Israel aprobă mai mult combustibil pentru Gaza, IDF numește doi soldați uciși în lupta cu Hamas.
7 mins read

Israel aprobă mai mult combustibil pentru Gaza, IDF numește doi soldați uciși în lupta cu Hamas.

Israel aprobă mai mult combustibil pentru Gaza, IDF numește doi soldați uciși în lupta cu Hamas

Israelul a aprobat o creștere a cantității de combustibil livrată în Fâșia Gaza, în timp ce Armata Israelienei (IDF) a anunțat numele a doi soldați care au fost uciși în luptele cu mișcarea islamică Hamas.

UE și OMS susțin apelul secretarului general al ONU pentru situația umanitară din Gaza

Ministrul afacerilor externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-au exprimat sprijinul față de apelul secretarului general al ONU, António Guterres, de a invoca Articolul 99 din Carta ONU. Acesta este prima dată când Articolul 99 este invocat de la preluarea poziției de către Guterres. Potrivit acestui articol, secretarul general are puterea de a aduce în atenția Consiliului de Securitate ONU o problemă pe care o consideră o amenințare la adresa păcii și securității internaționale. Borrell a cerut partenerilor să „acționeze imediat pentru a preveni o colaps total al situației umanitare din Gaza”, în timp ce Adhanom Ghebreyesus a avertizat că sistemul de sănătate din Gaza se apropie de un colaps total.

IDF dezvăluie numele soldaților uciși în luptele din Gaza

IDF a dezvăluit numele a doi soldați care au fost uciși în luptele cu Hamas din Gaza. Este vorba despre sergentul major Amit Bonzel, în vârstă de 22 de ani, din orașul Shoham și sergentul major Alemnew Emanuel Feleke, în vârstă de 22 de ani, din orașul Kiryat Gat. Bonzel a fost ucis miercuri în timpul luptelor, în timp ce Feleke a fost rănit într-un conflict în Gaza marți și a decedat în urma rănilor suferite miercuri.

Președinții Harvard, MIT și University of Pennsylvania clarifică declarațiile controversate

După declarațiile controversate făcute în timpul unei audieri în Congres, președinții universităților Harvard, MIT și University of Pennsylvania au emis o clarificare. Când li s-a întrebat dacă apelurile la genocid împotriva evreilor sunt împotriva codurilor de conduită ale universităților lor respective, președinții au spus că „depinde de context”. În declarații ulterioare, președintele University of Pennsylvania, Liz Magill, a recunoscut că ar fi trebuit să se concentreze pe faptul că „un apel la genocid împotriva poporului evreu este un apel la una dintre cele mai teribile violențe pe care oamenii le pot comite”. Președintele Harvard, Claudine Gay, a afirmat că „apelurile la violență sau genocid împotriva comunității evreiești, sau a oricărei alte comunități religioase sau etnice, sunt abominații, nu au loc la Harvard și cei care amenință studenții noștri evrei vor fi trași la răspundere”.

Senatul SUA nu a aprobat asistența militară de urgență pentru Israel

Senatul SUA nu a reușit să avanseze un pachet de asistență militară de 14 miliarde de dolari pentru Israel, parte dintr-un pachet de ajutor de 100 miliarde de dolari propus de Casa Albă pentru Ucraina și Israel. Votul, care avea nevoie de 60 de voturi pentru a fi luat în considerare mai departe, s-a încheiat cu scorul 49-51. Toți republicani din Senat au votat împotriva proiectului de lege, invocând solicitările lor privind includerea prevederilor de securitate la graniță. Senatorul Bernie Sanders a fost celălalt vot negativ, afirmând că nu crede că SUA ar trebui să sprijine în continuare conduita Israelului în Gaza și Cisiordania.

Consilierul pentru securitate națională al SUA se întâlnește cu oficialii palestinieni

Consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA, Dr. Phil Gordon, a călătorit la Ramallah pentru a actualiza oficialii palestinieni cu privire la discuțiile referitoare la conflictul dintre Israel și Hamas și situația din Cisiordania. Gordon a subliniat angajamentul administrației Biden-Harris de a sprijini dreptul poporului palestinian la securitate, demnitate și autodeterminare, a discutat revitalizarea Autorității Palestiniene și a prezentat principii pentru eforturile post-conflict în Gaza. El a subliniat că Hamas nu reprezintă poporul palestinian și nu poate controla Gaza după încheierea conflictului.

Informații importante despre războiul dintre Israel și Hamas

În ziua 61 a războiului dintre Israel și Hamas, iată câteva informații importante:

– Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare impunerea de sancțiuni mai dure împotriva Hamas și a finanțatorilor săi, precum și impunerea de sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni responsabili de violențele din Cisiordania, conform unui document pregătit pentru miniștrii afacerilor externe ai UE.
– Al Jazeera a anunțat că un bombardament israelian în ziua de miercuri a ucis 22 de membri ai familiei corespondentului lor din Gaza, Moamen Al-Sharafi, și a condamnat operațiunea.
– Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că rebelii Houthi din Yemen reprezintă o amenințare teroristă globală, iar o forță specială este în curs de constituire în Marea Roșie.
– Potrivit Ministerului Sănătății din Cisiordania, un adolescent în vârstă de 16 ani a fost împușcat mortal de forțele IDF în orașul palestinian Ya’bad, din nordul Cisiordaniei.
– Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a invocat pentru prima dată Articolul 99 al Cartei ONU de la preluarea poziției, avertizând că conflictul israelo-palestinian „poate agrava amenințările existente la adresa menținerii păcii și securității internaționale.”
– Liderii G7 au declarat că „condamnă creșterea violenței extreme a coloniștilor împotriva palestinienilor.” De asemenea, au cerut actorilor regionali să înceteze activitățile destabilizatoare și au solicitat Iranului să se abțină de la sprijinirea Hamas, Hezbollah și Houthi.
– Mișcarea pro-iraniană Hezbollah a declarat că luptătorii săi au efectuat cel puțin 11 atacuri împotriva pozițiilor israeliene în apropierea frontierei cu Libanul, reușind să lovească direct, în timp ce guvernul libanez a înaintat o plângere la Națiunile Unite cu privire la ostilitățile mortale.
– Casa Albă a cerut Congresului să aprobe pachetul de ajutor de 106 miliarde de dolari propus de Biden, care include 14 miliarde de dolari pentru Israel și 9 miliarde de dolari pentru asistență umanitară.
– Casa Albă a criticat apariția președinților universităților Harvard, University of Pennsylvania și MIT pentru refuzul lor de a recunoaște că apelurile la genocid împotriva evreilor încalcă procedurile instituțiilor lor și declarația lor comună că „depinde de context.” Președintele Harvard a clarificat pe X că cei care amenință studenții evrei vor fi trași la răspundere.
– Purtaorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Kirby, a declarat că SUA nu susține ocupația militară israeliană în Gaza, a acuzat Hamas că nu permite Crucii Roșii să viziteze ostaticii israelieni și a numit folosirea violenței sexuale de către Hamas drept „adevăr bolnav”.

Lasă un răspuns