Israel: Fără eliberarea ostaticilor înainte de vineri, încetarea focului din Gaza, de asemenea, suspendată
3 mins read

Israel: Fără eliberarea ostaticilor înainte de vineri, încetarea focului din Gaza, de asemenea, suspendată

Israel: Încetarea focului din Gaza suspendată până la eliberarea ostaticilor

Israel și Hamas au anunțat o încetare a focului de patru zile, care urma să intre în vigoare joi la ora 10 dimineața, însă aceasta a fost suspendată până la eliberarea ostaticilor. Qatar, care a mediat negocierile dintre cele două părți, a declarat că anunțul privind începutul încetării focului ar putea fi făcut în următoarele ore. În același timp, oficialii israelieni au afirmat că acordul brokerat de Qatar între Israel și Hamas este momentan în așteptare și nu a intrat în vigoare la ora stabilită.

Detalii despre acordul de încetare a focului

Acordul prevede schimbul de ostatici ținuți de Hamas pentru deținuți palestinieni din închisorile israeliene. În funcție de numărul de ostatici eliberați, durata încetării focului poate fi prelungită cu o zi pentru fiecare zece ostatici suplimentari eliberați. Se estimează că vor fi eliberați până la 150 de deținuți palestinieni pentru fiecare 50 de ostatici israelieni eliberați.

Reacții internaționale

Președintele american Joe Biden a salutat acordul dintre Israel și Hamas și a mulțumit liderilor qatariți și egipteni pentru medierea acestuia. Ministrul de externe al Rusiei a caracterizat încetarea focului drept „prima veste bună de mult timp” în conflictul israeliano-palestinian și a subliniat că Moscova dezvoltă relații cu Iranul.

Incident la granița cu Yemenul

Un avion de vânătoare israelian a doborât o rachetă de croazieră lansată de gruparea Houthi din Yemen către orașul Eilat din sudul Israelului. Israelul a reacționat prin intensificarea operațiunilor terestre în nordul Fâșiei Gaza, anunțând preluarea unui complex Hamas în cartierul Sheikh Zayed. Armata israeliană a eliberat fotografia unei uși care ar duce la un tunel sub spitalul Al-Shifa. De asemenea, au fost făcute publice numele a doi soldați israelieni uciși în luptele din Fâșia Gaza.

Situația ostaticilor

Autoritățile israeliene au anunțat că a fost identificat corpul lui Shani Gabay, în vârstă de 25 de ani, care era dat dispărut de la asaltul Hamas din 7 octombrie. Cu toate acestea, implementarea acordului de încetare a focului a fost întârziată deoarece Hamas nu a furnizat încă lista cetățenilor israelieni pe care intenționează să-i elibereze. De asemenea, organizația nu a ratificat încă acordul de încetare a focului cu Qatarul.

Reacția Crucii Roșii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că reprezentanți ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) vor vizita ostaticii israelieni și le vor oferi asistență medicală. Cu toate acestea, CICR a negat această afirmație și a precizat că nu a fost informat despre nicio înțelegere privind vizitele la ostatici. Organizația a subliniat că continuă să solicite eliberarea tuturor ostaticilor și tratamentul uman al acestora.

În concluzie, încetarea focului dintre Israel și Hamas a fost suspendată până la eliberarea ostaticilor. Acordul, deși binevenit, este considerat fragil din cauza lipsei mecanismelor de aplicare și absenței observatorilor independenți pe teren. Situația este în continuare tensionată în regiune, iar reacțiile internaționale variază de la salutarea acordului la solicitarea unei încetări complete a ostilităților.

Lasă un răspuns