pe TikTok după războiul dintre Israel și Hamas

Scrisoarea lui Bin Laden devine virală pe TikTok după conflictul dintre Israel și Hamas

O scrisoare semnată de fostul lider Al-Qaida, Osama bin Laden, cunoscută sub numele de „Scrisoarea către America”, a devenit virală pe platforma de social media TikTok, stârnind simpatie în rândul utilizatorilor occidentali față de ideile exprimate de unul dintre cei mai mari criminali în masă ai secolului XXI. Această scrisoare a fost lansată cu un an în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Simpatie pentru ideile exprimate de Bin Laden

Mulți utilizatori de pe TikTok au împărtășit fragmente din scrisoarea lui Bin Laden și au exprimat simpatie față de ideile sale. Unul dintre utilizatori a declarat: „Citind scrisoarea, nu am putut să nu mă gândesc la un tweet pe care l-am văzut zilele trecute”, citând un post care părea să justifice atacul din 7 octombrie asupra Israelului. „Sub colonialismul colonizator, orice formă de rezistență este etichetată ca terorism, deoarece singura violență acceptabilă este violența exercitată de ocupant.”

Un alt utilizator a afirmat: „Este atât de incredibil pentru mine faptul că terorismul a fost vândut ca o idee poporului american și, sincer, mulți locuitori din vestul anumitor națiuni, pentru că această grupare de oameni, acest grup aleatoriu de oameni, pur și simplu se trezește într-o zi și te urăște… asta este rădăcina terorismului. Nu are sens… citind această scrisoare, devine evident pentru mine că acțiunile de la 11 septembrie și acele acte comise împotriva SUA și a poporului său au fost consecința eșecului guvernului nostru în alte națiuni.”

Un al treilea utilizator a comparat reacția sa la aflarea morții lui Bin Laden în 2011 cu „citirea scrisorii sale către America și știind că avea dreptate” în 2023.

Atentatele de la 11 septembrie și consecințele lor

Aproximativ 3.000 de americani au murit în atacurile de la 11 septembrie 2001 din New York, Virginia și Pennsylvania, declanșând astfel „Războiul împotriva terorii” și două decenii de conflict în Afghanistan, Irak și în alte zone.

Justificarea lui Bin Laden pentru atacurile de la 11 septembrie

„De ce ne luptăm și ne opunem vouă?”, a întrebat Bin Laden în scrisoarea sa, încercând să justifice atacurile de la 11 septembrie. „Pentru că ne-ați atacat și continuați să ne atacați.”

„Ați atacat Palestina”, a afirmat el, declarând că „crearea și menținerea Israelului este una dintre cele mai mari crime, iar voi sunteți liderii criminalilor săi”, adăugând că existența Israelului în sine este „o crimă care trebuie ștearsă” și că „fiecare persoană ale cărei mâini s-au murdărit în contribuția la această crimă trebuie să plătească pentru asta și să plătească scump.”

„Ne aduce atât râsul, cât și lacrimile să vedem că nu v-ați săturat încă să repetați minciunile voastre fabricate că evreii au un drept istoric asupra Palestinei, deoarece li s-a promis în Tora. Oricine se contrazice cu ei în privința acestui fapt presupus este acuzat de antisemitism. Aceasta este una dintre cele mai false fabricații larg răspândite din istorie”, a scris el.

„Poporul Palestinei sunt arabi puri și semiti originali. Sunt musulmanii cei care sunt moștenitorii lui Moise (pace fie asupra lui) și moștenitorii adevăratei Tore care nu a fost schimbată”, a continuat el, criticând modul în care guvernele occidentale s-au presupus „în fața evreilor.”

După ce scrisoarea a devenit virală miercuri, ziarul The Guardian a decis să o retragă de pe site-ul său.

Răspândirea antisemitismului pe internet

Răspândirea scrisorii online vine în contextul în care numărul incidentelor antisemite din Statele Unite s-a înmulțit de peste patru ori începând cu începutul lunii trecute, conform unor date publicate luni de Anti-Defamation League. Antisemitismul a prosperat și pe internet, în special pe platforma X, al cărei proprietar, Elon Musk, a susținut în mod aparent teoria conspirației antisemite „Marea Înlocuire”, o idee bizară conform căreia evreii promovează imigrația pentru a dilua populația albă și pentru a recrea societatea.

Lasă un răspuns