Israel a folosit, potrivit rapoartelor, bombe cu fosfor alb de fabricație americană în sudul Libanului.
3 mins read

Israel a folosit, potrivit rapoartelor, bombe cu fosfor alb de fabricație americană în sudul Libanului.

Israel a folosit bombe cu fosfor alb de fabricație americană în sudul Libanului, potrivit rapoartelor

Israelul a utilizat muniții cu fosfor alb de fabricație americană într-un atac din sudul Libanului în luna octombrie, care a rănit cel puțin nouă civili, conform raportului publicat de The Washington Post luni. Investigația Postului s-a bazat pe fragmentele de coajă găsite în micul sat libanez Dhayra și pe mărturiile locuitorilor.

Atacul a afectat grav satul Dhayra

Potrivit locuitorilor din Dhayra, bombardamentul satului pe 16 octombrie a durat ore întregi și i-a împiedicat să-și părăsească casele până a doua zi. Cel puțin unul dintre cei intervievați a declarat că a avut dificultăți în respirație timp de mai multe zile după atac. „Întregul sat era alb. Ni s-a spus să punem ceva înmuiat în apă pe față. A ajutat puțin”, a spus el. Alți locuitori au declarat că nu înțeleg de ce au fost utilizate grenadele atât de multe ore și au adăugat că este posibil ca Israelul să fi dorit în acest fel să evacueze satul. Din cele nouă persoane rănite în atac, cel puțin trei au fost spitalizate, iar conform locuitorilor satului, cel puțin patru case au fost distruse.

Fosforul alb poate cauza arsuri și leziuni grave

Fosforul alb este o substanță care se aprinde imediat ce intră în contact cu oxigenul și poate ajunge la temperaturi extrem de ridicate. Atunci când intră în contact cu pielea, poate provoca arsuri grave, leziuni grave ale organelor interne și probleme respiratorii. Deși există utilizări legitime ale fosforului alb pe câmpul de luptă, cum ar fi crearea de ecrane de fum pe suprafețe mari, utilizarea sa poate încălca dreptul internațional atunci când este realizată în zone civile.

Armata israeliană susține că a folosit fosforul alb pentru a crea ecrane de fum

Într-o declarație a armatei israeliene citată în raport, grenadele cu fosfor alb au fost utilizate pentru a crea ecrane de fum și nu în scopuri ofensive. Potrivit declarației, utilizarea acestui tip de armament „respectă și depășește cerințele dreptului internațional”. Un oficial al apărării din SUA a declarat că sunt conștienți de rapoartele privind atacul și că iau în serios informațiile despre utilizarea ilegală a fosforului alb. Oficialul a adăugat că continuă să sublinieze importanța respectării dreptului internațional umanitar.

Organizațiile de drepturile omului acuză Israelul de utilizarea fosforului alb

La sfârșitul lunii octombrie, Associated Press a raportat că Amnesty International avea dovezi ale altor trei cazuri în care forțele israeliene ar fi folosit grenade cu fosfor alb în zona frontierei libaneze, dar în aceste cazuri nu existau dovezi despre vătămarea civililor. Pe 13 octombrie, Human Rights Watch a acuzat Israelul că utilizează muniții cu fosfor alb în operațiunile sale militare din Fâșia Gaza și Liban, afirmând că utilizarea acestui tip de armament pune în pericol civilii, expunându-i unor leziuni grave pe termen lung.

Israelul nu a oferit o declarație cu privire la acuzațiile aduse de organizațiile pentru drepturile omului, afirmând că nu este conștient de utilizarea armamentului cu fosfor alb în Gaza. Reuters a contribuit la acest raport.

Lasă un răspuns