Încetarea focului în Gaza de o săptămână s-a încheiat; Israel: Hamas a încălcat acordul, ”suntem din nou în război”
3 mins read

Încetarea focului în Gaza de o săptămână s-a încheiat; Israel: Hamas a încălcat acordul, ”suntem din nou în război”

Încetarea focului în Gaza de o săptămână s-a încheiat; Israel: Hamas a încălcat acordul, ”suntem din nou în război”

Încetarea focului s-a încheiat

După o săptămână de încetare a focului în Gaza, Israel și Hamas au ajuns la concluzia că acordul nu a fost respectat și că conflictul a reînceput. Sirenele au fost activate în mai multe kibuțuri din Israel, iar președintele israelian Isaac Herzog și emirul qatarian Tamim bin Hamad Al-Thani au avut discuții la conferința COP din Emiratele Arabe Unite.

Mediatorii qatarieni încearcă să reia armistițiul

Potrivit unei surse apropiate negocierilor dintre Hamas și Israel, mediatori qatarieni încearcă să reia armistițiul și să restabilească pacea. Cu toate acestea, șansele ca un nou acord să fie încheiat sunt considerate scăzute.

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului

Oficiul prim-ministrului israelian a acuzat Hamas de încălcarea acordului de încetare a focului și eliberarea ostaticilor. Israelul este hotărât să elimine Hamas și să elibereze toți ostaticii. Oficiul a emis un mesaj în care se afirmă că organizația teroristă „Hamas-ISIS” a lansat rachete către cetățenii Israelului și nu a eliberat toate femeile răpite, așa cum era stabilit în acord.

Încercarea de prelungire a armistițiului

Cu mai puțin de o jumătate de oră înainte de expirarea încetării temporare a focului, nu este clar dacă Israelul a primit lista de ostatici pe care Hamas trebuia să o elibereze. Nu s-a anunțat oficial prelungirea armistițiului, dar există informații neconfirmate că s-a convenit o prelungire de 24 de ore.

Rachete lansate din Gaza spre Israel

Armata israeliană a anunțat că o rachetă a fost lansată din Fâșia Gaza spre Israel vineri dimineața, dar a fost interceptată de sistemul defensiv al Israelului. Aceasta s-a întâmplat pentru prima dată de la intrarea în vigoare a armistițiului pe 24 noiembrie.

Ostatici eliberați și victime ale atacurilor teroriste

Hamas a eliberat opt ostatici israelieni înainte de expirarea armistițiului. Aceștia au fost transferați în Israel prin intermediul Crucii Roșii. Negocierile pentru eliberarea altor trei corpuri de israelieni sunt în curs. În același timp, patru israelieni au fost uciși într-un atac terorist la o stație de autobuz în Ierusalim. Hamas a revendicat atacul.

Mesajul secretarului de stat american

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit în Israel pentru a avea întâlniri cu premierul Netanyahu și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Blinken a subliniat importanța de-escaladării tensiunilor în Cisiordania și a cerut Israelului să ia măsuri imediate împotriva extremiștilor coloniști. El a condamnat atacul terorist din Ierusalim și a exprimat dorința de a discuta cu guvernul israelian despre situația din Gaza.

Alte evenimente din conflict

Alte aspecte importante din conflict includ eliberarea altor ostatici, investigații privind violența anti-palestiniană, vizita procurorului șef al Curții Penale Internaționale în Israel și Cisiordania, precum și protestele arabe împotriva războiului.

Lasă un răspuns