Incetarea focului in vigoare; 13 femei si copii eliberati dupa-amiaza
5 mins read

Incetarea focului in vigoare; 13 femei si copii eliberati dupa-amiaza

Încetarea focului în vigoare; 13 femei și copii eliberați după-amiaza

Alarme de rachete activat în comunitățile de frontieră Kissufim și Ein Hashalom

La doar 15 minute după începerea încetării focului, alarmele de rachete au fost activate în comunitățile de frontieră Kissufim și Ein Hashalom din Gaza. Se pare că Hamas refuză să permită Crucii Roșii să viziteze acei ostatici israelieni care nu vor fi eliberați în prima etapă a încetării focului și schimbului de ostatici între Israel și organizație. Al-Araby Al-Jadeed, cu sediul în Londra, citând surse egiptene, a afirmat că Hamas refuză să permită reprezentanților Comitetului Internațional al Crucii Roșii să viziteze locurile în care sunt ținuți ostaticii rămași, spunând în schimb că va ține la curent ICRC cu privire la starea lor. La începutul acestei săptămâni, biroul premierului Benjamin Netanyahu a susținut că Israelul a negociat introducerea unei clauze în acordul de ostatici pentru ca ICRC să viziteze toți ostaticii rămași în Gaza – o afirmație respinsă de Crucea Roșie, care a declarat într-o declarație că nu fusese informată despre astfel de planuri. „Începând cu 7 octombrie 2023, ICRC a solicitat în mod constant eliberarea tuturor ostaticilor ținuți în Gaza și tratamentul lor umanitar. Nu am încetat să facem acest lucru și vom continua cât timp va dura”, a declarat organizația. „Până în prezent, ICRC nu a fost informat despre niciun acord convenit de ambele părți referitor la vizitele ICRC la ostatici. Dacă vizitele sunt convenite, ICRC este pregătit să viziteze. ICRC nu participă la negocierile dintre părțile implicate în conflict.” Zeci de rachete au fost lansate spre Israel în primele minute după încetarea focului. Hamas a negat orice implicare în lansarea rachetelor, sugerând că ar putea fi vorba despre o „provocare” menită să saboteze acordul de încetare a focului.

Israelul și Hamas au convenit încetarea focului

Qatar a anunțat că încetarea focului dintre Israel și Hamas va intra în vigoare vineri la ora locală 7 A.M. și că 13 ostatici, femei și copii israelieni, vor fi eliberați la ora 4 P.M. Încetarea focului este programată să dureze patru zile, timp în care se așteaptă ca în total 50 de ostatici israelieni să fie eliberați în patru grupuri consecutive, precum și 150 de prizonieri palestinieni. În fiecare zi a încetării focului, sute de camioane cu ajutoare umanitare urmează să intre în Gaza. IDF va înceta activitatea aeriană în sudul Gaza și va limita activitatea în nord. Hamas va folosi pauza în luptă pentru a localiza alți ostatici.

Informații esențiale la 48 de zile de la război

Începerea încetării focului a fost amânată deoarece Hamas nu a furnizat o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați, a declarat un oficial familiarizat cu negocierile pentru Haaretz. Wall Street Journal a raportat că Hamas a refuzat să permită Crucea Roșie să aibă acces la ostaticii rămași în Gaza, un alt factor care a contribuit la întârziere. Curtea Supremă din Israel a respins două petiții depuse joi împotriva acordului de schimb de prizonieri între Israel și Hamas, stabilind că nu există justificare pentru intervenția instanței. IDF a declarat că a arestat directorul Spitalului Al-Shifa din Gaza City și alți membri ai personalului medical. Armata a declarat că a fost arestat din cauza unor dovezi conform cărora spitalul ar fi servit ca centru de comandă al Hamas sub conducerea sa directă. După arestarea sa, Ministerul Sănătății controlat de Hamas a anunțat suspendarea coordonării cu OMS, oprind evacuările medicale ulterioare din spital. IDF a declarat că a efectuat raiduri asupra țintelor Hamas în tabăra de refugiați Shati din Gaza City. Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru mai multe salve majore de zeci de rachete și mortiere lansate spre nordul Israelului joi. IDF a afirmat că a ripostat la ținte ale Hezbollah în Liban. Ministerul Sănătății Palestiniene din Ramallah a raportat că un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost ucis de focul IDF în satul Burka din Cisiordania. Crucea Roșie a raportat că un palestinian în vârstă de 12 ani a fost ucis de focul IDF în Nablus. Consilierul șef al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost acuzat în mod larg de antisemitism după ce a publicat un mesaj pe Twitter miercuri în care sărbătorea o protestație pentru Gaza desfășurată în fața micului Spital Evreiesc Turc din Istanbul. Ministrul Comunicațiilor al Israelului l-a acuzat pe Haaretz că publică „propagandă mincinoasă și defetistă”, amenințând că va retrage toate cheltuielile guvernamentale din ziar.

Lasă un răspuns