Israel primește lista de ostatici ce urmează să fie eliberați în a treia rundă, duminică
3 mins read

Israel primește lista de ostatici ce urmează să fie eliberați în a treia rundă, duminică

Israel primește lista de ostatici ce urmează să fie eliberați în a treia rundă, duminică

Israel a primit lista de ostatici care urmează să fie eliberați în a treia rundă a negocierilor, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile israeliene. Această rundă de eliberări vine după ce 17 ostatici, inclusiv 13 cetățeni israelieni și 4 cetățeni thailandezi, au fost eliberați în runda precedentă. Această dezvoltare marchează un pas important în implementarea acordului de eliberare a ostaticilor și încheierea ostilităților.

Ministerul Afacerilor Externe al Thailandei felicită familiile celor patru ostatici thaiezi eliberați

Ministerul Afacerilor Externe al Thailandei a felicitat familiile celor patru ostatici thaiezi eliberați sâmbătă seara și a mulțumit tuturor părților implicate în negocieri pentru întoarcerea acestora în Israel. Ministerul a mai precizat că au primit informații de la autoritățile israeliene că există doi cetățeni thaiezi ținuți captivi, despre care nu se știa anterior că se află în Fâșia Gaza, ceea ce ridică numărul total al ostaticilor thaiezi rămași la 18.

Întârzierea de ultim moment cauzată de Hamas

Întârzierea de ultim moment cauzată de Hamas sâmbătă seara, în cea de-a doua etapă a acordului de eliberare a ostaticilor, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Era clar înainte că liderul organizației în Gaza, Yahya Sinwar, va încerca să folosească războiul psihologic împotriva Israelului pentru a maximiza levierul și presiunea asupra acestuia.

Instalarea unei anxietăți ridicate în rândul publicului israelian pare să fi fost unul dintre principalele obiective ale atacului terorist din 7 octombrie (și, din nefericire, Hamas a reușit să atingă acest obiectiv în întregime). Pentru Sinwar, nu există niciun motiv să nu continue să facă acest lucru.

Condiția ostaticilor eliberați

Directorul Spitalului pentru Copii Safra de la Centrul Medical Sheba, prof. Itai Pesach, a declarat duminică dimineața că starea celor 12 ostatici eliberați este relativ bună. „Ororile captivității se observă asupra lor, dar niciunul dintre ei nu are nevoie de intervenție medicală urgentă și imediată”, a spus Pesach.

Capturarea unui suspect în atacul terorist din august 2023

Într-o operațiune comună a Serviciului de Securitate Internă și a Forțelor de Apărare a Israelului în tabăra de refugiați Jenin, în noaptea de sâmbătă, forțele israeliene au arestat un individ suspectat că a comis atacul terorist din august 2023 în Hawara, în care Shay Silas Nigarkar și fiul său Aviad Nir au fost uciși. Suspectul a fost transferat la Serviciul de Securitate Internă pentru o investigație suplimentară.

Reacții internaționale

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a comentat eliberarea ostaticului irlandez-israelian Emily Hand printr-o postare pe platforma de socializare X, în care a spus că „un copil nevinovat care fusese pierdut acum a fost găsit și întors acasă”.

Președintele american Joe Biden a vorbit sâmbătă cu Amirul Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani din Qatar și cu prim-ministrul Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani despre punerea în aplicare a acordului de eliberare a ostaticilor și a unei pauze umanitare în Gaza. Liderii au discutat despre obstacolele în implementarea acordului și mecanismele pentru rezolvarea acestora cât mai curând posibil. Ei au convenit să rămână în contact strâns pentru a se asigura că acordul este implementat în întregime conform termenilor săi.

Aceste evoluții reprezintă pași importanți în direcția restabilirii păcii și a normalității în regiune, după 51 de zile de război și tensiuni.

Lasă un răspuns