Îngrijorare gravă după pierderea contactului cu Spitalul Al-Shifa în Gaza
6 mins read

Îngrijorare gravă după pierderea contactului cu Spitalul Al-Shifa în Gaza

Îngrijorare gravă după pierderea contactului cu Spitalul Al-Shifa în Gaza

Un mesaj de îngrijorare a fost transmis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) după ce a pierdut contactul cu Spitalul Al-Shifa din nordul Gaza. Se presupune că personalul spitalului a părăsit zona pentru a se salva în fața atacurilor repetate. OMS este îngrijorată în special pentru siguranța lucrătorilor medicali, a sute de pacienți bolnavi și răniți, inclusiv bebeluși aflați în terapie intensivă și a celor care au rămas în interiorul spitalului, care depășește capacitatea acestuia.

Israelul dorește să slăbească Hamas-ul, dar și să elibereze ostaticii

Conflictul dintre Israel și Gaza încearcă să atingă două obiective cheie. Pe de o parte, Israelul dorește să slăbească organizația Hamas din punct de vedere organizațional și militar, iar pe de altă parte, dorește să creeze condițiile necesare pentru eliberarea civililor și soldaților ținuți captivi de Hamas. Armata israeliană susține că poate atinge ambele obiective și că cu cât are mai mult timp pentru a crește presiunea militară asupra Hamas-ului, cu atât mai mare sunt șansele ca acesta să fie flexibil în negocierile privind eliberarea ostaticilor.

Crește presiunea internațională asupra Israelului

Există totuși rezerve tot mai mari în Occident față de numărul mare de decese ale civililor palestinieni în ofensiva terestră a armatei israeliene, iar presiunea americană asupra Israelului crește pentru a limita operațiunile în nordul Gaza într-un timp cât mai scurt. Se estimează că această limitare ar putea avea loc în câteva săptămâni.

Benjamin Netanyahu și Itamar Ben-Gvir în Knesset

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a acționat împotriva poporului israelian la fel cum a făcut-o și împotriva palestinienilor, cu același scop – de a împiedica crearea unui stat palestinian. Politica lui Netanyahu de izolare a Fâșiei Gaza față de Cisiordania are scopul de a transforma palestinienii dintr-un singur popor cu o singură conducere și o singură luptă în două entități cu lideri diferiți și fără continuitate teritorială, care se urăsc reciproc, nu au aceleași aspirații și se luptă prin mijloace diferite.

Reacțiile Franței și Israelului

Președintele francez Emmanuel Macron a respins criticile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu la adresa sa. Macron consideră că Israelul poate și ar trebui să facă mai mult pentru a preveni vătămarea civililor palestinieni din Gaza și a cerut un încetare imediată a bombardamentelor. Netanyahu a răspuns că moartea civililor este responsabilitatea Hamas-ului și că nu are nevoie de lecții morale. Franța susține Israelul și a cerut în mai multe rânduri eliberarea imediată a tuturor ostaticilor ținuți de Hamas.

Situația din Gaza

Războiul dintre Israel și Hamas a intrat în a 37-a zi, la o lună după ce Hamas a ucis cel puțin 1200 de israelieni și a rănit peste 3300 într-un atac nemilos. În Gaza, Ministerul Sănătății controlat de Hamas raportează că peste 11.078 de palestinieni au fost uciși. Hamas și Jihadul Islamic Palestinian dețin în continuare ca ostatici peste 239 de soldați și civili, inclusiv cetățeni străini. Armata israeliană desfășoară raiduri adânc în orașul Gaza, iar Hamas și Hezbollah continuă să lanseze rachete spre Israel.

Situația la Spitalul Al-Shifa

Forțele israeliene se apropie de tabăra de refugiați Al-Shati din Gaza City, lângă Spitalul Al-Shifa, care ar trata aproximativ 800 de pacienți. Armata israeliană a contactat directorul spitalului, avertizându-l că clădirea se află într-o zonă de luptă și trebuie evacuată. Potrivit unei surse din cadrul armatei, există suspiciuni că ostaticii ar putea fi ținuți sub spital, într-o rețea extinsă de tuneluri construite de Hamas. Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că operațiile au fost suspendate la Spitalul Al-Shifa din cauza lipsei de combustibil.

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a emis un comunicat în care exprimă îngrijorarea pentru siguranța lucrătorilor medicali, a pacienților bolnavi și răniți, inclusiv bebeluși aflați în terapie intensivă, precum și a persoanelor strămutate care se află în interiorul spitalului Al-Shifa. OMS subliniază faptul că numărul pacienților spitalizați depășește aproape dublul capacității acestuia și că are informații despre atacurile repetate la adresa spitalului.

Susținerea Franței și solicitările făcute de Emmanuel Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut Israelului să oprească bombardamentele în Gaza, afirmând că nu există nicio justificare pentru bombardarea civililor, în special a copiilor și femeilor. Macron consideră că ar trebui evitat în mod special vătămarea femeilor și copiilor. Netanyahu a criticat declarațiile președintelui francez, dar oficialul francez a subliniat că Macron nu și-a schimbat poziția și că susține Israelul de la începutul războiului, cerând eliberarea imediată a ostaticilor ținuți de Hamas.

Apelurile pentru încetarea focului și situația generală

În timp ce conflictul continuă, liderii arabi și islamiști au condamnat acțiunile Israelului și au cerut o încetare imediată a agresiunii împotriva Gaza. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, afirmă că Israelul poartă responsabilitatea pentru „crimele comise împotriva poporului palestinian”. În același timp, șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că Iranul sprijină în toate aspectele „axa rezistenței” împotriva Israelului.

Rachetele continuă să fie lansate atât din Gaza, cât și din Liban înspre Israel. De asemenea, s-au raportat atacuri cu drone în Irak. În Israel, cetățenii se adună pentru a cere guvernului să elibereze imediat israelienii luați ostatici de Hamas. Situația în Gaza este în continuare tensionată, iar comunitatea internațională face eforturi pentru a obține o încetare a focului și pentru a furniza ajutor umanitar populației afectate.

Lasă un răspuns